Hyppää sisältöön

Orkidean hoito oikein – kastelu, lannoitus ja istutus

Millaista multaa? Miten kastella? Milloin antaa ravinnetta? Voiko orkidean saada kukkimaan uudelleen? Orkidean hoito onnistuu näillä vinkeillä!

Teksti ja kuvat: Hilla Stenlund / Hilla’s blog

Nauti orkideoista pidempään – orkidean oikea hoito

Voin kertoa ja sen te ehkä arvaattekin, etten ole orkidea-asiantuntija, mutta olen saanut Kekkilän ammattilaisilta niin hyvät hoito-ohjeet ja tuotteet orkidean hoitoon, että ehkä jatkossa onnistun paremmin ja innostun tästä vähän erikoisemmasta kasvista, jolla on upea, pitkään kestävä kukinto. 

Moni tekee ehkä niin, että hankkii orkidean kauniissa kukinnan vaiheessa, mutta kyllästyy kasviin sitten, kun kukkakeppi törröttää tyhjänä ja pitäisi vaan hoitaa vihreää juuristoa. Monet luulevat, että orkidea on vaativa ja vaikeasti hoidettava kasvi, mutta se on enemmänkin myytiksi muodostunut tarina. Ja kun sanon moni, niin kuulun itse ihan siihen samaan joukkoon, joka ajattelee orkideaa vähän vaikeaksi, kummalliseksi ja vaativaksi kasviksi. Mutta, heitän seuraavaksi haasteen itselleni (ja samalla teille) ja aion hyvillä ohjeilla onnistua orkidean kanssa.

kekkilä orkidearavinne luononmukainen

Kekkilän uusi luonnonmukainen Orkidearavinne on helppo annostella pumppupullosta.

Minulla on kotona nyt kaksi orkideaa, juuri kaupasta ostetut, ja ne kukkivat kauniisti noin kuusi viikkoa. Sen jälkeen aion jatkaa niiden hyvää ja oikeaoppista hoitoa. Yritän parhaani mukaan saada ne kukkimaan uudelleen. Tiedän, että se on mahdollista, sillä yhdellä ystävälläni on useita orkideoja, jotkut vanhojakin, ja hän saa niitä tasaisin väliajoin kukkimaan upeasti. Jaan tässä blogitekstissä teille hyvät hoito-ohjeet, joita aion itsekin noudattaa. 

Orkideoja eli kämmekkäitä on useita eri värejä ja kokoja. Sen huomasin, kun valitsin omiani kukkakaupassa. Oli valkoista, liilaa, purppuraa, vaaleanpunaista, oranssia, keltaista, vihreää, kirjavaa, pilkullista ja raidallista. Uskomaton määrä erilaisia variaatioita. Valitsin aika perinteiset, valkoisen ja purppuraisen. Näillä Kekkilän ammattilaisten kanssa laadituilla ohjeilla orkidea on helppo saada kukoistamaan kotioloissa.

orkidea kastelu

Upeat orkideat on mahdollista saada kukkimaan uudelleen, kun hoidat niitä oikein myös kukinnan jälkeen.

Valitse orkidealle sopiva kasvupaikka

Orkidean hoidossa on tärkeää lähteä liikkeelle oikean kasvupaikan valinnalla. Orkidean kasvupaikkaa suunnitellessa on hyvä ottaa huomioon, että orkideat viihtyvät parhaiten valoisassa ja lämpimässä kasvupaikassa. Sen sijaan orkideat on hyvä pitää pois kesäauringon suoralta paahteelta sekä kylmältä vedolta esimerkiksi ulko-oven läheisyydestä. Orkidean kasvun ja kukinnan kannalta on tärkeää muistaa säännöllinen kastelu, lannoitus ja uudelleen istutus tarpeen vaatiessa.

orkidea kastelu ja lannoitus luonnonmukaisesti

Orkideat kastellaan upottamalla veteen noin 1-2 viikon välein.

Miten kastelen orkidean?

Kun huomaat orkidean olevan kevyt ja juurten näyttävän harmaalta, orkidea on hyvä kastella. Kasteluväli vaihtelee 5–12 päivään, hieman vuodenajasta riippuen. Kasvukautenaan orkidea tarvitsee enemmän kastelua kuin lepokaudella. 

