Syksyn trendikkäimmät kasvit

Euroopansorvarinpensas on yksi tämän syksyn trendikkäimmistä kasveista. Tutustu Adrianin syksyn 2016 valikoimaan ja inspiroidu puutarhan syysväreistä!

Euroopansorvarinpensas on yksi tämän syksyn trendikkäimmistä kasveista

Syksy on ehdottomasti lempivuodenaikojani. Kukkivat perennat ilahduttavat meitä vielä viimeisillä kukinnoillaan ja kauniilla väreillään. Samaan aikaan koko kesän vihertäneet puut ja pensaat siirtyvät hehkuvan ruskan aikakauteen. Kun tähän lisää vielä tuulen mukana heiluvan heinän, on näky puutarhassani saavuttanut täydellisen loppuhuipennuksensa, Adrian kuvailee.

Syksyn lämpimät, aurinkoiset päivät ja viileät yöt aiheuttavat kasveissa kemiallinen reaktion, joka saa lehdet vaihtamaan väriä vihreästä keltaiseksi, oranssiksi ja punaiseksi. Muuttuneet sääolosuhteet saavat lehtivihreän hajoamaan puiden lehdissä, jolloin piilossa olleet värit pääsevät näyttäytymään ja tuovat mukanaan upean ruskan.

Puita ja pensaita ostettaessa tulee harvemmin mietittyä niiden syysasua. Syyskuu pääseekin usein yllättämään rustiikin keltaisen sekä hehkuvan oranssin ja punaisen sävyillään – ja tämä antaa puutarhan kasvivalinnoille täysin uuden merkityksen.

En osaa kuvitella syksyä ilman suosikkejani. Tämän lisäksi kasvattajat esittelevät joka vuosi uusia lajikkeita, joihin kannattaa tutustua lähemmin, Adrian vinkkaa.

Adrianin syksyn suosikit

Tuurenpihlaja

Tuurenpihlaja

Tuurenpihlaja (Sorbus ’Dodong’)

Tuurenpihlaja on Adrianin suosikki pihlajien kasvisuvusta. Ullungin saarelta, Japaninmereltä peräisin oleva puu esiteltiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1992. Ruskan sävyt tulevat parhaiten esiin, kun puu istutetaan puutarhan aurinkoiselle puolelle. Adriania kyseisessä puussa kiehtoo erityisesti sen lähes trooppiselta näyttävä lehdistö, joka tulee esiin puun tahmeissa silmuista keväisin.

 

Peruukkipensas

Peruukkipensas

Peruukkipensas (Cotinus coggygria ‘Old Fashioned’)

Peruukkipensas näyttäytyy kasvukauden aikana hieman eri väreissä; keväällä lehdet on maalattu kauniin punaisella, kunnes ne vaihtavat värinsä siniharmahtavaksi alkukesästä.

Syksyn sävyjä on ilo odottaa, kun pensas alkaa loistamaan violettina ja punaisena.

 

Syyshortensia

Pallohortensia

Pallohortensia (Hydrangea ’Invincibelle Spirit II’)

Hyvin hoidettuna ja lannoitettuna hortensiat kukkivat pitkälle syksyyn, ensimmäisiin pakkasiin asti.

Adrianin suosikki on Annabelle-tyyppinen pallohortensia ’Invincibelle Spirit II, jonka pinkit kukinnot avautuvat tukevien varsien päihin kukkiakseen koko loppukesän.

 

Euroopansorvarinpensas

Euroopansorvarinpensas

Euroopansorvarinpensas (Euonymus europaeus ’Red Cascade’)

Tätä kasvia ei tapaa kovin usein, mutta se on varma valinta loistavia syysvärejä tavoiteltaessa. Pensas voi kasvaa jopa kolmemetriseksi, mikäli sen oksia ei karsita.

Oranssinpunaiset hedelmät ja helakanpunaiset syyslehdet koristavat syksyistä pihaa kauniisti.

 

Isosiniheinä

Isosiniheinä

Isosiniheinä (Molinia caerulea ssp. arundinacea ‘Karl Foerster’)

Heinät ovat alkaneet tehdä tuloaan suomalaisiin puutarhoihin. Adrianin ehdoton suosikki on pitkänhuiskea Isosiniheinä. Tummat, ylöspäin kasvavat sinivihreät lehdet luovat puutarhaan upeita pystysuoria linjoja.

Istuta heinä puutarhan aurinkoisimpaan paikkaan korostaaksesi sen upeutta.