Hyppää sisältöön

Ruusut taas täynnä kirvoja!

Moni harmittelee tänäkin kesänä puutarhassaan lisääntyviä kirvoja – ja miettii missä kaikki leppäkertutkin ovat, nehän niitä söisivät.

Missä ovat leppäkertut?

Viime vuosikymmeninä olemme tulleet taitaviksi torjumaan puutarhastamme mielestämme sinne kuulumattomia hyönteisiä – ja rikkakasveja. Torjunta-aineita on helppo suihkauttaa, ja taas on mieli rauhallinen, kun olet tehnyt vastaiskun kasvejasi uhkaavia vihollisia vastaan.

Autamme hyönteisiä tarjoamalla niille elinympäristöjä.

Mutta luonnollinen kiertokulku on tässä kohtaa katkennut. Torjunta-aine tappaa myös ne leppäkertut, jotka pitäisivät kirvojen määrän kurissa. Puussa sirkuttavilla linnunpoikasilla on entistä vähemmän syötävää, jota emolintu poimisi niiden vaativaan nokkaan. Onko suihkaus sittenkään niin vaaraton, vaikka se olisi vain suopavettä?

Hyönteisten määrä vähenee, se on ikävä tosiasia. Autamme hyönteisiä tarjoamalla niille elinympäristöjä, kuten risukasoja ja lahopuita pihan perällä hyönteishotelleiksi. Huolettomammin hoidettua nurmikkoa, jossa voi olla luonnonkukkia, ja miksei muutama voikukkakin. Tai vaikkapa ihka oikea niitty, joka kyllä mahtuu pienemmällekin pihalle, vaikkapa omenapuiden alle.

Pienillä teoilla kohti luonnollista kiertokulkua

On hyvä pohtia kokonaisuutta –  miten voin tarjota hyvän elinympäristön. Paikan joka tarjoaa ravintoa, suojaa ja mahdollisuuksia lisääntyä. Useimmat hyönteiset käyvät läpi muodonmuutoksen eri vaiheineen. Munat, toukat kotelot ja lopulta aikuiset hyönteiset tarvitsevat eri asioita elääkseen.

Kun seuraavan kerran olet aikeissa käydä tositoimiin, mieti hetkinen. Onko kirvoista tosiaan niin paljon haittaa puutarhalleni? Mitäpä jos uhraan tämän ruusunupun ja tarjoan herkkupöydän niin kirvoille kuin leppäkertuille, linnunpoikasista puhumattakaan?

Joten älä pelkää hyönteisiä, vaan anna luonnon olla.

Kun puutarhassa vallitsee tasapaino, pieni kirva-invaasio ei aiheuta sen suurempia ongelmia. Luonto huolehtii niistä ilman meidän puuttumistammekin. Ja kasvit – ne osaavat myös puolustautua hyönteisiä vastaan, etenkin jos saavat kohtuudella vettä ja ravinteita. Lisäksi voit viettää enemmän aikaa nauttiaksesi puutarhasta sen sijaan, että kyttäät kirvoja. Toivota siis luonto tervetulleeksi puutarhaan ja huolehdi puutarhassa olevista hyönteisistä, istuta niille kasveja ja jätä turhantarkka siivoaminen. Istuta kasveja, joista he pitävät, ja laitta hyönteisten hotellit puutarhaa koristamaan. Älä siis pelkää hyönteisiä, vaan anna luonnon olla.

Etsi