Hyppää sisältöön

Moderni Viherlaatikko mökki-idyllissä

Kesäkodin ja maalaismaiseman pihapiiriin sopii rehevä ja runsas kesäkukkaistutus. Moneen tyyliin istuvan Viherlaatikon reiluun multatilaan mahtuu kunnolla ravinteikasta Kesäkukkamultaa ja sopivasti kosteutta.

Perinteistä ja modernia

Näyttävä kesäkukkaistutus luodaan yhdistellen perinteisiä puutaloidylliin sop ivia kasveja sekä uudempia lajeja yhdistellen. Lajit voidaan valita niin, että ne kukkivat komeimmin esimerkiksi heinäkuussa, jolloin kesäpaikassa vietetään enimmin aikaa. Kasvikirjastoon on koottu valikoima kesäkukkia kukkimisaikoineen. Runsas istutus jaksaa kukoistaa hoidon välipäivät oikeanlaisen mullan, ravinteiden ja  istutusastian tilavuuden ansiosta.

Viherlaatikon muotoilu istuu perinteisiin istutuksiin hyvin: se ei korosta itseään tai vie huomiota istutuksilta, vaan nostaa kasvit tyylikkäästi esiin. Viherlaatikkoon kiinnitettävin Vihertuin istutuksiin saadaan vaihtelevuutta korkeammilla kasvilinjoilla.

Kun puuhaa pihalla riittää ja kesäpaikassa oleskellaan pidempään vain loma-aikaan, pitää kukkaistutuksen olla helppohoitoinen ja kestävä.

Kesäkukat Viherlaatikossa

Istutusta hallitsee kookkaat mustasilmäsusannat, jotka ovat kietoutuneet Vihertuki Laineeseen ja ryöppyävät myös Viherlaatikon laidoille. Mustasilmäsusanna on perinteinen, hyvin kesissämme menestyvä yksivuotinen köynnös. Tutuin kukan väri on syvänkeltainen, mutta kasvia on myös valko- ja punakukkaisena.

Viherlaatikon eturivissä kasvaa lankaköynnös, joka on paitsi kausikasvi, myös huonekasvi. Se viihtyy ulkona syysviileisiin saakka, jonka jälkeen sen voi istuttaa ruukkuun sisäkasviksi. Oikealla laidalla kasvaa isokirjopeippi eli värinokkonen, jota on kasvatettu huonekasvina jo jugend-tyylikaudella 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa.

Isokirjopeipin lehtien värikirjo on laaja ja se onkin nykyään suosittu kasvi kesäkukkaryhmien elävöittäjänä. Nopeakasvuinen värinokkonen pysyy kauniin pensasmaisena, kun sitä latvotaan versojen kärjistä usein. Viherlaatikon alahyllylle on tuotu basilikan taimia. Hyllyn korkkimateriaali on säänkestävää, mutta aluslautasten käyttö ruukkujen alla pitää tason siistinä.

 

Miten teen istutuksen?

Viherlaatikon pohjalle levitetään kerros Ruukkusoraa. Sopiva määrä on 10 litraa eli kaksi 5 litran pussia. Kesäkukat ja kausikasvit viihtyvät Kesäkukkamullassa, jota Viherlaatikkoon menee noin noin 50 litraa. Kesäkukkamultaa on saatavilla 10 ja 30 litran pusseissa.

Kesäkukkamulta on ammattilaistenkin käyttämä seos, jonka kastelukiteet ja hallitusti liukenevat lisäravinnerakeet varmistavat kasvien huoletonta menestymistä. Laatikkoa täytettäessä ja istutettaessa mullan pinta saa jäädä muutaman sentin vajaaksi, jotta istutus pysyy siistinä kasteltaessa.

Kuinka kastelen ja tarkkailen?

Viherlaatikon kesäkukkia kastellaan tasaiseti siten, että pintamulta kuivahtaa kasteluiden välillä. Rehevää istutusta voi kastella kerralla reilustikin, sillä Viherlaatikon istutustilan kyljissä olevat ilmareiät varmistavat osaltaan juuriston hapensaantia. Jos rei’istä näkyy tihkuvan kosteutta, on se merkki siitä, että pohjan vesitila on täynnä ja kasteluissa kannattaa pitää taukoa. Juuristo kehittyy laajaksi ja vahvaksi, kun se joutuu hakemaan vettä alemmista ruukun osista. Mullan kastelukiteet varastoivat vettä pidempien kasteluvälien varalle.

 

Ravinteita ja valoa

Runsaana kasvavat ja kukkivat kesäkukkaistukset kuluttavat paljon ravinteita. Kesäkukkamullan peruslannoitus ja sen sisältämät hallitusti liukenevat lannoiterakeet varmistavat vahvan kasvun sekä lehdistön ja kukkien syvän värin, mutta reheviä istutuksia tulee lisäksi lannoittaa jokaisella kastelukerralla. Lannoitteeksi käy Kesäkukkaravinne tai Luonnonmukainen lannoite.

Viherlaatikon kesäkukkalajit valitaan paikan valoisuuden mukaan. Kuvan istutus viihtyy aurinkoisessa  ja puolivarjoisessa paikassa, mutta ei suorassa paahteessa. Kun istutus tehdään kesäpaikkaan, jossa ei oleskella jatkuvasti, voidaan istutus siirtää varjoisampaan paikkaan helleviikoksi.

Näitä tarvitset

 

Etsi