Hyppää sisältöön

Valmista puutarha syksyyn

Syksy lähestyy, mutta se ei suinkaan tarkoita, että istutustyöt pitäisi siirtää ensi kevääseen. Syksy on parasta istutusaikaa puutarhan kasveille, kun kesähelteet ovat takanapäin ja maassa on jälleen kosteutta juurille imettäväksi.

Kuuma kesä vaikuttaa kasveihin

Olemme saaneet nauttia elokuussa upeista hellepäivistä ja kesän lämmöstä. Kesää on riittänyt pitkälle. Luonnon vesissä on tarjennut polskia ja terassilla on voinut kuunnella heinäsirkkojen sirinää pimenevässä elokuun illassa. Minusta tuntuu, että tämä kesä on ollut säiden puolesta suopea ja lämpöä on riittänyt kylliksi.

Samalla kuitenkin puutarhan kasvit ovat joutuneet koville kuumuuden ja kuivuuden aikana. Paikoilleen juurtuneet puut, pensaat ja kukkapenkkien monet perennat ovat sietäneet kuivuutta melko hyvin. Nurmikko on hieman ottanut itseensä kuivuudesta ja kasvimaata sekä kukkaruukkujen kasveja olen saanut kastella pitkin kesää.

Kesän helteet ovat väistämättä vaikuttaneet puutarhan kasveihin. Siksi nyt onkin aika hoitaa puutarhan syystyöt kuntoon; kastella, istuttaa, lannoittaa ja hoitaa. Antaa puutarhalle hyvää hoivaa ennen syyspakkasia. Siten pihan kasvit ovat valmiimpia ottamaan syksyn ja myöhemmin talven vastaan.

 

Istuta syksyllä

Syksy lähestyy, mutta se ei suinkaan tarkoita, että istutustyöt pitäisi siirtää ensi kevääseen. Syksy on parasta istutusaikaa puutarhan kasveille, kun kesähelteet ovat takanapäin ja maassa on jälleen kosteutta juurille imettäväksi.

Syksyllä voi inspiroitua pihasuunnitelmista, ja taimia on hyvin saatavilla puutarhoilla. Minä kävin täällä Kirkkonummella Puutarhaliike Reimanilla taimiostoksilla; valikoima oli runsas ja perennat hyvässä kunnossa. Hankin perennoja kuvissa näkyvään perennapenkkiin ja viimeistelin pihalla sen, mitä kesän aikana olin ehtinyt aloittaa. Pihan perällä on aluetta, missä ei kasva vielä oikein mitään ja tulevaisuudessa haluaisin vähitellen rakentaa sinne kukkapenkkejä. Sellaisia helppohoitoisia perennapenkkejä. Kiven reunukselle syntyi nyt ensimmäinen. Kun kasvit on istutettu syksyllä paikalleen, ovat ne seuraavana keväänä heti valmiina lähdössä kasvuun lämmön palattua kevätauringon sarastaessa.

 

Mitä tehdä puutarhassa syksyn tullen?

Kotipihallamme on oikeastaan kolme hyvin erilaista aluetta kasvien kannalta. Olohuoneen ikkunoiden takaa avautuu näkymä kalliorinteelle, joka on kesän aikaan todella kuiva ja kuuma paikka. Aurinko paistaa sinne lähes aamusta iltaan. Kalliorinteellä kasvaa havukasveja sekä muita kasveja, jotka sietävät kesällä paremmin kuivuutta ja kuumuutta.

Talon päädyssä aukeaa nurmikkoalue, jonne olemme rakentaneet istutuslaatikoista hyötypuutarhan. Siellä kasveilla on osin puolivarjoisia paikkoja. Etupihan puolelle mentäessä on hedelmäpuita, muutama marjapensas sekä enimmäkseen nurmea, puita ja pensaista.

Syystöitä meidän puutarhassa on ainakin kalliorinteen kasvien maanparannus. Sadevesien mukana kalliolta valuu ravinteita mennessään. Osin myös multakerros on päässyt hupenemaan melko ohueksi monien kasvien ja perennojen juurilla. Kalliorinne tarvitsee lisää ravinteikasta multaa.

Viljelylaatikoista keräämme sadon ja sen jälkeen valmistelemme ne talveen ja seuraavaan kesään. Yhden viljelylaatikon halusin istuttaa täyteen tulppaanin sipuleita, jotta ensi keväänä saisin kerätä tulppaanikimppuja omalta pihalta. Ah, se olisi ihanaa!

