Hyppää sisältöön

Joulun kauneimmat kukat

Joulua laitetaan yleensä sisällä. Yhtä hyvin voit kuitenkin luoda tunnelmaa ulos kasveilla ja valoilla. Ne ilahduttavat sisäänkäynnissä ja tuovat piristystä pimeyteen. Erityisesti etelän talvi on usein melko leuto, joten kasvit pärjäävät hyvin kevääseen.

Teksti ja kuvat: Hanna Wendelbo

Kaunis sisäänkäynti kutsuu joulun viettoon

Joulu on ovella ja näin toisena adventtiviikonloppuna haluan tuoda joulua myös ulkotiloihin. Kutsuva sisäänkäynti kotiin palatessa ihanien kukkien ja ikivihreiden kasvien toivottamana kuuluu elämän pieniin arjen iloihin, jotka lämmittävät sydäntäni.

Täytän ruukut jouluruusuilla ja asetan valoköynnöksen kuuseen. Tässä blogikirjoituksessa kerron, miten saan joulun ajan kasvit pysymään upeina kevään kynnykselle asti, kunnes sekä valo että lämpö palaavat. Kokoamalla ruukkuja ryhmäksi oven viereen tulee kasvien vehreys sisälle asti, vaikka puutarha on muutoin talvilevolla.

Kasveja valitessa yritän aina mahdollisuuksien mukaan hankkia paikallisesti tuotettuja ja kotimaisia kasveja. Olen onnekas, sillä minulla on monia taitavia viljelijöitä lähelläni. Valitsen huolella sellaisia kasveja, joilla on pitkä elämä edessä puutarhassani sen jälkeen, kun ne ovat ensin ihastuttaneet ruukuissa kausikasveina. Luodakseni ehdottomasti parhaat olosuhteet uusille kasveille istutan ne ruukkuihin, mieluiten reilun kokoisiin. Pohjalle tulee Ruukkusoraa ja sen jälkeen täytän ne sopivalla mullalla. Käytän  joko Kukkamultaa, Ruukkuviljelymultaa tai Puutarhamultaa.

jouluiset-pihaistutukset

Sisäänkäynnistä tulee houkutteleva, kun asetat oven viereen ruukkuja täynnä ihania talvikasveja.

Hyvä perusta saa kasvit kukoistamaan

Voisin luultavasti sanoa, että Puutarhamulta on kaiken viljelyni perusta, se sopii hyvin monenlaisten kasvien kasvattamiseen. Kylvän kukkien siemeniä siihen ja käytän sitä istuttamiseen perenna- ja kukkapenkeissä, mutta myös ulos tulevissa ruukkuistutuksissa tähän aikaan vuodesta. Puutarhamullassa on sopiva lannoitus, joka tarjoaa hyvää kasvua. Turve ja ravinteikas viherkomposti tekevät siitä tumman ja kosteutta pitävän ja helpottaa kastelua.

Asun viljelyvyöhykkeellä 1, jossa talvet voivat olla vaihtelevia. Yleensä ne ovat kuitenkin hyvin sateisia ja vähälumisia. On siis vaara, että kasvien juuret mätänevät tai jopa jäätyvät ruukkujen liian märässä mullassa. Ruukkusora auttaa ettei ylimääräinen kosteus jää multaa. Puutarhamullassa on paitsi viherkompostia, myös vettä läpäisevä rakenne hiekan ansiosta. Kasvit menestyvät hyvin ja kukkivat kauniisti!

hyasintti istuttaminen

Ruukut talvi-istutuksiin

Kun istutan ruukkuihin tähän aikaan vuodesta, on vaarana, että saviruukku jäätyy. Siksi valitsen mieluummin ruukkuja, jotka on valmistettu sinkistä tai kestävästä muovista, tai kuituvahvistetusta betonista. On harmillista, jos kauniit saviruukut räsähtävät rikki kylmässä. Valitse siis materiaaleja, joilla on mahdollisuus laajentua hieman mullan sisältämän veden jäätyessä. Lisäksi kannattaa suosia ruukkuja, jotka eivät ole kovin raskaita, koska silloin voit liikutella ruukkuja ja nostaa ne jopa varastoon tai sisätiloihin, jos lämpötilat uhkaavat laskea liikaa.

jouluinen ruukkuistutus ulos skimmia jouluruusu

Jouluruusujen hoito

Jouluruusut ovat ehdoton suosikkini tähän aikaan vuodesta ja ostan joka vuosi uusia lajikkeita. Niitä ei vain voi olla liikaa. Jotkut lajikkeet alkavat kukkia kukkapenkeissäni marraskuun puolivälissä, kun taas toiset alkavat kukoistaa vasta helmikuussa ja kukkivat toukokuuhun saakka! Jos lämpötila laskee muutaman asteen, jouluruusu voi nuupahtaa yön aikana, mutta toipuu nopeasti auringossa. Lisäksi jouluruusu on erittäin kiitollinen leikkokukkana, sillä se voi kestää todella kauan maljakossa. Leikkaa kukkavarret viistosti.

