Hyppää sisältöön

Nurmikko kuntoon täsmätuotteilla

Nurmikkoa tulisi hoitaa kuten muitakin kasveja. Keväisin on hyvä antaa ravinteita kasvuun talven jäljiltä ja hoitaa nurmikon muut ongelmakohdat kuntoon.

Oikeilla tuotteilla nurmikko kuntoon

Aloitin meidän nurmikon hoidon noin pari viikkoa sitten. Pihallamme on erilaisia nurmikkoalueita, joista osa on paremmassa kunnossa ja osa kehnommassa. Muutimme tähän kotiin 2,5 vuotta sitten ja sinä aikana emme ole hoitaneet nurmikkoa mitenkään – se on kyllä alkanut näkyä. Paikoin nurmi on haalistunut, ohentunut, laikukas, joissain kohdin on sammalmättäitä tai jopa paksuja sammalmattoja. Joissain kohdin nurmi vihertää kauniisti ja sellainen nurmi olisi ilo silmälle koko pihassa.

Muutimme tähän kotiin 2,5 vuotta sitten ja sinä aikana emme ole hoitaneet nurmikkoa mitenkään – se on kyllä alkanut näkyä.

Nurmikko vaatii säännöllistä hoitoa siinä missä kasvitkin. Ilmavassa ja elävässä maassa vesi ja ravinteet ovat paremmin nurmen juuriston käytettävissä, jolloin nurmikko jaksaa kasvaa kauniina. Tämä on minusta tärkeä oivallus, jos tavoittelee kaunista nurmea. Nurmikkoa tulee hoitaa, mutta se ei tarkoita, että se olisi vaikeaa tai monimutkaista.

Oikeiden tuotteiden avulla hoidettu nurmikko vastustaa rikkakasveja ja sammalta. Hyväkuntoinen nurmi kestää paremmin kulutusta ja säätilojen vaihtelua niin kesällä kuin talvella. Nurmikko on väriltään tumman vihreä ja tuuhea, kun se voi hyvin – siis ilo silmälle ja pihan kaunistus.

Kekkilän nurmikonhoito tuotteet

Kekkilän nurmikonhoito tuotteet

Sammalen valtaama nurmikko kuriin

Kuten kuvasta näkyy, sammal on paikoitellen vallannut nurmikon. Osin syynä voi olla varjoisat kasvuolosuhteet ja kosteuden seisahtuminen tiiviille nurmelle, mutta varmasti hoitamattomuudella ja lannoitteiden puutteella on iso merkitys meidän pihan sammalbileisiin. Jotkut pitävät sammalta kauniina nurmella, mutta me haluamme saada sammalen tilalle nurmikon, joka kestää kulutusta meidän pihalla ja jalkojen alla.

Sammal nurmikolla kertoo, etteivät nurmikon kasvuolosuhteet ole ihanteelliset. Onneksi niitä voi parantaa helposti. Nurmikon kasvualustan tiivistyminen heikentää juuriston ilmavuutta ja kerää maan pintaan kosteutta, jolloin nurmelle alkaa kasvaa sammalta. Tuuhea ja hyvinvoiva nurmikko estää sammaleen kasvua.

Sammal nurmikolla kertoo, etteivät nurmikon kasvuolosuhteet ole ihanteelliset.

Kekkilä Nurmikon Sammalsyöjä PLUS+ on sammaloituneelle nurmikolle tarkoitettu erikoislannoite, joka hävittää sammaleen nurmikolta ja nopeuttaa samalla nurmikon kasvua. Tumma rae on huomaamaton ja helppo levittää. Mittasin Nurmikon sammalsyöjää pussin ohjeiden mukaan oikean määrän ja ripottelin sen pienen lapion avulla tasaisesti nurmen pintaan. Jos tuli kasoja, haravoin ne tasaiseksi.

Kekkilän nurmikonhoito tuotteet

Kuinka poistan sammalen nurmikolta?

