Perennareseptit: Metsän tuoksu

Perennapenkkiin kannattaa valita jokin teema, joka yhdistää jollain tavoin kaikkia kasveja. Tällöin saat perennapenkin näyttämään harmoniselta ja kauniilta. Olemme koonneet avuksesi kuusi erilaista perennapenkkireseptiä. Kasvivalinnat on tehty Suomen sääolosuhteita silmällä pitäen. Sinun tarvitsee vain valita kasvupaikka ja parantaa maa!

Upeaa oranssia ja keltaista tuomaan valoa pihaan

Metsän tuoksu on perennaryhmä, joka nauttii runsaasta ja ravinteikkaasta mullasta. Penkin hallitsevana värinä toimii keltainen. Keltainen väri on oikea katseenvangitsija ja valon tuoja tässä perennapenkissä. Istutuksen kasvit viihtyvät varjoisassa. Reunustapenkki Turveharkoilla, ja anna  sammaloitua kauniisti ajan kanssa.

Metsän tuoksu - perennapenkin kasvit viihtyvät varjoisassa. Upeat keltaisen ja oranssin sävyt hehkuvat tässä istutuksessa.

Kallionauhus

Kallionauhus, Ligularia dentata, kukkii loppukesällä oranssinkeltaisin päivänkakkaramaisin kukin. Pensasmaisesti kasvavalla, kookkaalla perennalla on suuret pyöreät, herttamaiset lehdet. Runsas lehdistö on päältä tummanvihreä ja alta punavihreä. Lue lisää kallionauhuksesta Kekkilän kasvikirjastosta.

Määrä: 3 kpl
Korkeus: 1.2 m
Leveys: 0.60 m
Kukan väri: Oranssi
Lehtien väri: Purppuranvihreä
Kukinta: Keskikesästä loppukesään

Herttanauhus, Ligularia dentata 'Desdemona' on kallionauhuksen punalehtinen lajike. Kauniit lehdet tuovat lisäsävyjä perennapenkkiin.

Valtikkanauhus / Aurinkonauhus

Valtikkanauhus, Ligularia prezewalskii on jättiperenna, johon siroutta tuovat kapeat kukinnot ja voimakkaasti liuskoittuneet lehdet. Kullankeltaiset kukkatähkät ovat pitkiä ja ne kukkivat heinä-elokuussa. Valtikkanauhus on erittäin kestävä perenna. Lue lisää valtikkanauhuksesta Kekkilän kasvikirjastosta.

Määrä: 3 kpl
Korkeus: 1.2 m
Leveys: 0.60 m
Kukan väri: Keltainen
Lehtien väri: Vaaleanvihreä
Kukinta: Keskikesästä loppukesään

Valtikkanauhus Ligularia prezewalskii
Aurinkonauhus, Ligularia stenocephala on näyttävä perenna kun käytössä on reilusti tilaa.

Kevätesikko / Kesäesikko

Esikko, Primula veris,  on Ahvenanmaalla ja Lounais-Suomessa luonnovaraisenakin kasvava perenna, joka kukkii keltaisin, tuoksuvin ja nuokkuvin pikkukukin. Vahvat kukkavanat nousevat 10cm korkeista lehtiruusukkeista. Lue lisää kevätesikosta Kekkilän kasvikirjastosta.

Määrä: 11 kpl
Korkeus: 0.60 m
Leveys: 0.50 m
Kukan väri: Keltainen
Lehtien väri: Vihreä
Kukinta: Kevät

Kevätesikko Primula veris

Kotkansiipi

Luonnonvarainen kotkansiipi, Matteuccia struthiopteris, on suurin ja komein saniaislajimme. Se sopii hyvin varjoisten perennaryhmien taustalle ja vesiaiheiden reunoille. Suurikokoiset, 30-150 cm korkeat, viuhkamaiset lehdet ovat raikkaanvihreät. Lue lisää kotkansiivestä Kekkilän kasvikirjastosta.

Määrä: 10 kpl
Korkeus: 1.0 m
Leveys: 0.45 m
Lehtien väri: Vaaleanvihreä

Kotkansiipi, Matteuccia struthiopteris

Nuokkusara/ Kirjopiukkasara

Vihreälehtinen nuokkusara suurehkoksi tuppaaksi kasvava monivuotinen koristeheinä. Ikivihreät, kookkaat isot vihertävät lehdet ovat nuokkuvat. Kaarevat kukkavanat kohoavat lehdistön yläpuolelle. Kukkatähkät ovat sirot ja nuokkuvat nekin. Lue lisää nuokkusarasta Kekkilän kasvikirjastosta. Keltalehtinen kirjopiukkasara, Carex elata Aurea sopii sekin hyvin.

Määrä: 1 kpl
Korkeus: 0.40 m
Leveys: 0.50 m
Lehtien väri: Kullankeltainen

Nuokkusara ja muut kookkat sarat ovat kaunis lisää perennapenkkeihin.

Kuningassaniainen

Kuningassaniainen, Osmunda regalis on näytävä katseenvangitsija suojaisille kasvupaikoille eteläisempään Suomeen.

Määrä: 1 kpl
Korkeus: 2.0 m
Leveys: 0.45 m
Lehtien väri: Vaalea vihreä

Miten teen Metsän tuoksu -perennapenkin?

Nämä kasvit on tarkoitettu n 1,5-2 metriä leveälle ja 3- 4 metriä pitkälle alueelle.

Nauhukset ja saniaiset viihtyvät ravinteikkaassa mullassa ja puolivarjoisella tai aurinkoisella kasvupaikalla.

Muokkaa maa vähintään 50 cm syvyydeltä ja paranna sitä reilusti uudella mullalla, kuten Kekkilä Puutarhamullalla tai Perenna- ja ruusumullalla. Voit lisätä myös omaa kompostia. Sekoita kaivamaasi kuopaan puolet pohjamaata ja puolet maanparannusmultaa. Voit lisätä mukaan myös Puutarhakalkkia sekä Kevätlannoite Plussaa tai Syylannoite Plussaa pidemmän ajan ravinnevarastoksi.

Which country site would you like to visit?