Puutarha sisustuskohteena

Puutarhan sisustus kannattaa suunnitella samaan tapaan kuin kodinkin: huone kerrallaan.

Kekkilä Puutarha sisustuskohteena

Vertaan mielelläni puutarhaa taloon, kun minua pyydetään selittämään puutarhan rakenne ja eri osien sijoittelu. Talo ei ole yhtenäinen iso ja tyhjä tila. Seinät jakavat sen huoneisiin, joilla kaikilla on oma käyttötarkoituksensa. Keittiössä tehdään ruokaa ja viihdytään, makuuhuoneissa nukutaan ja kylpyhuoneissa taas… No, ymmärsit varmaan idean! Eteiset ja käytävät yhdistävät huoneet toisiinsa, ja huoneisiin kuljetaan ovista. Huoneissa on erilaisia pintoja. Seinäpintojen värit, materiaalit ja kuviot voivat vaihdella, ja lattiat voivat olla esimerkiksi erilaista parkettia tai maalattua puuta. Lisäksi matot jakavat lattiapinnan alueisiin. Useimmiten huoneet on vielä sisustettu noudattamalla tiettyä teemaa kussakin huoneessa.

Vierailen tässä kuussa maailman arvostetuimpiin kuuluvassa Chelsea Flower Show -puutarhanäyttelyssä. Sinne on rakennettu viisitoista upeaa puutarhaa, jotka ovat maailman parhaimpien puutarhasuunnittelijoiden käsialaa. Täällä puutarhan upea muoto rakentuu talon tapaan. Puutarhan seiniä ovat pensasaidat, joissa on käytetty monen eri vihreän sävyisiä kasveja, rakenteeltaan erilaisia lehtiä ja joskus myös värikkäitä kukkivia kasveja – maalit, siveltimet ja taustakuvio on valittu huolella. Yhtälailla vaikuttavia ovat kivestä ja lasista tehdyt muurit tai viime vuosien valtatrendin mukaan rapatut ja valkoiseksi maalatut betonimuurit.

Lattiapinnoissa kivetykset, sileä betoni, puurakenteet, matala vesi ja pienet nurmikkoalueet ovat suosittuja – puuteema jatkuu myös esimerkiksi istuimissa ja pöydissä. Puut, pensaat, perennat ja sipulikasvit ovat keskeisessä osassa. Ne on sommiteltu täydelliseksi kokonaisuudeksi maksimaalisen vaikutuksen aikaan saamiseksi.

Meidän pitäisi ajatella samalla tavalla omasta puutarhastamme. Jos puutarha on iso, huoneita voidaan rakentaa jakamalla alueet aidoilla, pensasaidoilla tai muureilla. Jo pelkkä köysi riittää ilmaisemaan huonejakoa. Huoneiden teema voi vaihdella – yksi huone voi olla varattu keittiöpuutarhaksi, toinen ruokailutilaksi, kolmas vaikkapa valkoisille kukille ja neljäs lasten leikkinurmikoksi. Huoneilla on silloin tietty tarkoitus, aivan kuten talossa.

Talossa käytävät ja eteiset johdattavat meidät huoneesta toiseen. Samalla tavalla kivetyt, erilaisilla kivillä tai hiekalla tehdyt tai kuorikatteella peitetyt käytävät johdattavat meidät puutarhan osasta toiseen. Huoneiden ”lattioina” voidaan käyttää yksinkertaisesti värillistä katetta tai viherlannoitetta, jota levitetään kukkapenkeille ja pensaisiin. Silmämme havaitsee valitut materiaalit ja alueiden väliset erot.

Pienissä puutarhoissa – mutta myös isoissa – näkyy hyvin havainnollisesti viimeinen perusteluni: pienet yksityiskohdat luovat viimeistellyn vaikutelman. Viimeistely tarkoittaa kukkien rajausta (esimerkiksi rajauslistoilla), ovenkahvoja, ikkunasalpoja, hanoja ja kalusteita. Nurmikon kivimateriaalista erottava metallireunus tekee suorasta tai kaarevasta linjasta entistä siistimmän. Kohotetut viljelylaatikot tuovat korkeutta ja muokkaavat keittiöpuutarhan tyyliä. Lisäksi viljely voidaan aloittaa aiemmin keväällä ja sitä voidaan jatkaa pidemmälle syksyyn, jos laatikoissa käytetään viljelykansia. Nykyään saatavilla on erittäin laaja valikoima puutarhakalusteita, joista löytyy sopiva jokaiseen puutarhaan ja eri tarpeisiin. Kun esimerkiksi pöytä ja tuolit valitaan harkiten ottamalla huomioon niiden muoto, rakenne ja väri, puutarhaa voidaan täydentää ja kalusteet voidaan sovittaa hyvin pitkälle muuhun puutarhaan.

Jos et tiedä, mistä aloittaisit, tai jos et ymmärrä, miksi kolme punaherukkaa näyttävät olevan väärässä paikassa keskellä puolen hehtaarin nurmikkoa, kävele hetki talossasi. Silloin muistat, että onhan sinulla taitoja, joilla onnistuit tekemään paljaista ja tyhjistä tiloista omannäköisesi kodin 😉

Adrian Evans, Kekkilän puutarhuri