Teksti ja kuvat: Hilla Stenlund
Viljelylaatikon perustaminen on aiheena ajankohtainen näin keväisin ja tätä mieltä on myös bloggaaja Hilla Stenlund. Kesän lähestyessä koittaa aika suorakylvää siemenet multaan ja tuoda sisällä esikasvatetut taimet ulos. Myös viljelylaatikot, kukkapenkit ja kasvimaa on aika laittaa kuntoon.
”Olen itse tykännyt lavakauluksien ja viljelylaatikoiden helppoudesta ja siksi aion tänäkin keväänä perustaa pari uutta kasvupaikkaa viljelylaatikoihin.”
Viljelylaatikko on kasvimaan ja kukkapenkin laatikoihin rajaava puukehikko, jonka voi rakentaa itse tai ostaa valmiina lavakauluksina puutarhamyymälöistä ja rautakaupoista. Hilla muutti perheineen viime syksynä uuteen kotiin, joten kuluva kevät ja tuleva kesä ovat pihan ja puutarhan ensimmäiset. Muuton yhteydessä Hilla toi mukanaan osan vanhoista lavakauluksistaan, mutta niiden lisäksi hän on hankkinut täksi kasvukaudeksi muutaman uuden. Viljelylaatikoihin istutetaan niin syötäviä keittiöpuutarhan kasveja, kuin leikkokukiksi soveltuvia kesäkukkia.
Miten perustan viljelylaatikon?
Viljelylaatikon perustaminen lähtee siitä, että löytää laatikolle tai laatikkopuutarhalle hyvän, tasaisen paikan. Koska kasvit tarvitsevat kasvaakseen valoa, lämpöä, vettä ja ravinteita, tulee ne ottaa huomioon myös paikan valinnassa.
”Viljelylaatikoita ei kuitenkaan kannata sijoittaa kaikista kuumimpaan ja paahteisimpaan paikkaan pihalla, mutta ei myöskään esimerkiksi varjoisaan talon pohjoispäätyyn.”
Paikkavalinnassa tulee totta kai ottaa huomioon myös kasvatettavat kasvit. Monet kesäkukat kaipaavat lämpöä ja aurinkoa, mutta esimerkiksi hyötykasveille hajanaisesta varjosta ei ole haittaa. Mitä kuumempi paikka, sitä enemmän kasvit tarvitsevat vettä. Hillan ajatuksena on perustaa kaksi viljelylaatikkokokonaisuutta. Terassin lähelle hän istuttaa kauniita kesäkukkia ja metsän laitaan lähelle tontin reunaa tulee hyötypuutarha, jossa kasvatetaan vihanneksia ja juureksia.
Viljelylaatikon rakentaminen lavakauluksista
Valmiiden lavakauluksien hyödyntäminen viljelylaatikoksi on mukavan helppo ratkaisu. Ne ovat valmiita, melko edullisia ja kasaaminen on myös nopea prosessi. Viljelylaatikoiden avulla istutusalueet pystyy rajaamaan kauniisti selkeisiin kokonaisuuksiin. Etenkin kasvimaalle saa viljelylaatikoiden avulla tuotua ryhdikkyyttä, kun kulkureitit ja kasvien välit saadaan selkeästi osaksi puutarhan kokonaisuutta. Hillan mielestä viljelylaatikoiden hyvä puoli on myös siinä, että puutarhan siistinä pitäminen helpottuu kun laatikoiden väliin jättää tarpeeksi tilaa. Väleissä voi kasvaa vaikka nurmikko tai ne voi kattaa esimerkiksi puuhakkeella.
Kasvimaa ja kukkapenkki viljelylaatikossa
Viljelylaatikoita voi laittaa päällekkäin useampia, mutta toki myös yksi riittää. Lavakauluksien kerrostamiseen vaikuttaa totta kai kasvivalinnat, mutta myös visuaalisuus:
” Valinta voi olla myös visuaalinen asia, jos esimerkiksi lavakauluspuutarhan takaosa on korkeammalla ja etuosa matalampi. Siten kasvit tulevat paremmin esille.”
Kasvivalinnoilla on kuitenkin suurin merkitys viljelylaatikon syvyyden määrittämisessä. Pienijuurisille kasveille, kuten salaateille, riittää yksinkertainen lavakaulus ja ohuempi multakerros. Kasvit, joilla on laajempi ja syvemmälle ulottuva juuristo, tarvitsevat enemmän multaa, jolloin lavakauluksia saattaa olla tarpeen kerrostaa. Tällaisia kasveja ovat muun muassa erilaiset juurekset, kuten porkkanat, perunat ja punajuuret ja kesäkukista daaliat, jotka viihtyvät runsaammassa mullassa. Jos haluaa selvitä yhdellä lavakauluksella, voi sen alle kaivaa kuopan.
