Pensasmustikan istuttaminen

Pensasmustikoiden suosio jatkaa kasvuaan, eikä ihme. Jo muutamasta pensaasta saa poimittua herkullista superruokaa suoraan pöytään. Sopivassa mullassa ja paikassa pensasmustikat lähtevät hyvään kasvuun.

Pensasmustikoita kupissa

Pensasmustikan kasvupaikka

Pensasmustikka viihtyy valoisalla ja lämpimällä paikalla, johon paistaa suoraan vähintään puolet päivästä. Maan on hyvä olla hapanta sekä kosteutta pidättävää, sillä mustikat suosivat tasaisen kosteaa kasvualustaa. Kuivemmalla paikalla voi varautua kastelemaan hellejaksojen aikana, ja varmistaa samalla sadon kypsyminen.

Ennen istutusta

Pensasmustikat ovat happaman maan kasveja. Niiden istuttamiseen suositellaan niukasti kalkittua Erikoismultaa havuille ja rodoille. Istutuskuoppaan voi halutessaan vielä lisätä kalkitsematonta Luonnonturvetta, sillä mustikat viihtyvät hyvin happamassa maassa.

Pensasmustikan istuttaminen

Pensaiden istutusväli 1–1,5 metriä, ja istutetaan pölytyksen onnistumisen varmistamiseksi ainakin kahta eri lajiketta. Taimille kaivetaan laakea, noin. 40 – 50 cm syvät kuopat. Ne istutetaan hieman entistä syvempään. Kastellaan runsaasti. Rikkakasvien itämisen ja kuivuuden torjumiseksi multapinta voidaan kattaa Kuorikatteella.

Pensasmustikan leikkaaminen

Ei tarvitse yleensä leikata. Vioittuneet tai kuivuneet oksat poistetaan. Maistuu jäniksille ja rusakoille, suojataan kuusenoksilla ja kanaverkolla.

Lannoittaminen

 

Lue lisää pensasmustikasta Kekkilän Kasvikirjastossa.