Väritä kesäsi kukilla!

Sommittele kesäkukilla tunnelmia – mikä on sinun suosikkisi?

Kesäkukkien sommittelu

Miten olisi uudenlainen ilme terassille tai parvekkeelle tulevaksi kesäksi? Kesäkukkaruukkuja yhdistelemällä on helppo saada näyttäviä ja kauniita kokonaisuuksia. Istuta erikokoisiin ruukkuihin tai laatikoihin yhtä tai kahta lajia kesäkukkia, ja asettele ne sopivin etäisyyksin esimerkiksi terassin portaille tai parvekkeen päätyyn. Pienemmässä tilassa sommitelman voi tehdä vaikkapa yhteen ruukkuun.

Liilan ja purppuran liitto

Lempeän rauhallinen tunnelma syntyy tunnelma syntyy liilan ja purppuran eri sävyistä. Vasemmalla pienikukkaisen lobelian kukkarunsaus täydentyy pinkeillä tsinnioilla ja liilakukkaisella, ihanasti tuoksuvalla sinibasilikalla. Komea hämähäkkikukka ja sulkahirssi luovat taustaa ihanalle lilalle pelargonille. Kesäkynttilän siro olemus hurmaa, ja se tunnetaan myös nimellä herrasväenkaura, sitä kun on ihailtu jo kartanoiden kukkaistutuksissa.

 • Liila Isolobelia, Lobelia erinus myydään usein amppeleissa, mutta sen voi mainiosti istuttaa ruukkuunkin.
 •  Punertavalehtinen sinibasilika, Ocimum basilicum ’Magic Blue’ on koristeellinen, ja sopii tietysti myös mausteisempiin ruokiin.
 •  Näyttävä hämähäkkikukka, Cleome hassleriana sopii istutusten taustalle ja isojen ruukkujen keskelle.
 •  Tsinnia, Zinnia elegans eli oppineittenkukka on huomiota herättävän komeakukkainen kesäkukka.
 •  Pikkupetunia, Calibrachoa kukkii uskomattoman runsaasti ja sitkeästi, ja väreissä on valinnanvaraa.
 •  Pitkään ja näyttävästi kukkiva lila pelargoni, Pelargonium rakastaa valoa, lämpöä ja jatkuvaa lannoittamista.
 •  Arabiansulkahirssi ,Pennisetum setaceum ’Rubrum’ on tummalehtinen, näyttävä koristeheinä kesäkukkaistutuksiin, Nuokkuvakärkiset, pehmoiset kukinnot ovat koristeelliset.
 •  Kevytilmeinen sirokesäkynttilä, Gaura lindheimerii, keventää istutusten ilmettä ja sopii matalampien kasvien joukkoon tuomaan ilmavuutta.
 •  Kesätalvio, Vinca on uusi kesäkukkatulokas aurinkoisille ja kuumille paikoille. Vielä haasteellinen löydettävä puutarhamyymälöistä.

Värien ilotulitusta

Komeat lehtikasvit ja pirteän keltaiset, punaiset ja oranssit sävyt ovat värikylläisen eksoottisen ilmeen kulmakiviä! Sävytä lehtiä kukkien värien kanssa ja kokoa yhteen voimakkaita lähivärejä. Mukaan sopivat myös värikäslehtiset pensaat kuten japaninvaahtera, Acer japonicum. Koristeheinistä erilaiset sarat, Carex ovat sopivia ruukkuistutuksiin. Samoin keltalehtinen suikeroalpi, Lysimachia nummularia ’Aurea’

Leikittele lehtien väreillä ja muodoilla, sillä niissä on mistä valita: on punaisen eri sävyjä, limenvihreää tai monenkirjavaa. On pieniä pitsilehtiä ja suuria sormilehtisiä tai soikeita, pitkiä ja kapeita. Toisissa on kiiltävä pinta, toisissa pehmoinen ja matta.

 •  Lamoapila, Trifolium repens on tutun valkoapilan värikäslehtinen muoto. Kasvutapa on rönsyilevä ja runsas, ja se sopii ruukkujen reunoille valuvaksi kasviksi.
 •  Isokirjopeippi, Solenostemon scutellarioides on monelle tutumpi nimillä värinokkonen. Saatavilla runsaasti eri lajikkeita mitä hienoimman värisillä lehdillä. Pohjolan pitkien kesäpäivien ansiosta kirjopeipit kukkivat sinisin kukkatertuin. Tätä voi vähentää latvomalla.
 •  Reheväkasvuinen koristebataatti, Ipomoea batata pitää lämmöstä ja lannoittamisessa. Lajikkeita löytyy lukuisia, esim. tumman purppurainen, liuskalehtinen ’Sweet Caroline Purple’ ja kellanvihreä, sydänlehtinen ’Sweet Heart Light Green’.
 •  Mustasilmäsusanna, Thunbergia alata on parhaimmillaan suojaisella kasvupaikalla, kuten katetuilla parvekkeilla.
 •  Tsinnia, Zinnia elegans eli oppineittenkukka on huomiotaherättävän komeakukkainen kesäkukka.
 •  Riippapelargonit, tässä punainen Pelargonium Calliope-lajike, ovat näyttäviä ja kestäviä. Siirrä kasvi amppelista isoon ruukkuun, niin saat heti valmista.

Valkoinen unelma

Tyylikäs ja moderni ilme synty helposti valkoisen ja vihreän liitosta. Vaaleissa väreissä kesäkukkien yhdistely toimii erityisen hyvin. Sujauta sekaan myös tuoksuva kukka, kuten tässä valkoinen jaloruusu tai laventeli. Valkoisissa ja vaaleissa ruukuissa pintakuviot tulevat esille erityisen hyvin.