Hyppää sisältöön

Katemullalla vauhtia kasvuun

Pihan pensaat ja perennat saavat lisäpotkua kasvuun, kun niiden juurelle haravoi jo aikaisin keväällä Kekkilän Katemultaa puutarhanhoitoon. Se parantaa versokasvua, edistää kasvien juurtumista ja herättää pihan monivuotiset kasvit kukoistamaan.

Hyvään kasvuun keväästä alkaen

Pihan monivuotisten kasvien hyvinvointiin voi vaikuttaa jo aikaisin keväällä kasvukauden käynnistyessä. Pitkään lannoittamatta olleissa istutuksissa maa painuu ja kovettuu, eikä siinä ole kasvien kasvuun tarvitsemia ravinteita. On aika antaa kasveille uutta multaa, jota ne kunnon kasvuvauhtiin päästäkseen tarvitsevat.

Kekkilä Katemulta puutarhanhoitoon on tarkoitettu monivuotisten kasvien kasvupaikan helppoon ja nopeaan parantamiseen. Se levitetään haravoimalla kasvien juurelle. Talven jäljiltä maahan jääneet lehdet ja muut kasvinosat voi jättää maatumaan tumman ja kuohkean katemullan alle. Katemullan kaunis tumma väri myös näyttää upealta aikaisin keväällä, kun puutarha on vielä ankean harmaa lumien sulettua. Tumma multa viimeistelee istutukset hetkessä ja vähällä vaivalla.

Katemullan levittäminen estää siemenrikkakasvien itämistä ja kasvua, ja sitkeimmät yrittäjät on helppo erottaa tuoreen mullan pinnalta heti tuoreeltaan ja kitkeä saman tien pois.

Ravinteita koko kasvukauden ajan

Kekkilän katemulta on tumman turpeen, maatuneen kuoren ja hienon hiekan seos. Sen sisältämistä ravinteista typpi auttaa kasvun käynnistymisessä. Biotiitin sisältämä kalium puolestaan parantaa versokasvua ja kukintaa. Osa katemullan ravinteista vaikuttaa kasvun käynnistymiseen heti, osa luovuttaa ravinteita hitaasti koko kasvukauden ajan.

Katemullan joukkoon on sekoitettu myös hieman kalkkia, jonka ansiosta maan pH-arvo pysyy monivuotisille perennoille, pensaille ja puille suotuisana. Multaan lisätty luonnollinen humusyhdiste taas parantaa juurtumista ja versokasvua.

 

Kekkilä Katemullalla vauhtia kasvuun

Asiantuntijoiden valinta

Puutarhakonsultit Mona Holmberg ja Ulf Strindberg ovat puutarha-alan ammattilaisia, jotka työskentelivät pitkään muun muassa Göteborgin kasvitieteellisessä puutarhassa. 15 vuotta sitten he päättivät perustaa oman yrityksen.

Holmbergin ja Strindbergin ideoista on syntynyt monenlaisia puutarhasuunnitelmia, pienistä kerrostalojen sisäpihoista kokonaisiin puistoihin. Tyypillisiä asiakkaita ovat taloyhtiöt ja kunnat. Ammatissaan yrittäjinä he huomasivat, että markkinoilta puuttui tuote, joka sekä parantaa maan rakennetta että antaa monivuotisille kasveille uutta elinvoimaa.

– Kasvitieteellisessä puutarhassa meillä oli riittävästi komposteja, joista saatiin sopivaa ravinteikasta kasvualustaa koko puutarhan tarpeisiin. Arkielämässä näin ei ollut. Aloimme jo varhain käyttää katemultaa palauttaaksemme väsähtäneiden perennojen, puiden ja pensaiden elonkipinän. Katemulta myös ehkäisee istutusten nuupahtamista, Holmberg sanoo.

– Katemulta lisää väsyneen maaperän multavuutta ja sopii hyvin myös kohottamaan maanpinnan tasoa sellaisten kasvien juurella, jossa multa on vuosien varrella kovettunut ja painunut kasaan. Lisäksi se auttaa rikkaruohojen torjunnassa, mikä on esimerkiksi perennapenkkien helppohoitoisuuden kannalta erittäin tärkeää, Strindberg lisää.

Oikea määrä Katemultaa

– Suurehkoille perennoille, kuten syysleimulle ja päivänliljoille, suosittelemme yleensä noin neljän senttimetrin kerrosta katemultaa. Hieman matalammille kasveille, esimerkiksi mirrinmintulle ja keijunkukille, riittää 1–2 senttimetrin kerros, Strindberg määrittelee.

Täysikasvuisille pensaille voi levittää jopa 10 senttimetriä katemultaa, kunhan pitää huolen, ettei multaa joudu pensaiden rungoille. Matalat kivikkokasvit pärjäävät tavallisesti ilman uutta multaa, mutta ne saattavat kaivata lannoitusta.

Ulf neuvoo myös hyödyntämään perennoiden leikkaamisesta jääneitä kasvinosia.

– Jätä mahdollisimman suuri osa leikkausjätteestä silputtuna kasvien ympärille. Levitä sen jälkeen päällimmäiseksi kerros katemultaa. Tällä tavoin pieneliöille tulee paljon työtä ja kasveille syntyy runsaasti ravintoa. Samalla perennapenkki siistiytyy.

Joidenkin kasvien kanssa on katemullan käytössä oltava varovainen. Esimerkiksi happamasta maasta pitävälle alppiruusulle ja varjoyrtille kannattaa mieluummin käyttää kalkitonta turvetta tai rodomultaa.

Vaikka katemulta toimii parhaiten keväisin, sitä voi käyttää elokuuhun asti. Tätä myöhemmin kasvit eivät enää kaipaa katemullasta saatavaa ravintoa, vaan niiden on valmistauduttava talvehtimiseen. Ravinteet myös huuhtoutuvat helposti pois syyssateiden mukana.

 

 

Teksti: Lars Österlind

Etsi