Yrttitarha kattojen katveessa

Inspiroiva, helppohoitoinen ja hyödyllinen vihernurkkaus on perustettu vähäeleisesti parvekkeelle kaupunkiympäristöön. Viherlaatikkoon ja suuriin ruukkuihin istutettu tuoksuva nurkkaus kasvaa tyylikkäänä kuin salassa kattojen tasalla.

Kasveja maun ja valon mukaan

Kun parvekeistutus rakennetaan syötävien kasvien perusteella, kasvit valitaan paitsi olosuhdevaatimusten, myös lempimakujen mukaan. Pienessäkin tilassa yrteistä kasvaa satoa sekä tuorekäyttöön että säilöntään. Parvekkeen kasvilajeja valittaessa kiinnitetään huomiota tilan valoisuuteen ja suojaisuuteen. Yrttitarha kukoistaa parhaiten valoisalla ja lämpimällä parvekkeella tai terassilla. Puuvartiset hyötykasvit, kuten hillittykasvuiset omenapuulajit, tuovat ryhtiä ja pitkäkestoista koristeellisuutta tilaan. Hedelmäpuut ja marjapensaat viihtyvät yrttien seurassa samankaltaisissa kasvuoloissa suurissa ruukuissa. Ryhmän jatkeeksi tuodaan sisältä kesän ulkona viihtyviä huonekasveja, jotka usein saavat ulkokauden aikana runsaasti elinvoimaa talven varalle.

Viherlaatikon reilussa multatilassa yrttien hoito helpottuu, kun pienten ruukkujen yksittäiskastelulta vältytään ja kasvien ravinnetasapainokin pysyy paremmin hallussa.  Paahteisina kausina ryhmää voi varjostaa osan päivästä näppärästi esimerkiksi aurinkovarjolla. Jos kesävieraaksi eksyy alituisesti pilvilautta, yrttien kasvua voidaan tehostaa Vihervalaisimen tarjoamalla keinovalolla. Vihervalaisimella satokautta voidaan myös jatkaa ulkona syksyn saapuessa, valon vähetessä.

Parvekepuutarhan kasvit

Viherlaatikon taustalle on istutettu reheväkasvuinen, valkokukkainen minttu, jota voi hyödyntää koko kesän ajan jäätelöannosten, leivosten ja kesäisten juomien mausteena ja koristeena. Jatkuva sadonkorjuu ja latvominen tuuheuttaa yrtin nopeasti runsaaksi ja kookkaaksi kasviksi.  Mintun vierelle on istutettu  sitruunaruoho, joka on suosittu itämainen maustekasvi. Mintun edessä rönsyilee useampi timjamin taimi, jotka ovat jo ehtineet kukkaan. Timjamin vieressä viihtyy kirjavalehtinen salvia. Mintun, timjamin ja salvian lehtiä kannattaa tuorekäytön ohella kerätä talteen koko kasvukauden ajan. Ne säilyvät hyvin joko kuivattuna tai pakastettuna.

Viherlaatikon vierellä kohoaa ruukkuun istutettu koristeomenapuu, jonka hedelmiä voi hyödyntää omenahillotalkoissa timjami- ja salviamausteisissa hillokkeissa ja chutneyssa. Omenan ja mintun liitto on hilloissa raikas ja tuttu maku. ’Dolgo’-lajikkeen pienet omenat värjäävät hillon kauniin punaiseksi. Maan eteläosissa hedelmäpuut saattavat talvehtia useammankin talven suureen ruukkuun istutettuna, kunhan huolehtii, ettei multatila ole pakkasten tultua kovin märkä. Saviruukussa kasvaa tuuhea tuoksupelargoni, joka on siirretty kesäksi sisältä ulos. Kun kasvien lehtiä koskettelee, niistä leviää aromaattinen, sitruunainen tuoksu, joka karkottaa kesäiltojen hyttyset.

Miten teen istutuksen?

Viherlaatikon pohjalle levitetään kerros Ruukkusoraa. Sopiva määrä on 10 litraa eli kaksi 5 litran pussia. Yrtit ja hyötykasvit viihtyvät Luonnonmukaisessa Yrttimullassa, jota Viherlaatikkoon menee noin 50 litraa. Laatikkoa täytettäessä ja istutettaessa mullan pinta saa jäädä muutaman sentin vajaaksi, jotta istutus pysyy siistinä kasteltaessa.