Olen halunnut yhdistää ruukkuistutuksissani jouluruusut skimmian ja marjakanervan kanssa saadakseni ruukkuihin kontrastia. Skimmian ei valitettavasti ole talvenkestävä, mutta onnistuin kerran talvettamaan sen, kun on ollut leutoja talvia. Onneksi se pysyy ulkona ruukkuun istutettuna hyvänä todella pitkään, vaikka sää kylmenisikin.

jouluinen sisäänkäynti ruukkuistutukset ulos

Hanna Wendelbon kodin sisäänkäynnissä vastassa ovat upeat istutukset joulun kauneimmista kukista.

skimmia jouluruuus istutus

Skimmia tuo särmää jouluruusun rinnalle.

Mielestäni on ihana istuttaa jouluruusu pienempään ruukkuun ja nauttia siitä sisätiloissa. Valitettavasti se viihtyy paremmin viileässä, mutta kyllä se pari päivää pärjää sisätiloissakin. Sitten nostan sen taas ulos. Jouluruusu viihtyy myös kasvihuoneessa ja lasitetulla parvekkeella tai patiolla jos sellainen löytyy.

Kun kevät tulee ja routa hellittää, istutan jouluruusut kukkapenkeihin. Jotkut lajikkeet siementävät vapaasti ja muodostavat uusia pieniä tuppaita. Eikö ole ihanaa!

jouluruusu ruukussa hanna wendelbo

Kasvihuoneen joulu

On ihana tehdä joulu myös kasvihuoneeseen ennen uuden sadon kylvöjä.

Kasvihuoneemme on sijoitettu siten, että näemme talon sisältä sinne. Siksi on tekee erityisen ihana, että sielläkin on joulun aikaan kaunista. Jouluruusut rakastavat kasvihuone-elämää, samoin hyasintit. Istutin ne terrakottasaviruukkuihin. Multana käytin Kukkamultaa, joka sopii hyvin kausikasveille. Multapinnan peitin sammalella, joka pitää myös lämpöä. Yksinkertainen, mutta erittäin tehokas keino.

kaunis kasvihuone joulu

Kasvihuoneeseenkin saa jouluista tunnelmaa helposti istutuksilla ja kausivaloilla.

hyasintti-istutus joulu ulos

Istutan hyasintteja myös ulkona olevaan astiaan. Luultavasti ne eivät avaa nuppujaan, mutta ne ovat silti hienoja pehmeän sammalen peittämässä ruukussaan. Sisääntulo on upea ruukkuineen, jotka ovat täynnä joulun kauneimpia kukkia, lisäksi ne pysyvät suojassa tuulelta ja sateelta. Jos huomaan, että on tulossa kylmempi yö, laitan harson suojaksi ja jos on todella kylmä, herkimmät kasvit kannattaa siirtää lämpimään!

Havun ympärillä on valoköynnös, lisäksi muutama lyhty, joissa kynttilät hehkuvat sekä itsetehty seppele ovessa. Ne toivottavat tervetulleeksi!

Istutukset loistavat pimeässä ja saavat loistaa kevääseen asti! Jokaisessa kaudessa on omat ilonsa ja se tekee niistä erityisen.

Kuka on Hanna Wendlebo?

Hanna Wendelbo on ruotsalainen graafinen suunnittelija, jolla on valtavasti intohimoa ja rakkautta kukkia ja puutarhaa kohtaan. Lisäksi hän on suosittu sosiaalisessa mediassa, josta hänet löytää nimellä @hannawendelbo. Hanna on toiminut 12 vuotta Boråstapeterin pääsuunnittelijana, jonka aikana hän kehitti tunnistettavan suunnittelutyylin. Hänen upeat kukka-aiheiset tapetit täyttävät huoneen ja ovat kuin maalauksia itsessään.

 

Etsi

Kysy puutarha-asiantuntijalta

Mietityttääkö jokin kotipuutarhanhoidossa tai Kekkilän tuotteiden käytössä?

 

Vieraile kysymyspalstalla