Puutarhanhoito on ihanaa vastapainoa kiireiseen arkeen

Multasormien kutina kiihtyy kevään edetessä ja kaipuu puutarhanhoidon pariin pääsemisestä kasvaa. Keväällä kärsivällisyys on kuitenkin valttia ja puutarhatöitä tulisi tehdä sään ehdoilla, ennen kaikkea nauttien keväästä!

Kekkilä Puutarhanhoito on ihanaa vastapainoa kiireiseen arkeen

Kevät on ollut todella kylmä ja sateinen (täällä Suomen länsirannikolla), joten nyt pikkuhiljaa lämpenevä sää on erittäin tervetullut. Vuosien puutarhanhoito on onneksi opettanut, että kärsivällisyys palkitaan ja asiat on paras hyväksyä sellaisina kuin ne ovat.

Puutarhanhoito on ihanaa vastapainoa nyky-yhteiskunnan jatkuvan kiireen ja loputtoman uuden tiedon analysoinnin keskellä. Minun maailmassani kaikki hidastuu ja tapahtuu lähes etanan vauhdilla. Kestää päiviä ennen kuin kylvetty siemen nousee esiin mullan alta, viikkoja – ellei kuukausia ennen kuin voin ihailla kauniita kukkia puutarhassani, ja jopa vuosia ennen kuin pääsen herkuttelemaan juuri istuttamillani parsoilla.

Kärsivällisyys on valttia, mutta multasormien kutina on pitkän talven jälkeen tuttu tunne.

Heti kevään ensimmäisinä lämpiminä päivinä revin siemenpaketit auki ja kylven kymmeniä (satoja) siemeniä. Kun siemenistä kasvaa taimia, siirrän ne ruukkuihin vahvistumaan. Kasvihuone, ikkunalaudat – koko talo täyttyy nopeasti. Mikäli kasvatat taimia sisätiloissa, suosittelen asettamaan nämä mahdollisimman valoisaan paikkaan. Kasvivalosta on myös apua!

Kuluu viikko ja kasvit kasvavat hieman.

Kasvit kasvavat kohti valoa. Jos niitä ei käännetä säännöllisesti, ne kasvavat 45 asteen kulmassa. Mikäli valoa ei ole riittävästi, kasveista tulee hailakan värisiä eikä ne kasva tarpeeksi vahvoiksi. Olen ollut kiltti poika ja vaihtanut tomaatit ja kurkut säännöllisesti uusiin ruukkuihin ja ravinnut niitä lannoitteella.

Taas kuluu viikko eikä kasveja voi vieläkään viedä ulos, koska on liian kylmä.

Taas sataa ja taloni alkaa näyttää viidakolta kasvien kurkkiessa ulos ikkunoista. Voi ei, stressi, paniikki, mitä oikein voin tehdä?! Ilmasto on arvaamaton ja meidän on vain opeteltava olemaan kärsivällisiä, varauduttava arvaamattomaan ja yritettävä hillitä istutusintoa ensi keväänä. 😉 Lämpenipä kevät sitten kuinka myöhään tahansa, takaan kuitenkin sen, että heinäkuun loppuun mennessä kaikki kasvaa kohisten ja toukokuun paniikki on vain haalistunut muisto.

Luota siihen, että lämpimät päivät tulevat.

Suunnittele jo talvella vihannekset, joiden sisäkasvatuksen haluat aloittaa varhain keväällä, ja mieti sopiva määrä, joka on helppo käsitellä ja kasvattaa. Tarvitsenko todella 25 chilikasvia ja 50 maissia? Useimmat vihannekset voi onneksi kylvää siemeninä suoraan multaan, minkä jälkeen ne antavat runsaan sadon kesän ja syksyn aikana.

Vaikka kevät olisi myöhässä, voit tehdä paljon asioita, jotta pääset nopeasti alkuun sitten, kun lämpötila alkaa nousta.

Lapioi mullan sekaan runsaasti eloperäistä ainesta sadonkorjuun aikoihin syksyllä. Maaperä on sen jälkeen valmis kylvöä varten. Sinun tarvitsee vain kuohkeuttaa maaperää kevyesti talikolla tai haralla seuraavana keväänä. Jos käytät viljelylaatikoita, poista osa vanhasta mullasta ja korvaa se syksyllä uudella mullalla ja kypsällä kompostilla, jos sellaista löytyy.

Osta maaperän lämpömittari ja mittaa maaperän lämpötila. Se poikkeaa ilman lämpötilasta, ja maa on ilmaa kylmempää, kun kylvät ensimmäiset siemenet. Punajuuret, porkkanat ja herneet itävät parhaiten 10 asteen lämmössä, lehtisalaatti ja palsternakka hieman viileämmässä. Kesäkurpitsan ja kurpitsan kaltaiset herkät kasvit sen sijaan vaativat vähintään 16 asteen lämpötilan.

Peitä siemenet kylvämisen jälkeen harsolla tai tarkoitukseen sopivalla kannelle. Voit myös kylvää siemenet lavoille tai ruukkuihin kasvihuoneessa. Kaikki sisällä esikasvatetut kasvit voidaan viedä ulos ja istuttaa heti kun hallan vaara on ohi. Kasvit voi myös tarvittaessa suojata, jotta ne eivät palellu.

Antaisin lopuksi vielä yhden vinkin: Jos kevät on sateinen, niin kannattaa odotella, että puutarha kuivuu hieman. Upottavan märällä ja kylmällä maaperällä kävely ja yritys muokata sitä tuhoaa maaperän rakenteen, heikentää itämistä ja johtaa siemenien mätänemiseen. Ääritapauksissa kylvövakoon voi lisätä hiekkaa kuivumisen edistämiseksi ja maahan voi asettaa kävelylankkuja estämään maaperän tiivistymisen. Tee joka tapauksessa työtä sään ehdoilla, varaudu yllätyksiin, opettele kärsivällisyyttä ja ennen kaikkia; nauti. 🙂

Adrian Evans, Kekkilän puutarhuri