Hyppää sisältöön

Pihasuunnittelu – Vienan vinkeillä onnistut

Bloggaaja Viena K. muutti nurmikkovaltaisen pihansa ihanaksi takapihan puutarhaksi. Lue Vienan vinkit, miten pihasuunnittelu onnistuu.

Pihasuunnittelu on ihanan puutarhan alku

Bloggaaja Viena K. muutti peruspihansa pieneksi ja ihanaksi takapihan puutarhaksi. Ensimmäinen askel unelmien puutarhalle oli tietenkin pihasuunnittelu.

”Oli kyseessä sitten pieni parveke tai isompi piha, niin jonkunlainen suunnitelma kannattaa tehdä aina, ennen kuin ryntää puutarhaostoksille.”

Suunnittelun lisäksi Viena muistuttaa, että ammattilaisen apu voi myös tulla tarpeeseen, koska itse ei välttämättä osaa huomioida ihan kaikkea tarpeellista.

pihasuunnittelu

 

Muista hyvät pohjatyöt

Vielä ennen puutarhamyymälän ostoksia pihalla täytyy tehdä pohjatöitä. Jos kyseessä on uuden kasvimaan perustus tai puiden ja pensaiden istutus, kannattaa maa kalkita Puutarhakalkilla ennen istutuksia. Vienan pihalla pohjatöinä oli myös nurmikon kuoriminen pois istutusten alta. Vaikka nurmikon kuoriminen voi olla hidasta puuhaa, ei sitä tarvitse tehdä enää uudestaan.

”Kun nurmikon on kerran kuorinut, ei sitä uudelleen tarvitse enää tehdä.”

Poistetun nurmikon voi jättää maatumaan nurmikon päälle uusien tulevien istutusalueiden päälle.

unelmien piha alkaa suunnittelusta pihasuunnittelu

 

Kylvöjen ja istutusten vuoro

Kun pohjatyöt on tehty, päästään kylvämään ja istuttamaan. Tätä varten tarvitaan reilusti multaa. Yhteen kaksikerroksiseen lavakaulukseen menee jopa kymmenen 40 L säkkiä Viherkompostimultaa, joten mullan suurta määrää ei Vienan mukaan kannata säikähtää.

kekkilä viherkompostimulta

Ruukkuistutuksissa tärkeää on muistaa salaojitus eli ruukun pohjalle laitetaan kerros Ruukkusoraa ennen multaa. Ruukkuistutuksiin loistava valinta on Ruukkuviljelymulta.

kekkilä ruukkuviljelymulta

Viena muistuttaa, että taimet ja kylvöt tarvitsevat myös lannoitusta. Kanankakka soveltuu koko puutarhan kesälannoitukseen.

kekkilä kanankakka

 

Hoida puutarhaa säännöllisesti

Puutarhan ylläpito on kaikkein kriittisin vaihe, koska piha ei pysy kauniina ilman säännöllistä hoitoa.

”Tärkeimmät hoitotoimenpiteet ovat rikkaruohojen säännöllinen kitkeminen, kastelu ja lannoittaminen. Etenkin uudet taimet tarvitsevat paljon vettä.”

pihasuunnittelu viljelylaatikot

 

Lue koko juttu Vienan blogista: http://vienak.com/2021/06/puutarhaunelmista-totta-pihasuunnitelma-ja-sen-toteutus/

Kuvat: Viena K.

Etsi