Syksy on parasta istutusaikaa

Istutustyöt kesähelteessä tekemättä, ja pahimman kuumuuden väistyessä voikin päästää suunnitelmansa valloilleen ja työntää kädet multaan.

Syksy on parasta istutusaikaa

Syksy on parasta istutusaikaa monille perennoille ja pensaille ja laadukkaita taimia löytyy hyvin puutarhamyymälöistä.

Moni on varmasti jättänyt istutustyöt kesähelteessä tekemättä, ja nyt pahimman kuumuuden väistyessä voikin päästää suunnitelmansa valloilleen ja työntää kädet multaan. Syksy on parasta istutusaikaa, ja taimiakin löytyy hyvin myymälöistä.

Syyskesällä on helppo korvata kuivan kesän menetyksiä perennapenkissä ja silloin on myös paras aika jakaa keväällä ja alkukesällä kukkivia perennoita joidenSyysleimu Phlox paniculata kukinta häiriintyisi keväällä jaettaessa. Tällaisia ovat esimerkiksi saksankurjenmiekka ja erilaiset kurjenpolvet. Myös mm. elokuunasteri, punaväriminttu ja unelmatädyke kannattaa jakaa kukinnan jälkeen. Pioni pitää kasvurauhasta, mutta jos sitä on tarve jakaa tai siirtää, voi sen tehdä syksyllä.

Ihan uusiakin istutusalueita voi perustaa. Puille ja pensaille syksy on parasta istutusaikaa, mutta myös perennoja ja hieman talvenarkoja kasveja kuten jaloruusuja ja alppiruusuja voi hyvin istuttaa elo-syyskuussa.
Puita ja pensaita voi istuttaa niin kauan, kuin maa on sula eli etelässä yleensä marraskuulle asti ja pohjoisemmassa lokakuun puoliväliin asti.  Syksyllä istutetut taimet lähtevät keväällä aikaisemmin kasvuun kuin keväällä istutettavat, sillä ne pystyvät hyödyntämään kevätkosteuden heti roudan sulettua.

Taimivalikoimissa painottuvat aina kyseisen sesongin kasvit. Kun taimia ostaa eri aikoihin, on helpompi nähdä miltä ne näyttävät kukkiessaan tai vaikka syysväreissään. Kun suosii istutuksissa eri sesonkeina kukoistavia kasveja, on puutarhassa tai parvekkeella aina jotain kaunista katsottavaa. Vinkkinä myös, että loppukesällä astiataimien kotimainen valikoima on taimitarhoilla runsaimmillaan.

Syyshortensia_Hydrangea paniculata_KekkiläLoppukesällä puutarhan katseenvangitsijoita ovat esimerkiksi kultapallotsyysleimutkomeamaksaruohotsyyshohdekukat, ja syyshortensiat.

Punahatut  ja erilaiset nauhukset kukkivat myös pitkään ja houkuttelevat pihaan perhosia.
Syksyn edetessä ruskan värit valtaavat puutarhan. Esimerkiksi villiviinimarja-aronia ja revontuliatsalea hehkuvat punaisina, vaahterat, länneheisiangervo ja seppelvarpu keltaisen sävyissä. Lue lisää loppukesällä kukoistavista kasveista Kekkilän Kasvikirjastosta.