Hyppää sisältöön

Väritä kesäsi kukilla – Sinipunaisen tyylikkäitä sävyjä kesäkukilla

Sommittele kesäkukilla tunnelmia. Lempeän rauhallinen tunnelma syntyy liilan ja purppuran eri sävyistä.

Miten olisi uudenlainen ilme terassille tai parvekkeelle tulevaksi kesäksi? Kesäkukkaruukkuja yhdistelemällä on helppo saada näyttäviä ja kauniita kokonaisuuksia. Istuta erikokoisiin ruukkuihin tai laatikoihin yhtä tai kahta lajia kesäkukkia, ja asettele ne sopivin etäisyyksin esimerkiksi terassin portaille tai parvekkeen päätyyn. Pienemmässä tilassa sommitelman voi tehdä vaikkapa yhteen ruukkuun.

Liilan ja purppuran liitto

Lempeän rauhallinen tunnelma syntyy tunnelma syntyy liilan ja purppuran eri sävyistä. Vasemmalla pienikukkaisen lobelian kukkarunsaus täydentyy pinkeillä tsinnioilla ja liilakukkaisella, ihanasti tuoksuvalla sinibasilikalla. Komea hämähäkkikukka ja sulkahirssi luovat taustaa ihanalle lilalle pelargonille. Kesäkynttilän siro olemus hurmaa, ja se tunnetaan myös nimellä herrasväenkaura, sitä kun on ihailtu jo kartanoiden kukkaistutuksissa.

 

 

 • Liila Isolobelia, Lobelia erinus myydään usein amppeleissa, mutta sen voi mainiosti istuttaa ruukkuunkin.
 • Punertavalehtinen sinibasilika, Ocimum basilicum ’Magic Blue’ on koristeellinen, ja sopii tietysti myös mausteisempiin ruokiin.
 • Näyttävä hämähäkkikukka, Cleome hassleriana sopii istutusten taustalle ja isojen ruukkujen keskelle.
 • Kesäneilikoista löytyy uusia, toinen toistaan hienompia lajikkeita.
 • Tsinnia, Zinnia elegans eli oppineittenkukka on huomiota herättävän komeakukkainen kesäkukka.
 • Pikkupetunia, Calibrachoa kukkii uskomattoman runsaasti ja sitkeästi, ja väreissä on valinnanvaraa.
 • Pitkään ja näyttävästi kukkiva lila pelargoni, Pelargonium rakastaa valoa, lämpöä ja jatkuvaa lannoittamista.
 • Arabiansulkahirssi ,Pennisetum setaceum ‘Rubrum’ on tummalehtinen, näyttävä koristeheinä kesäkukkaistutuksiin, Nuokkuvakärkiset, pehmoiset kukinnot ovat koristeelliset.
 • Kevytilmeinen sirokesäkynttilä, Gaura lindheimerii, keventää istutusten ilmettä ja sopii matalampien kasvien joukkoon tuomaan ilmavuutta.
 • Kesätalvio, Vinca on uusi kesäkukkatulokas aurinkoisille ja kuumille paikoille. Vielä haasteellinen löydettävä puutarhamyymälöistä.

 

Liila Isolobelia, Lobelia erinus myydään usein amppeleissa, mutta sen voi mainiosti istuttaa ruukkuunkin.

Punertavalehtinen sinibasilika, Ocimum basilicum ’Magic Blue’ on koristeellinen, ja sopii tietysti myös mausteisempiin ruokiin.

Näyttävä hämähäkkikukka, Cleome hassleriana sopii istutusten taustalle ja isojen ruukkujen keskelle.

Tsinnia, Zinnia elegans eli oppineittenkukka on huomiota herättävän komeakukkainen kesäkukka.

Kesäneilikan uusista lajikkeista löytyy kauniita sävyjä.

Pitkään ja näyttävästi kukkiva lila pelargoni, Pelargonium rakastaa valoa, lämpöä ja jatkuvaa lannoittamista.

Arabiansulkahirssi ,Pennisetum setaceum ‘Rubrum’ on tummalehtinen, näyttävä koristeheinä kesäkukkaistutuksiin, Nuokkuvakärkiset, pehmoiset kukinnot ovat koristeelliset.

Sommitteluvinkkejä

Kun valitset vain yhtä väriä tai sen lähisävyjä, lopputuloksista tulee mukavan sopusointuinen. Värien harmonia luo yhtenäisen ilmeen vaikka kasvilajeja olisi runsaamminkin. Myös ruukkujen yhtenäisellä värimaailmalla tähän pystyy vaikuttamaan, kokonaisuus on mielenkiintoisempi jos kaikki eivät ole samanlaisia.

Yhdistele kesäkukkiin heiniä ja muita kasveja, jotka eivät kuki vaan koreilevat pelkillä lehdillään. Ne rauhoittavat sommitelmaa ja tuovat esiin muiden kasvien parhaita puolia.

 

Kesätalvio Catharanthus (Vinca) roseus Kekkilä

Kevytilmeinen sirokesäkynttilä, Gaura lindheimerii, keventää istutusten ilmettä ja sopii matalampien kasvien joukkoon tuomaan ilmavuutta.  Kesätalvio, Vinca on uusi kesäkukkatulokas aurinkoisille ja kuumille paikoille.

Kekkilä Nauti kesäkukkien loistosta

Yhdistele kesäkukkiin heiniä ja muita kasveja, jotka eivät kuki vaan koreilevat pelkillä lehdillään. Ne rauhoittavat sommitelmaa ja tuovat esiin muiden kasvien parhaita puolia.

Värien harmonia luo yhtenäisen ilmeen vaikka kasvilajeja olisi runsaamminkin

Aurinkoon vai varjoon?

Kannattaa varmistaa, että valitut kasvit viihtyvät paikan kasvuolosuhteissa, oli se sitten aurinkoinen tai hieman varjoisempi.

Ruukkujen paikkojen päättäminen auttaa näkemään, millaisissa oloissa viihtyviä kasveja lähtee myymälästä etsimään: Varjoisalle paikalle ei kannata istuttaa valoisan paikan kasveja tai toisinpäin. Lasitetun parvekkeen paahteessa pärjäävät aivan eri lajit kuin portailla talon varjossa.

Kasvit viihtyvät sopivassa mullassa

Kesäkukat kasvavat nopeasti ja käyttävät runsaasti vettä ja ravinteita.

 1. Kekkilä Kesäkukkamulta on suunniteltu kesäkukkaistutusten hoitoa helpottamaan. Erikoismullan resepti on pitkän tuotekehityksen tulosta.
 2. Kevytrakenteinen ja ilmava Kesäkukkamulta sisältää vettä varastoivia kastelukiteitä ja pitkävaikutteista lannoitetta turvaamaan kasvua koko kesän ajaksi.
 3. Kastelukiteet vapauttavat vettä hitaasti kasvien käyttöön ja pidentävät siten niiden kasteluväliä. Kiteet ovat myrkyttömiä ja luonnollisesti hajoavia.
 4. Mullan pitkävaikutteinen lannoite takaa tasaisen peruskasvun. Ravinteet ovat hidasliukoisessa muodossa ja ne vapautuvat kasvien käyttöön vähitellen kosteuden ja lämpötilan vaikutuksesta.
 5. Jos haluat varmista runsaan kukinnan ja rehevän kasvun, kannattaa joka kastelukerralla tai 1-2 krt viikossa käyttää Kekkilä Kesäkukkaravinnetta.

Etsi