Puutarhasta on lupa nauttia

Suomessa grillin tai pihakeittiön paikka puutarhassa on keskeinen. Ei ole kesää ilman grilliherkkuja, uusia perunoita ja raikasta salaattia. Tämä on osa suomalaista luontoa.

Kekkilä Puutarhasta on lupa nauttia

Talven jäljiltä on ihana seurata kevään lähtölaukaisua, kun kasvit alkavat kasvaa kilpaa keskenään. Jo muutaman päivän jälkeen muutos on melkoinen. Näyttää siltä kuin keijukaiset olisivat käyneet sirottelemassa puutarhaani taikalannoitetta, jonka avulla kaikki muuttuu silmänräpäyksessä. Olisi joskus hauska kuvata perennapenkkiäni ajastinkameran kanssa viikon ajan. Tämän avulla kasvun vauhti todella konkretisoituisi.

Minulla on paljon ideoita puutarhani päänmenoksi. Kausi on kuitenkin niin lyhyt, että minun on maltettava mieleni ja oltava realistinen. Toisaalta on myös tärkeää asettaa työkalut välillä syrjään ja vain nauttia aikaansaannoksesta – sen sijaan, että siirtyisi koko ajan askareesta toiseen. Mikään ei ole hauskempaa kuin kutsua ystäviä kylään, kohentaa hiiliä grillissä ja nauttia yhdessä illasta puutarhassa.

Aiemmissa blogikirjoituksissani olen kertonut, miten puutarhan voi jakaa huoneisiin. Yksi näistä huoneista kannattaa mielestäni varata paikaksi, jossa voi ottaa rennosti ja nauttia kesän antimista luonnon helmassa. Suosittelen valitsemaan paikan läheltä keittiön ovea, jotta astioita ja muita ruokailutarvikkeita ei tarvitse kantaa edestakaisin pitkän matkaa.

Olen nähnyt paljon kekseliäitä ratkaisuja. Puutarhojen ja pihojen omistajat ovat todella asettaneet omat tai ammattilaisten taidot testiin toimivien kokonaisuuksien luomiseksi (erityisesti pienemmillä pihoilla). Kukkapenkkien lisäksi puutarhasta on löydyttävä tilaa lasten leikeille, pieni nurkkaus isälle ja hänen työkaluilleen sekä tietenkin vihannesten viljelylle ja ruokailulle. Luulen, että suunnittelijoille tällaiset haasteet ovat oikein mieluisia!

Keittiöpuutarhojen ja pihakeittiöiden suosio on kasvanut suuresti viimeisen kymmenen, kahdenkymmenen vuoden aikana. Kun olin itse nuori suunnittelija, nämä eivät olleet listan kärjessä puutarhaa suunniteltaessa. Mikäli keittiöpuutarha rakennettiin, se sijoitettiin jonnekin puutarhan perälle. Paljon on matkan varrella muuttunut. Ihmiset ovat tietoisempia terveellisen ruoan merkityksestä ja haluavat syödä itse viljeltyjä vihanneksia, tuoreita marjoja ja yrttejä.

Minulle on tärkeää saada lapset mukaan ruoan kasvattamiseen, erityisesti kaupungeissa ja urbaanissa ympäristössä. Yhdessä parvekeviljelylaatikossakin voi kasvattaa yllättävän paljon. Viljely on myös hauskaa puuhaa ja tarjoaa lapselle onnistumisen tunteen. Kourallisesta porkkanoita tai jättimäisestä auringonkukasta puhutaan vielä pitkään! Pienten käsin näkeminen mullassa saa minut hyvin onnelliseksi. Lapsissa on puutarhanhoidon tulevaisuus. 🙂

Puutarhakalusteilla puutarhasta saa tehtyä täysin omannäköisen. Aidat auttavat rajaamaan eri alueita ja luovat suojaa. Erilaisia vaihtoehtoja löytyy taatusti jokaiseen makuun. Ennen ostoksille lähtöä kannattaakin varautua yhteen asiaan: grilliosastolla saattaa mennä pitkä tovi, sillä valinnanvaraa riittää!

Kannattaa ”tuhlata” hieman aikaa ja rahaa kesäprojektiin, jonka lopputuloksena syntyy paikka, jossa on lupa nauttia oman maan antimista ja puutarhasta yhdessä perheen ja ystävien kanssa.

Nautinnollista kesää toivottaen,

Adrian Evans, Kekkilän puutarhuri