 

syysistutukset kukkasipulit

Tee syysistutuksia puutarhaa ilahduttamaan

Mitä syksyllä voi istuttaa puutarhaan? Periaatteessa ihan mitä vaan, kunhan olosuhteet ovat lämmön osalta suotuisat. Puita ja pensaita voi istuttaa niin kauan, kuin maa on sula eli etelässä yleensä marraskuulle asti – pohjoisemmassa lokakuun puoliväliin asti. Syksyllä istutetut taimet lähtevät keväällä aikaisemmin kasvuun kuin keväällä istutettavat, sillä ne pystyvät hyödyntämään kevätkosteuden heti roudan sulettua.

Syyskesällä on helppo korvata kuivan kesän menetyksiä perennapenkissä ja silloin on myös paras aika jakaa keväällä ja alkukesällä kukkivia perennoja, joiden kukinta häiriintyisi keväällä jaettaessa. Kukkapenkkiä voi täydentää uusilla perennoilla syksyllä tai piilottaa mullan alle kukkasipuleita seuraavaa kevättä piristämään. Pioni pitää kasvurauhasta, mutta jos sitä on tarve jakaa tai siirtää, voi sen tehdä syksyllä.

 

syysistutus krysanteemi

Perusta uusi kukkapenkki

Syksyllä voi perustaa myös ihan uusia istutusalueita ja kukkapenkkejä. Puutarhamyymälöiden taimivalikoimissa painottuvat aina kyseisen sesongin kasvit. Kun taimia ostaa eri aikoihin, on helpompi nähdä miltä ne näyttävät kukkiessaan tai vaikka syysväreissään. Puutarhassa tai parvekkeella on aina jotain kaunista katseltavaa, kun suosii istutuksissa eri sesonkeina ja vuodenaikoina kukkivia kasveja. On myös hyvä muistaa, että loppukesällä astiataimien kotimainen valikoima on taimitarhoilla runsaimmillaan.

Loppukesällä puutarhan katseenvangitsijoita ovat esimerkiksi kultapallot, syysleimut, komeamaksaruohot, syyshohdekukat, ja syyshortensiat. Punahatut ja erilaiset nauhukset kukkivat myös pitkään ja houkuttelevat pihaan perhosia. Syksyn edetessä ruskan värit valtaavat puutarhan. Esimerkiksi villiviini, marja-aronia ja revontuliatsalea hehkuvat punaisina, vaahterat, länneheisiangervo ja seppelvarpu keltaisen sävyissä. Kekkilän Kasvikirjastosta voit lukea lisää loppukesällä kukoistavista kasveista.

Minun perennapenkkiin päätyi uusina kasveina viiruhelppiä, sormivaleangervoa, keijunkukkaa, komeamaksaruohoa, punaheinää sekä villiviiniä, joka saa tuen ensi kesänä. Muutaman perennan jaoin olemassa olevista kukkapenkeistä.

 

syysistutukset-hillas-blog

Syyskasveja kesäkukkien tilalle

Syksy puutarhassa tarkoittaa myös sitä, että kesäkukkaistutukset ja kukkaruukkujen kasvit alkavat olla ylikasvaneita ja huonokuntoisia. Kukkaruukuissa kannattaa säästää hyväkuntoisimmat kasvit ja vaihtaa uusia, viileämpiä säitä kestäviä syyskasveja huonokuntoisten kesäkukkien tilalle.

Näyttävät koristekaalit, monenlaiset kanervat, isommat ja pienet tädykkeet, krysanteemit ja punamarjaiset pippurikoisot tuovat väriä ja näyttävyyttä istutuksiin. Kesäkukkaistutusten hyväkuntoiset kasvit, kuten muratit ja muut lehtikasvit voi hyvin jättää ruukkuihin uusien kasvien seuraksi. Kekkilän Kasvikirjastossa voit tutustua tarkemmin syyskasveihin.

