Terassi meren äärellä

Merenrantaterassilla kasvi-istutukset nauttivat huikeasta valomäärästä, mutta ovat samalla alttiina armottamalle tuulelle ja sateelle. Viherlaatikko ja Viherhyllykkö kestävät kesän karutkin olosuhteet ja pukevat terassin linjakkaasti vähäeleisillä, maisemaan sopivilla istutuksilla.

Kestävää vihreää

Kalliorannan karussa kauneudessa terassin istutukset suunnitellaan maisemaan ja ilmastoon sopiviksi. Luonnonkasvillisuus ja -muodot ovat matalia, joten terassi tuodaan esiin linjakkailla Viherkalusteilla ja korkeilla heinillä. Vaikka mereltä nousevat sadekuurot kastelevat istutuksia, vettä haihduttava auringonpaiste ja tuuli tuovat haasteita kasvillisuuden selviytymiselle. Viherlaatikon ja Viherhyllykön reiluissa multatiloissa riittävä kosteus pysyy kasvien juurilla ja istutusten Koristekivin huoliteltu pinta suojaa multatilaa ääriolosuhteissa. Istutusastioiden ilmareiät huolehtivat liian sadeveden poistumisesta. Hennot kesäkukat kestävät tuulentuiverruksessa ja auringon paahteessa vain hetken kauniina. Tukevat, vahvat heinäkasvit ja mehikasvit ovat hyvä valinta koviinkin olosuhteisiin. Istutus sopii mainiosti myös aurinkoisille kattoterasseille ja parvekkeille.

Viherlaatikon ja Viherhyllykön kasvit

Viherlaatikossa seisoo ylväänä kolmen komean isosiniheinän rivistö. Isosiniheinä on vahva ja erittäin kestävä monivuotinen heinä, jonka korkealle nousevat kukinnot tuovat ilmeeseen keveyttä ja ilmavuutta. Kesän taipuessa syksyyn isosiniheinä värittyy kullankeltaiseksi ja pysyy talven värityksessä. Viherhyllykön istutustilassa kasvaa korkeampi elefanttiheinä, joka on niin ikään monivuotinen. Heinien taimet kannattaa hankkia valmiiksi kookkaina taimina, jotta ne ovat heti valmiita ottaamaan luonnonvoimat vastaan. Viherhyllykön tasoja voi poistaa ja siirrellä kasvien korkeuden mukaan. Elefanttiheinän yläpuolelle kasvaa ruukussa mehitähti, joka tyytyy pieneen ruukkuun ja kestää kuivuutta. Viherkalusteiden tasoille sopivat somistukseksi rannalta löytyvät aarrekokoelmat; kauneimmat kivet ja simpukan kuoret.

Miten teen istutuksen?

Viherlaatikon pohjalle levitetään kerros Ruukkusoraa. Sopiva määrä on 10 litraa eli kaksi 5 litran pussia. Monivuotiset kasvit viihtyvät Luonnonmukaisessa Puutarhamullassa tai Puutarhamullassa, jota Viherlaatikkoon menee noin 1 pussi eli noin 50 litraa. Laatikkoa täytettäessä ja istutettaessa mullan pinta saa jäädä muutaman sentin vajaaksi, jotta istutus pysyy siistinä kasteltaessa. Viherhyllykön istutustilan pohjalle levitetään yksi 5 litran pussi Ruukkusoraa ja se täytetään Luonnonmukaisella Puutarhamullalla tai Puutarhamulla. Menekki on noin 20 litraa. Kasvien istuttamisen jälkeen multa kastellaan läpikotaisin ja pintaan levitetään tasainen, kattava kerros Grafiitinharmaata Liuskekiveä. Istutuksiin riittää yksi 25 kg säkki.

Mehitähdelle sopiva multa on Kaktus- ja mehikasvimulta, mutta jos muuta käyttöä erikoismullalle ei ole, voi Puutarhamullan joukkoon sekoittaa hieman hiekkaa ja istuttaa mehitähden siihen. Ruukun pohjalle on hyvä laittaa kerros Ruukkusoraa.

Kuinka kastelen ja tarkkailen?

Viherlaatikon ja -hyllykön monivuotisia heiniä kastellaan tasaisesti siten, että pintamulta kuivahtaa kasteluiden välillä. Viherlaatikon kyljissä olevat ilmareiät varmistavat osaltaan juuriston hapensaantia. Jos rei’istä näkyy tihkuvan kosteutta, on se merkki siitä, että pohjan vesitila on täynnä ja kasteluissa kannattaa pitää taukoa. Juuristo kehittyy laajaksi ja vahvaksi, kun se joutuu hakemaan vettä alemmista ruukun osista.

Syksyn saapuessa kastelua aletaan vähentää. Multa ei saa kuivua kokonaan, jotta kasvit säilyvät elinvoimaisena mahdollisimman pitkään, mutta jos multa on litimärkää pysyvien pakkasten yllättäessä, se jäätyy läpikotaisin kuten juuristokin. Niukka kastelu syksyisin jättää multaan ilmatilaa, jonka avulla juuristo pystyy talvehtimaan. Heinin istutetut laatikot kannetaan syksyllä ajoissa suojaisempaan paikkaan talvilevolle.

Ravinteita ja valoa

Heinät viihtyvät aurinkoisilla paikoilla. Merenrannan avoimissa maisemissa sitä riittää usein kylliksi. Kun istutus toteutetaan kaupunkiparvekkeelle tai terassille, sijoitetaan se valoisimpaan paikkaan.

Monivuotisten koristeheinien multaa ei tarvitse vaihtaa joka kevät, vaan  ruukkujen pinta voidaan lannoittaa Kevätlannoite-rakeilla. Lannoite levitetään huhti- toukokuussa, kun kasvu käynnistyy. Liuskekivikate siirretään syrjään ja rakeet pudotellaan mullan pintaan. Tämän jälkeen kivet asetellaan takaisin paikoilleen ja istutus kastellaan, jotta lannoiterakeet sulavat. Hoitolannoitus Puutarhalannoitteella annetaan heinäkuun alussa. Lannoituksen voi myös hoitaa pari kertaa kuussa kastelun yhteydessä Kesälannoitteella. Elokuussa kasveja lannoitetaan kastelun yhteydessä Syyslannoite-liuoksella muutaman kerran. Syyslannoite parantaa kasvien talvehtimista. Kasteluveteen liuotettava lannoite on pakattu istutusten mittakaavaan sopivaan 1 kilon purkkiin, josta riittää lannoitetta useammalle syksylle.

Hieman hoitoa keväällä ja syksyllä

Isosini- ja elefanttieinät saavat talvehtia talventörröttäjinä. Kuivuneet korret leikataan keväällä alas ja tuppaasta alkaa nousta uutta kasvua.

Syksyllä juuriston voi suojata levittämällä mullan pintaan Talvisuoja-turvetta, havuja tai pakkaspeitteen.

Näitä tarvitset

– Viherlaatikko

– Viherhyllykkö

– ruukku mehitähdelle

– 3 pss Ruukkusoraa à 5 litraaa

– 2 pss Puutarhamultaa tai Luonnonmukaista Puutarhamultaa à 40-50 litraa

– 1 skk Liuskekivi Grafiitinharmaa à 25 kg

– 1 pakki Kevät- tai Puutarhalannoite à 6 kg tai 1 prk Kesälannoite à 1 kg

– 1 prk Syyslannoite, kastelu à 1 kg

– 1 skk Talvisuoja tai havuja

– 3 kpl isosiniheinä

– 1 kpl elefanttieinä

– 1 kpl mehitähti