  1. Mittaa pinta-ala ja arvioi Sammalsyöjä PLUS+ määrä, joka nurmelle tarvitaan. Tarvitset Sammalsyöjä -hoitolannoitetta 2,5 L/100 m2.
  2. Levitä lannoite mahdollisimman tasaisesti, reilu kourallinen neliötä kohden.
  3. Kuivana aikana kastele nurmikko heti lannoittamisen jälkeen.
  4. Sammalsyöjän vaikutus näkyy noin neljän viikon kuluessa. Kuivuneen sammalen voi tarvittaessa haravoida pois, mutta se ei ole välttämätöntä. Elpyessään nurmikko peittää kuivuneen sammalen ja sammal maatuu nurmen sekaan.
  5. Levitä nurmikon pintaan kerros Nurmikon hoitomultaa.

 

Nurmikon hoito

Uutta eloa nurmikkoon

Sammal ei aina ole nurmikon ongelma, vaan hoito tekee hyvää myös ohentuneelle ja haaleanvihreälle nurmelle. Kekkilän Nurmikon hoitomulta on sopiva tuote, kun haluaa parantaa nurmen kasvua ja saada siitä tuuheamman ja vihreämmän. Hoitomulta elvyttää nurmen uuteen kukoistukseen.

Hoitomultaa voi levittää myös juuri leikatulle nurmikolle tai myöhemmin sammalen poistamisen jälkeen

Tiivistynyttä pintamaata voi rikkoa talikolla tai ilmastaa siihen tarkoitetulla laitteella. Siten juuristo saa ilmaa ja ravinteita, ja nurmikko voi paremmin. Nurmikon pinnalle levitettävä hoitomulta parantaa nurmikon pintarakennetta niin, että nurmikko juurtuu ja versoaa paremmin.

Paras tulos saadaan levittämällä hoitomulta aikaisin keväällä kasvukauden alussa, nurmen vihertyessä, mutta yhtä lailla nurmikkoa voidaan hoitaa pitkin kesää. Nurmikko hyötyy hoidosta ajankohdasta riippumatta. Hoitomultaa voi levittää myös juuri leikatulle nurmikolle tai myöhemmin sammalen poistamisen jälkeen.

kekkilä hoitomulta

Muista myös kalkitseminen ja lannoitus

Nurmikon kalkitseminen on yhtä tärkeää kuin lannoittaminen. Kalkitseminen vähentää maan happamuutta ja parantaa nurmikon kasvua. Kalkitussa maassa ravinteet ovat helpommin kasvien saatavilla. Nurmikon kalkitsemiseen käytetään Kekkilä Rakeista kalkkia tai Kekkilä Puutarhakalkkia. Helposti levitettävä kalkki on rakenteeltaan murumainen ja kostea, ja se liukenee nopeasti ja vaikuttaa pitkään.

Kalkin lisäksi nurmikkoa lannoitetaan säännöllisesti. Nurmikkolannoite PLUS+ on riittoisa, tehostettu luonnonlannoite, jota käytetään kotipihojen lisäksi myös esimerkiksi golfkentillä. Kekkilä Nurmikkolannoite on perinteinen mineraalilannoite. Lannoitteiden typpi (N) kasvattaa nurmen tuuheaksi ja vihreäksi ja kalium (K) parantaa juurtumista ja samalla kuivuuden ja talvenkestoa. Rautaa sisältävät lannoitteet syventävät nurmikon vihreää väriä.

Jos nurmikko näyttää vaalealta eikä kasva hyvin, se saattaa tarvita uuden lannoituskierroksen. Kesällä voit levittää Kekkilä Nurmikkolannoite PLUS+ -lannoitetta aina syyskuuhun saakka. Nurmiheinien kasvukausi on pitkä, ja nurmikko talvehtii paremmin, kun se kasvaa hyvin.

Nurmikon hoito

Hyvinvoivan nurmikon 5 vinkkiä – näillä stepeillä kohti kaunista nurmea:

  1. Hoida nurmikkoa kuin muitakin kasveja.
  2. Käytä Nurmikon sammalsyöjä PLUS+-hoitolannoitetta, jos haluat päästä eroon sammalesta.
  3. Ilmasta nurmen pintaa tekemällä siihen reikiä. Juuristo saa ilmaa ja ravinteita ja nurmi vahvistuu.
  4. Levitä nurmelle hoitomultaa, joka virkistää ja edistää nurmen kasvua.
  5. Lannoita nurmikkoa kesällä Nurmikkolannoite PLUS+ -lannoitteella.

 

Nurmikon hoito

Etsi