Näin loihdit kauniit syysistutukset ruukkuihin:

• Hanki erilaisia kylmää kestäviä syyskasveja sekä tarvittaessa ruukkuja ja Kekkilä Kesäkukkamultaa
• Poista ruukuista ja laatikoista huonoiksi menneet kesäkukat, mutta jätä esimerkiksi muratit ja muut lehtikasvit
• Lisää tarvittaessa multaa ruukkuun ja istuta kasvit. Kastele multa hyvin ja jatka kastelua pakkasiin asti
• Viimeistele istutukset koristekivillä tai myöhemmin syksyllä vaikkapa ulkokäyttöön sopivilla valoilla

syysistutukset-hillasblog syyskasvit

Lannoita talvea varten

Kasvien syyslannoitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen lehtien kellastumista ja lepokauden alkua. Tällöin kasvit ehtivät hyödyntää annetut ravinteet ja siirtyvät talvilepoon oikeaan aikaan. Kasvit saavat syyslannoitteesta voimaa ja ravinteita seuraavan kesän kukkasilmun alkujen muodostamiseen. Syyslannoitus parantaa lisäksi kasvien talvehtimista.

Lannoite on puutarhan ruokaa ja aivan kuten talviunta nukkuvat eläimet, myös puutarha selviytyy talvesta paremmin, kun se on kylläinen. Sopivin aika syyslannoittamiselle on yleensä loppukesä tai alkusyksy. Ajankohta on riippuvainen syksyn säästä sekä puutarhan maantieteellisestä sijainnista. Hyvä nyrkkisääntö on, että kasvit hyötyvät lannoitteesta parhaiten, kun syyslannoittaminen tehdään ennen lehtien kellastumista.

Syyslannoitteita annetaan, kun kasvit ovat vielä kasvussa ja pystyvät käyttämään ravinteet hyödykseen. Syysvärin saavat lehdet ovat selvin merkki siitä, että kasvi ei enää ota ravinteita maasta kasvuunsa, vaan varautuu talveen.

Syyslannoitteesta hyötyvät kaikki puutarhan kasvit; nurmikko, perennat, koristepuut ja -pensaat, havut, marja- sekä hedelmäpuut. Erityisesti lannoitteesta hyötyvät kaikki talvenarat kasvit sekä satoa tuottavat hedelmäpuut ja marjapensaat. Myös perennojen syyslannoitus on tärkeää; ne kasvattavat uusia silmuja juurakoihin heinä-elokuulla.

 

Muistilista puutarhan syksyyn

1. KASTELE

Kastelu kannattaa ajoittaa aamuun tai iltaan, jotta vesi ei haihdu heti auringonlämmössä pois. Kastele mieluummin harvoin, esim. 1-2 kertaa viikossa, ja reilusti, jolloin juuret saavat veden syvemmältä maasta ja kestävät paremmin tulevia kuivia kausia.

2. ISTUTA

Lähes kaikki monivuotisten kasvien taimet ovat astiataimia. Niitä voi istuttaa varhaiskeväästä myöhäissyksyyn eli silloin kun maa on sula. Istuttamisen yhteydessä maa parannetaan uudella, kasveille sopivalla mullalla, esimerkiksi Kekkilän Perenna- ja ruusumullalla tai Havu- ja rodomullalla. Kekkilän Puutarhamulta on hyvä yleismulta kaikille kasveille. Istutuskuoppaan kannattaa lisätä runsaasti vettä ennen kasvin istuttamista.

3. LANNOITA

Kaikille puutarhan monivuotisille kasveille annetaan typetöntä syyslannoitetta. Syyslannoitteen sisältämä fosfori ja kalium auttavat kasvit talven yli ja antavat eväät seuraavan kevään runsaaseen kukintaan. Kekkilän Syyslannoite Plussaa on saatavilla rakeina levitettävänä. Syyslannoite tulisi antaa ennen lehtien kellastumista jo heinä-elokuussa, jotta kasvit ehtivät saada ravinteet käyttöönsä.

4. SUOJAA

Kylmänarat kasvit kannattaa suojata talvelksi. Puutarhan kylmänarat kasvit kannattaa syyslannoittamisen lisäksi suojata talven haastavilta sääolosuhteilta Kekkilä Talvisuojalla, joka levitetään kasvien juurille maan pinnan alkaessa jäätyä.

Syystöiden jälkeen piha ja puutarha on valmiina talveen ja lähtee kesällä vauhdikkaaseen kasvuun hyvillä ravinteilla.

Teksti julkaistu Hilla’s blogissa 02.09.2020. Kirjoittaja: Hilla Stenlund. Instagram: @hillasblog

Etsi