Kutsu luonto kaupunkiin

Voimme yhdessä auttaa pölyttäjiä pienin teoin. Kokosimme yhteen vinkkejä, joilla yhdessä ylläpidämme luonnon monimutoisuutta.

Puutarhoilla apua

Kuten tiedämme, ilmastokriisi ja biodiversiteetin köyhtyminen on vakava uhka. YK:n mukaan 40 prosenttia pölyttäjistä – etenkin mehiläisistä ja perhosista – uhkaa maailmanlaajuinen sukupuutto.

Voimme kuitenkin auttaa pölyttäjiä luomalla isoja ja pieniä niittyjä niin puutarhaan, patiolle kuin parvekkeelle. Kaupungit puistoineen, kasveineen ja laajoine niittyalueineen ovat itse asiassa tunnettua monipuolisempi ympäristö monille hyönteisille ja linnuille.

Kaupunkialueiden niityt ja puistot ovat monille hyönteisille monipuolisempi ympäristö kuin usein tiedämmekään.

Kaupunki voi olla pölyttäjien turvapaikka

Meistä jokainen voi vaikuttaa omassa elinpiirissään. Tässä muutamia vinkkejä luonnon kutsumiseksi kaupunkiin.

Unohda lyhyeksi leikattu nurmikko, ja anna kukkien kukkia. Tiesitkö, että voikukka pelastaa monen pölyttäjän hengen kukinnallaan? Suosi myös muita aikaisia kukkijoita vaikkapa kimalaiskuningatarten hengenpitimiksi.

Valitse hyönteisille sopivia kasveja myös kaupunkipihaan tai parvekkeille. Suosi aikaisin keväällä kukkivia pikkupajuja ja kylvä luonnonkukista niittyjä ruukkuihin. Ruiskaunokit, kamomillasauniot ja ruusuruohot kukkivat jo kesäkuussa.

Pihan ja ympäristön joutoalueita voi alkaa hoitaa niittyinä. Jätä paahteisimmat osat nurmikkoa ajamatta, ja niitä vasta loppukesällä. Kylvä luonnonkukkia lapiolla avaamiisi laikkuihin syksymmällä.

Istuta pensaista, perennoista ja pikkupuista monilajisia luontoistutuksia. Ne houkuttelevat lintuja syömään marjoja ja perhosia kylpemään varjon mutalammikoissa. Luontoistutus on selvästi yksilajista helppohoitoisempi.

Suosi keväällä aikaisin kukkivia pajuja sekä luonnonkukkia.

Which country site would you like to visit?