Toimi näin:

 1. Laske esimerkiksi keittiön pesualtaaseen vettä ja upota kasvi veteen puoleksi tunniksi. 
 2. Kastelu on valmis, kun orkidean juuret ovat muuttuneet kauniin vihreiksi.
 3. Nosta kasvi pois vedestä ja anna ylimääräisen veden valua hetken aikaa. 
 4. Nosta seuraavaksi orkidea suojaruukkuunsa. Ei haittaa, vaikka ruukun pohjalle jäisi hieman vettä, sillä orkidea pitää kosteudesta. 
 5. Orkidean lehtiä voi helliä halutessaan sumuttelulla. 

 

Kun orkidean juuret ovat taas vihreät ja paksut, on aika valittaa vesi ja nostaa orkidea takaisin ruukkuunsa.

Näin lannoitat orkideoita

Orkidean lannoittaminen onnistuu parhaiten Kekkilän uudella luonnonmukaisella Orkidearavinteella, joka on luomutuote ja kasviperäinen. Orkidearavinne on kasteluveteen annosteltava erikoislannoite, joka varmistaa orkidean kasvun ja kauniin kukinnan. Kasvi saa siitä kaiken tarvitsemansa energian kasvua ja kukintaa varten.

Orkidean lannoitus on hyvä toistaa talvisin noin kerran kuukaudessa ja kukinnan aikana kerran viikossa, sillä kasvualustassa ei ole itsessään ravinteita. Kasvukaudella maalissyyskuussa voi orkideaa lannoittaa kaksi kertaa kuussa. Pumppupullo on hyvä ravistaa ennen käyttöä.

Toimi näin: 

 1. Laske vettä kastelukannuun.
 2. Lisää Orkidearavinnetta 3 pumppausta yhtä litraa kohden. 
 3. Kastele kasvin juuristoa seoksella. 

 

kekkilä orkidearavinne luomu pumppupullo

Lannoitetta annostellaan vesilitraa kohti 3 pumppausta.

Istuta orkidea oikein

Orkidea on syytä istuttaa uudelleen, kun ruukku on täynnä juuristoa ja vanha kasvualusta on maatunut ja vähentynyt juurien ympäriltä. Kekkilän Orkideamulta on orkideoille kehitetty kasvualusta, joka on valmistettu puun kuoresta. Orkideamulta on omanlaisensa kasvualusta, ja on tosi näppärää kun sitä löytyy Kekkilältä valmiissa pussissa.

Toimi näin:

 1. Ota orkidea pois ruukusta varovasti. 
 2. Poista huonokuntoiset juuret. 
 3. Istuta kasvi puhtaaseen ruukkuun. 
 4. Kastele orkidea ja jatka lannoittamista aikaisempien ohjeiden mukaisesti. 

 

orkidean istutus

Orkidea istutetaan sille suunniteltuun Orkideamultaan, joka on kaarnasta tehty seos. Orkideaa on tärkeää lannoittaa kukinnan varmistamiseksi, sillä kasvualusta ei itsessään sisällä ravinteita.

Kekkilän yksi teesi huonekasvien kasvattamiseen ja hoitoon on: Kukaan ei elä pelkällä vedellä, ei myöskään huonekasvi. Tämä teesi sopii erinomaisesti myös orkidean kasvatukseen ja on tainnut rehellisesti sanottuna allekirjoittaneelta joskus unohtua. Olisiko siinä syy, että minun kasvattaman orkidean kukkakeppiin ei ole ilmaantunut uusia kukkasia. Kuka sitä ruokkimatta ja hoitamatta kasvaisi?

Kekkilän kolmas teesi on myös tärkeä ja haluan siksi sen vielä toistaa tässäkin tekstissä. Kasvien kasvatus ei ole niin vakavaa puuhaa. Jos se olisi, niin enpä minä tässä oman elämäni floristina ja puutarhurina kirjoittelisi ja jakaisi ajatuksiani. Vakavuuden sijaan kukat ja kasvit antaa niin paljon iloa, energiaa ja hyvää mieltä, ja nautin joka päivä niiden piristävästä vaikutuksesta. Kukat ja kasvit kaunistavat ympäristöään. Nytkin parhaillaan tuijottelen kahta edessä olevaa viherkasvia, kun tätä tekstiä tietokoneella kirjoittelen.

kekkilä orkidearavinne luonnonmukainen orkidean lannoitus

Tutustu Hillan Instagramiin @hillasblog sekä blogiin https://www.hillastenlund.com/

Etsi