Viljelylaatikoiden hoito tapahtuu reunoilta, joten lavojen väliin kannattaa jättää riittävästi työ- ja liikkumatilaa. Laatikoiden välistämisessä kannattaa ottaa huomioon myös se, että kasvaessaan kasvit saattavat kurkotella laatikoiden yli typistäen liikkumatilaa entisestään.
Täytä viljelylaatikot ravinteikkaalla ja laadukkaalla mullalla
Ravinteikas multa on kaiken a ja o ja mullan määrään ja laatuun kannattaa todellakin panostaa. Multaa tulee myös rikastaa joka vuosi, jotta sen sisältämä ravinteikkuus säilyy.
Hilla asettelee terassin viereen tulevan kesäkukka laatikon paikoilleen, ennen kuin kaivaa rautalapiolla nurmikon viljelylaatikon alta pois. Toimiessaan näin hän tekee tilaa uudelle mullalle. Mullan voi lisätä myös suoraan nurmikon päälle mutta tällöin multakerroksesta tulee ohuempi. Hilla ei laita viljelylaatikon alle muovia, sanomalehtiä tai mitään muutakaan, jotta yhteys maahan säilyy ja madot ja muut eliöt pääsevät liikkumaan, jos niin haluavat.
Hilla käyttää viljelylaatikoissaan Kekkilä Puutarhamultaa, joka sisältää tarvittavan kasvuvoiman niin kukille kuin hyötypuutarhan kasveille. Yhteen lavakaulukseen mahtuu 5-6 kappaletta 50 litran multasäkkiä. Multaa on hyvä tiivistää ennen kasvien istuttamista ja siementen kylvöä. Multapinta myös tiivistyy kesän aikana lisää, esimerkiksi kastelun seurauksena, joten viljelylaatikon multapinta tulee laskemaan kesän mittaan.
Puutarhamullan sekaan voi myös lisätä kompostimultaa suoraan kompostorista. Kompostimulta on todella ravintorikasta ja näin ollen antaa hyvää kasvuvoimaa kasveille. Hilla ei tänä kesänä pääse uuteen kotiin muutettuaan hyödyntämään kompostimultaa aikaisempien vuosien tapaan, sillä multa ei ole kerennyt valmistumaan.
”Uudet mullat muhii kyllä jo meidän Kekkilän maapallokompostorissa eli Kekkilän Puutarha- ja mökkikompostorissa pihan perällä. ”
Muista lannoittaa ja lisätä kasvuvoimaa
Hyötypuutarhan syötäville kasveille on olemassa runsaasti erilaisia lannoitteita. Kasvimaalannoite, Marjalannoite ja Perunalannoite ovat kasvien yksilöllisiin tarpeisiin kehitettyjä lannoitteita, mutta Kekkilä valikoimasta löytyy runsaasti yleislannoitteita, jotka sopivat lähes kaikille puutarhan kasveille. Näitä ovat muun muassa Kevätlannoite PLUS+, Kanankakka ja Kastelulannoite. Varsinkin kanankakkaa Hilla käyttää kesäisin erityisesti kesäkukkien lannoittamiseen.
Viljelylaatikkoa perustaessaan Hilla sekoittaa kanankakkaa viljelylaatikon pohjalle mullan sekaan, jonka lisäksi hän tekee muutamia varastolannoituksia mullan pintakerrokseen. Varastolannoituksessa multaan kaivetaan pieni mullalla jälkikäteen täytettävä kolo, johon annostellaan tarvittava määrä lannoitetta. Näistä varastoista lannoite liukenee pikkuhiljaa kastelun seurauksena kasvien hyödynnettäväksi.
Vaikka esimerkiksi Puutarhamulta sisältää kaiken tarvittavan kasvuvoiman ja ravinteet kasvuunlähtöön, on lannoittaminen kesän mittaan muistettava, jotta kasvit jaksavat kasvaa. Liian usein lannoittaminen unohtuu kesän edetessä, vaikka se on oleellinen asia juuri siinä vaiheessa kun kasvikset ja vihannekset kasvavat kokoa ja kukkivien kukkien kukat aukeavat.
”Puutarha- ja kasvijuttuja oppii parhaiten tekemällä ja kokeilemalla, ja sen lisäksi arvokkaita vinkkejä on hyvä jakaa eteenpäin suusta suuhun ja huikata parhaimmat vinkit kaverillekin. Kunhan saadaan viljelylaatikot, kukkapenkit ja kasvimaat perustettua, pääsemme seuraavaksi fiilistelemään siementen kylvöä ja taimien istuttamista. Sitä kohti!”
Tutustu myös Hillan Instagramiin @hillasblog sekä blogiin.