Hyppää sisältöön

Grow the joy – Kasvatetaan yhdessä

Ympärillämme on paljon epävarmuutta, mutta niin myös kauneutta, toivoa ja hyvyyttä. Ja kun muistaa rauhoittua hetkeksi, ilon voi löytää pienistäkin asioista. Vaikka laittamalla sormet multaan ja kasvattamalla jotain kaunista.

Kasvatetaan iloa

Meille jokainen kasvukokemus on tärkeä. Osallistumme joka vuosi kymmeneen hankkeeseen tuotteilla ja asiantuntemuksellamme.

Mitä minä voin tehdä?

Meillä ei ole vastauksia kaikkiin kysymyksiin eikä keinoja ratkaista kaikkia ongelmia.

Mutta meillä on aika hyvä käsitys siitä, mitä kaikkea hyvää voi saada aikaan kasveja kasvattamalla ja puutarhaa hoitamalla. Kun maailmaa katsoo iloisen viherpiipertäjän silmin, voi vaikuttaa juuri niihin pieniin asioihin, jotka mahdollistavat suurempia kokonaisuuksia.

Tämä on pienimuotoinen lista siitä, miten voit muuttaa näkökulmaasi, tarttua toimeen ja tuntea olosi rauhallisemmaksi juuri tässä hetkessä.

Laita kännykkä pois

Heivaa ylimääräinen häly ja ilmoitusten piipitys pois elämästäsi ja löydä rauha kasveista ja puutarhasta. Anna peukaloillesi hetken tauko ruudun näpyttelystä, hommaa kynsiesi alle multaa ja anna luonnon hoivata sinua omalla tavallaan.

Ilo löytyy puutarhasta

Päinvastoin kuin juuri yllä mainittiin, puhelimet ja somefiidit eivät ole tietenkään pelkästään huonoja juttuja: vinkkien, innostuksen ja kuvien jakaminen samanhenkisten ihmisten kanssa on paitsi mukavaa, se on myös osa ihmisluontoa.

Valmistaudu ilmaston lämpenemiseen

Ilmastokriisi mahdollistaa pidemmän kasvu- ja puutarhakauden, mutta samalla täytyy pitää tarkempi huoli vedenkulutuksen vähentämisestä ja valmistaa maaperää pidemmille kuiville jaksoille – toisaalta varautua tulviin ja rankkasateisiin. Meidän tulee huomioida luonnon monimuotoisuutta selvästi nykyistä paremmin. Kierrätys ja kompostointi ovat välttämättömiä asioita nyt ja tulevaisuudessa. Kompostoimalla kaatopaikkojen jätevuoret eivät kasva turhaa, vaan saat palautettua elintärkeät ravinteet takaisin luontoon ja kasveille.

Kutsu ystäviä puutarhaan

Mehiläiset, pölyttäjät ja muut kaupungin eläinasukkaat ovat entistä enemmän puutarhaharrastajien varassa. Etsi kasveja, jotka sopivat pölyttäjille sillä kerrostalojen katot, parvekkeet ja tietysti puutarhat voivat olla makea buffet esimerkiksi perhosille. Linnut viihtyvät marjaisissa pensaissa, pikkueläimet saavat suojaa hallitusti hoitamattomista puutarhan osista ja voikukkainen nurmikko voi pelastaa kimalaisen keväällä.

Kasvata yhdessä

Haluamme elää vihreässä ympäristössä, mutta yhä useampi meistä asuu kaupungeissa, jossa vihreitä keitaita on turhan harvassa. Ota siis naapurustosi haltuun, tutustu lähellä asuviin ihmisiin ja kasvattakaa jotain yhdessä, vaikkapa kerrostalon pihalla. Korupuheiden ja syyllisyyden sijaan jokainen meistä voi nauttia kasvien kasvattamisesta ja samalla tehdä jotain pientä asuinympäristönsä kohentamiseksi.

Lista voisi olla tuplasti pidempi, mutta niin kuin kaikki asiat elämässä, pienestä on hyvä aloittaa. Minkään ei kuitenkaan tarvitse olla täydellistä, vaan voit tehdä juuri sen verran kuin haluat tai pystyt – aivan niin kuin puutarhassasi. Sillä ratkaisu on näkökulman muuttamisessa.

Ota pieniä vihreitä askelia ja koe kasvattamisen iloa kanssamme!

Etsi