Marraskuun kasvi: Neidonhiuspuu

Havupuut luovat rakennetta ja antavat väriä talviseen puutarhaan. Neidonhiuspuu on inspiroiva havupuu.

Näin talven tullen oli luonnollista valita kuukauden kasviksi havupuu, sillä ne luovat rakennetta ja antavat väriä talviseen puutarhaan, Adrian Evans kertoo ja jatkaa: täytyy silti myöntää, etteivät havupuut ole lempikasvejani, vaikka ymmärrän hyvin niiden merkityksen puutarhassa. Kuukauden kasvia valitessani palasin kuitenkin minua inspiroivaan havupuuhun, neidonhiuspuuhun.

Perustiedot

  • Tieteellinen nimi: Ginkgo biloba
  • Laji: Neidonhiuspuu
  • Heimo: Ginkgoaceae
  • Kasvupaikka: aurinkoinen
  • Kukinta-aika: huhtikuu
  • Maaperä: multava, kosteutta läpäisevä
  • Korkeus: Suomessa 5 m, muualla maailmassa jopa 30 m
  • Leveys: 3 m

Inspiroiva havupuu

Neidonhiuspuuta tulee helposti pidettyä lehtipuuna, sillä se pudottaa erikoiset, viuhkanmuotoiset lehtensä talven ajaksi. Neidonhiuspuu kuuluu kuitenkin paljassiemenisten luokkaan, aivan kuten männyt ja kuuset. Puu on kotoisin Kiinasta, ja esiintymässä on vain muutama puu; lajista joka oli varsin yleinen 170 miljoonaa vuotta sitten. Arvellaan, että nämä nykyisin luonnosta löytyvät puut ovat selvinneet buddhalaisten munkkien ansiosta.

Neidonhiuspuu on parhaimmillaan yksittäispuuna ja sen koristearvo on kiistaton. Yleisimmin saatavilla olevat taimet ovat hedekasveja. Puun kauneus tulee paljolti sen lehdistä, jotka ovat kauniin vihreät – kunnes ne muuttuvat sahraminkeltaisiksi ennen putoamistaan. Jos olet erityisen kiinnostunut kauniista syysväristä, lajke ’Autumn Gold’ on suositeltavin.

Talvisuojaus

Neidonhiuspuu on Suomessa menestymisalueensa äärirajoilla; se kyllä kasvaa, mutta tarvitsee hyvää talvisuojausta, kuten magnoliatkin. Kasvupaikaksi sopii suojaisa, lämmin ja aurinkoinen kohta puutarhasta.

Talveksi puun juuristoalueen voi suojata kerroksella Talvisuojaturvetta, ja oksat voi kääriä tarkoitukseen sopivaan peitteeseen. Lisäeristystä saa oljista, jotka voi löyhästi kietoa oksien ja rungon ympärille ennen fleecepeitettä.

Ilmastomme rajoittaa kasvivalikoimaa, mutta tässä tapauksessa ylimääräinen vaivannäkö kannattaa. Neidonhiuspuu palkitsee kasvattajansa kauneudellaan vuodesta toiseen.

Istutusvinkit

Jotta kasvuunlähtö onnistuisi mahdollisimman hyvin, sekoita kuopasta kaivamaasi pohjamaahan puolet Erikoismultaa puiden ja pensaiden istutukseen.

Suosittelen istutusajankohdaksi kevättä, sillä silloin kasvilla on aikaa juurtua uuteen multaan ja levittäytyä edelleen istutuskuopan ulkopuoliseen maahan. Paras vaihtoehto maalajin suhteen on hiekkainen multamaa, joka läpäisee hyvin vettä. Myös multava savimaa tulee kysymykseen ja tarjoaa sopivat olosuhteet tälle upealle puulle, Adrian vinkkaa.