Kuinka kastelen ja tarkkailen?

Viherlaatikon hyötykasveja kastellaan tasaisesti siten, että pintamulta kuivahtaa kasteluiden välillä. Kastelun voi erilaisten yrttien istutuksessa annostella reheväkasvuisten ja isompilehtisten lajien, kuten piparmintun ja salvian juurelle.  Kosteus leviää mullassa tasaisesti timjamille ja sitruunaruoholle. Viherlaatikon kyljissä olevat ilmareiät varmistavat osaltaan juuriston hapensaantia. Jos rei’istä näkyy tihkuvan kosteutta, on se merkki siitä, että pohjan vesitila on täynnä ja kasteluissa kannattaa pitää taukoa.

Ravinteita ja valoa

Pilvisinä kausina ja syyskesän pimenevinä hetkinä yrttien kasvua voidaan nopeuttaa ja jatkaa Vihervalaisimen tarjoamalla lisävalolla. Vihervalaisimen voi kiinnittää Viherlaatikkoon. Kun lämpötila laskee syksyllä matalaksi, siirretään Viherlaatikko sisätiloihin, joissa yrttien kasvukausi jatkuu. Lisävalo Vihervalaisimalla tarjoaa keinoauringon yrttien menestymiseen talven ajaksi. Yrttejä ja hyötykasveja lannoitetaan miedolla Luonnonmukaisella lannoite-liuoksella. Jatkuvasti satoa tuottavia yrttejä voi lannoittaa sisällä myös pimeään aikaan.

Näitä tarvitset

 • Viherlaatikko
 • Vihervalaisin
 • 2 pss Ruukkusoraa á 5 litraa
 • 8 pss Luonnonmukaista Yrttimultaa á 6 litraa
 • Luonnonmukainen lannoite 0,5 litraa
 • Erilaisia yrttejä, kuten minttu, timjami, salvia, sitruunaruoho jne maun mukaan.

 

Salvialla maustettu omenahillo

 • 1 kg omenasosetta ’Dolgo’-koristeomenoista ja tavallisista omenoista
 • 500 g hillosokeria
 • 1 dl vettä
 • 2 oksaa (noin 30 lehteä) salviaa
 • kanelitanko
 • 4 cl calvadosta

Tee näin

Lisää omenasoseen joukkoon vesi, hillosokeri, calvados ja mausteet. Anna kiehua 10 minuuttia välillä sekoitellen.

Poimi kanelitanko ja salvian oksat pois kypsästä hillosta. Purkita hillo ja säilytä kylmässä.

 

Omena-timjami-sipuli-chutney

 • 14 omenaa (n.1kg) kuorittuna ja pilkottuna (talousomenoita, koristeomenoita)
 • 2 dl omenaviinietikkaa
 • 2 dl hillosokeria
 • nippu timjamia (n. puolikas ruukkuyrtti)
 • 4 pientä punasipulia (2 isompaa riittää)
 • 2tl suolaa

Tee näin

Kuori sipulit ja leikkaa lohkoiksi. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria, muussa tapauksessa kuori ja poista siemenkodat. Lohko omena. Kuumenna öljyä kattilassa ja kuullota siinä sipulia. Lisää sekaan timjami. Anna sipulin muhia 15 minuuttia, mutta älä ruskista.

Lisää muut ainekset ja keitä chutneyta tunnin verran välillä hämmentäen. Laita valmis chutney puhtaisiin purkkeihin ja säilö kylmään.

 

Omena-minttuhillo

valmista sosetta 1,5 kg

 • noin 2 kg hapokkaita talous- tai koristeomenia
 • sitruunan mehu
 • kourallinen mintunlehtiä
 • 800 g sokeria

Tee näin

Pese ja lohko omenat. Jos haluat voit poistaa siemenkodat. Pehmennä omenat miedolla lämmöllä kattilassa (1 1⁄2 dl vettä / omenakilo). Liikuttele kattilaa, etteivät omenat pala pohjaan. Voit pehmentää omenat myös mikroaaltouunissa tai 175-asteisessa uunissa. Soseuta omenat sosemyllyllä tai monitoimikoneellaa.

Punnitse sose, lisää sokeri ja silputtu minttu. Purkita omena-minttusose kuumiin, puhtaisiin lasipurkkeihin tai pakasta valmis sose.