Loma-ajan kasteluratkaisut

Puutarhuri ei voi siirtyä lomalle noin vain. Lue Adrian Evansin vinkit loma-ajan kasteluratkaisuihin.

Kekkilä Loma-ajan kasteluratkaisut

Vihdoin täällä: KESÄLOMA! On aika pitää tauko, rentoutua, palautua ja suunnata kohti aurinkoista taivaanrantaa, kesämökkejä ja parempia päiviä. Jos olet puutarhuri, siirtyminen ei ehkä onnistu ihan näin helposti, vai mitä? Tomaatit ovat juuri alkaneet tehdä hedelmää kasvihuoneessa; ne tarvitsevat ravintoa ja säännöllistä kastelua tuottaakseen ihanan makoisan sadon. Kasvihuoneen ovi on avattava joka aamu ja suljettava joka ilta, jotta lämpötila ei nouse tai laske liikaa. Sama on tehtävä viljelylaatikoiden kansille, jotta voit suojata arvokkaat istutuksesi, jotka ovat juuri alkaneet kasvaa ja karaistua. Meteorologi on luvannut lämpöaallon seuraavaksi neljäksi viikoksi. Miten puutarhasi selviää tänä aikana, kun olet poissa?!

Ei huolta, kaikkiin ongelmiin on olemassa ratkaisu. Tämä pätee tietysti myös puutarhan säilymiseen kukoistavana sekä sisällä että ulkona samaan aikaan, kun itse yrität saada kauniin rusketuksen toisaalla. Ensin kannattaa pyytää ystävää tai naapuria (jolla parhaassa tapauksessa on myös itsellään kasveja) huolehtimaan puutarhastasi poissaolosi ajan. Valmistele asiaa kuitenkin hieman. Pyydä ystävääsi tai naapuriasi käymään muutaman kerran ennakkoon, jotta hän varmasti tietää, mitä häneltä odotetaan. Samalla voit esitellä kastelurutiinisi. Anna ohjeet vielä kirjallisesti, sillä ystäväsi ei halua saattaa kivipuutarhaasi tulvan valtaan tai jättää kurkkuja ilman vettä. Aseta kaikki tarvittavat tavarat, kuten kastelukannut ja nestemäiset lannoitteet, samaan paikkaan. Tällöin ne on hoitajan helppo löytää, ja saatat saada ystäväsi tai naapurisi tulemaan avuksi myös ensi vuonna.

Amppeleissa ja ruukuissa kasvatettaville kesäkukille on olemassa tuotteita (nestekiteitä), joita voi lisätä multaan ja ne auttavat säilyttämään kosteuden pitempään. Toinen hyvä keino on leikata isosta limonadipullosta pohja pois, työntää pullon multaan suuosa alaspäin ja täyttää tämä vedellä. Näin saat vedenlähteen tomaatin kaltaisille kasveille vähintään viikoksi. Muista kuitenkin kastella multa ensin perusteellisesti, jotta pullo ei tyhjene nopeasti kuivaan multaan. Mikäli kasvisi vedentarve on suuri, voit käyttää sen kasteluun useampaa pulloa. Kasvien vedensaannista voi huolehtia myös asettamalla ruukut soralla täytettyyn astiaan ja lisäämällä siihen vettä.

Markkinoilla on saatavilla myös hyviä automaattisia kastelujärjestelmiä kotipuutarhureille. Laitteita voi hallita ajastimella, ja kalliimpia järjestelmiä jopa valo- tai lämpöanturien avulla. Useimmissa on käytössä ”vuotava putki” eli yksinkertainen letku, jossa on pieniä reikiä. Niistä vesi tihkuu hiljalleen multaan. Letku asetellaan siten, että se kiemurtelee kasvien seassa mullassa. Ratkaisu on omiaan viljelylaatikkoihin, mutta sopii hyvin myös avomaalle, jossa vihannekset vaativat säännöllistä kastelua kuivina kausina. Ruukkukasveille ihanteellinen järjestelmä on esimerkiksi letku, josta haarautuu paljon halkaisijaltaan pieniä letkuja, joiden päässä on tippasuutin (tätä kutsutaan myös spagettikasteluletkujärjestelmäksi). Suuttimet asetetaan strategisesti yksittäisiin ruukkuihin tai maahan kasvien ympärille. Vettä tihkuu tasaisesti ja hallitusti niin kauan kuin järjestelmä on kytkettynä. Kun näet yhden pienen pisaran tippuvan kerrallaan suuttimesta (nopeutta voidaan toki säätää), näyttää silti kuin mitään ei tapahtuisi. Tällainen järjestelmä on kuitenkin niitä kaikkien tehokkaimpia. Käännät selkäsi hetkeksi, niin multa on jo läpimärkä.

Kasvihuoneissa voidaan käyttää suojakankaita tai -maaleja, jotka viilentävät istutuksia. Kangasta voidaan käyttää myös väliaikaisena ovena, jolloin voit jättää tavallisen oven täysin auki. Kun olet poissa, lämpötila pysyy näin sopivana myös yöaikaan. Asenna lisäksi automaattisesti avautuvia ikkunaventtiilejä, jotka varmistavat hyvän ilmanvaihdon.

Avomaalla auttaa, jos olet ahkeroinut keväällä ja lisännyt mullan sekaan runsaasti biologisesti hajonnutta orgaanista ainesta. Se säilyttää kosteuden maaperässä, jolloin juurien käytettävissä on enemmän vettä. Kate on toinen hyvä keino saada kosteus säilymään kukka- tai vihannespenkeissä, joten lisää tämäkin kevättöiden työlistalle. Paras neuvoni on kastella aina iltaisin, jolloin lämpötila on alhaisempi!

Mitä ikinä päätätkin tehdä, toivotan sinulle omasta puolestani oikein upeaa kesälomaa. 😉

Adrian Evans, Kekkilän puutarhuri