Hyppää sisältöön

Pihan suunnitteluvinkit

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – oman näköisen pihan suunnittelu alkaa suurista linjoista ja tarkentuu yksityiskohtiin.

Aloita suunnittelusta

Pihan suunnittelu on hyvä aloittaa miettimällä, mitä siellä halutaan tehdä. Varataan sopivasti tilaa oleskelulle, yhdessä syömiselle ja grillaamiselle. Herkkuihin poimitaan aineksia oman pihalta, yrttejä ruukkupuutarhasta ja ehkäpä tomaatteja kasvihuoneesta. Lasten leikit ja pihapelit onnistuvat samettisella nurmikolla. Myös sujuva liikkuminen on tärkeää.

Hyvin suunnitellut istutusalueet ovat pihan perusta. Kasveilla saadaan toivottua näkösuojaa ja niiden kauneudesta halutaan nauttia vaikkapa riippukeinussa loikoillun lomassa. Mitä sinä toivot omalta pihaltasi?

Hyvinvointia puutarhassa

Puutarhuri-hyvinvointivalmentaja Virpi Pakaslahden puutarhassa Porvoossa nautitaan pihapuuhista, puutarhan ja lähimetsän hyvää tekevästä vaikutuksesta ja joskus vain ollaan. Hyvinvointia puutarhassa voi edistää monella tapaa.

Lue lisää

Dynaaminen puutarha

Kirkkonummelaisen puutarhuri ja Green Couch-valmentaja Chatarina Munckin puutarhassa yhdistyvät luonto ja luonnollinen suhtautuminen puutarhanhoitoon. Inspiraation lähteenä ovat olleet englantilaiset puutarhat, joita he ovat saaneet ihastella puutarhamatkoilla. Myös Hannu Sarenströmin puutarhan rento ja vapaa tunnelma ja maisemasuunnittelija Piet Oudolfin luomat maisemalliset puutarhat viehättävät Chatarinaa.

Lue lisää

Näin kasvatat viljelylaatikoissa

Haaveiletko pihallesi kasvimaata tai kokopenkkiä muille kasveille? Rakenna lavakauluksista helposti kokonaisuus, joka istuu täydellisesti juuri sinun suunnitelmiisi ja ulkotilaasi - oli se sitten piha, parveke tai terassi - ja nauti itse kasvatetusta ruoasta.

Viimeistele rajaamalla

Korosta pihan parhaita puolia ja erottele pihan eri pinnat ja osa-alueet tyyliin sopivalla rajauksella.  Kauniit ja kaarevat, istutusalueita ja käytäviä mukailevat muodot on helppo toteuttaa omalle pihalle sopivilla tuotteilla.

Rajaaminen myös helpottaa puutarhanhoitoa, esimerkiksi katepinta ja nurmikko pysyvät erillään Rajausreunan avulla. Turveharkko taas sopii luonnollisten pengerrysten ja istutusalueiden rakentamiseen.

Puutarhan trendejä maailmalta

Luonnon monimuotoisuus, biodiversiteetti näkyy nyt kuumimpana trendinä puutarha- ja maisemasuunnittelussa. Puutarha ja sen näkymät saavat olla ja näyttää siltä kuin olisivat palanen luontoa. Monilajisuus tuo vaihtelua puutarhaan, mutta monipuolisesti valittu kasvillisuus tarjoaa myös yhä useammalle luonnon pieneliölle elintilaa ja ravintoa.

Etsi

Kysy puutarha-asiantuntijalta

Mietityttääkö jokin kotipuutarhanhoidossa tai Kekkilän tuotteiden käytössä?

 

Vieraile kysymyspalstalla