Kysy puutarha-asiantuntijalta
Mietityttääkö jokin Kekkilän tuotteiden käytössä? Täältä löydät apua moneen asiaan, kuten lannoittamiseen, kompostointiin ja puutarhakatteiden käyttöön. Asiantuntijamme ovat apunasi, joten kysy meiltä neuvoa.
Usein kysyttyä
Täältä löydät usein kysytyt kysymykset sekä vastaukset Kekkilän tuotteisiin ja palveluihin liittyen. Jos et löydä vastausta kysymykseesi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme puh. 020 331 482.
Mullat
Vinassi multatuotteissa
Vinassia sisältävät luomulannoitteet ja niiden mahdollisesti aiheuttamat kasvuhäiriöt ovat puhuttaneet kotipuutarhureita ja nostaneet keskustelua medioissa ja somevaikuttajien keskuudessa.
Mitä vinassit ovat?
Vinassit eli fermentoidut sokeri- ja käymisteollisuuden sivutuotteet ovat yleisnimitys kasvipohjaisille materiaaleille, joita syntyy eri teollisuudenaloilta normaalin valmistuksen yhteydessä. Esimerkiksi sokeri- ja hiivateollisuudesta syntyy vinasseja, jotka ovat jo vuosia olleet yleisesti käytettyjä raaka-aineita lannoitteissa niiden arvokkaan ravinnepitoisuuden ansiosta.
Vinassi lannoitteen raaka- aineena – mistä on kyse?
Vinassi lannoitteessa ei sinänsä ole ongelmallinen. Mutta jos se on syntynyt raaka-aineesta, kuten esimerkiksi sokerijuurikkaasta tai -ruo’osta, jonka viljelyssä on käytetty torjunta-aineita, on mahdollista, että niiden jäänteitä lopulta päätyy myös lopputuotteeseen. Vinassista löytyneitä kasvinsuojeluainejäämiä ovat olleet muun muassa aminopyralidi ja klopyralidi. Ne ovat molemmat hyväksyttyjä tehoaineita leveälehtisten rikkakasvien torjunnassa ja Suomessakin yleisesti käytössä esimerkiksi rypsi- ja rapsiviljelmillä.
Kekkilän luonnonmukaisten multien lannoitteet
Kekkilän luonnonmukaiset mullat lannoitetaan luomuviljelyyn soveltuvalla kasviperäisellä luonnonlannoitteella, joka on yleisesti käytetty ammattimaisessa luomuviljelyssä Euroopassa. Lannoitteen valmistusaineet ovat ruuan tuotannon sivuvirroista valmistettuja fermentoituja kasvisuutteita sisältäen mm. perunaa, soijaa, vehnää, maissia, oluthiivaa, kookosta ja sokerijuurikasta. Vinassia lannoitteen raaka-aineista on noin 20%. Testaamme lannoitetta säännöllisesti torjunta-ainejäämiin erikoistuneessa laboratoriossa, eikä jäänteitä aminopyralidista tai klopyralidista ole havaittu.
Lyhyesti
- Varmistamme aina tuotteidemme korkean laadun ja turvallisuuden. Käytämme parasta mahdollista saatavilla olevaa analytiikkaa tuotteiden laadun testaamisessa.
- Kekkilän kaikki multatuotteet ovat käyttötarkoitukseensa sopivia ja turvallisia käyttää.
- Multatuotteissa käytettävät luonnonmukaiset lannoitteet testataan säännöllisesti torjunta-ainejäämiin erikoistuneessa laboratoriossa.
Millaista on hyvä multa?
Hyvässä mullassa tai tarkemmin sanoen kasvualustassa kasvit viihtyvät mahdollisimman hyvin. Siinä on raaka-aineita sopivissa suhteissa, eikä se sisällä rikkakasvien juuria, roskia tai suuria määriä siemeniä. Hyvälaatuiseen multaa istutettu kasvi pärjää vähemmällä hoidolla ja kasvaa paremmin. Hyvä multa on tasalaatuinen seos kivennäis- ja eloperäistä ainesta. Kivennäisaineita ovat hieta, hiekka ja savi; eloperäisiä aineksia ovat turve ja komposti. Peltomulta tai puutarhamaa on myös seos, mutta se on syntynyt luonnon ja viljelytoiminnan toimesta. Yleensä tällaisen ns. luonnonmullan laatu vaihtelee paljon ja mullassa saattaa olla runsaasti rikkakasveja.
Miksi tehdään monenlaisia multia?
Uuden multalaadun kehitystyössä otetaan huomioon monia asioita. Mullan ominaisuuksia määrittävät kasvien tarpeet ja käyttötarkoitus. Mullan tulee olla myös helposti käytettävä ja toimiva.
Tavoitteemme on, että sopiva multa löytyy vaivatta sisä- ja ulkokasveille, kasvimaalle, ruusutarhaan, kesäkukkaruukkuihin ja nurmikon perustamiseen. Tuotekehityksemme ansiosta multamme ovat laadukkaita, joten niillä on helppo onnistua puutarhanhoidossa.
Multaseosten raaka-aineena käytetään pääasiassa turvetta, kivennäismaalajeja ja kompostia. Halutut ominaisuudet määrittävät vaikkapa sen, mitä turvelaatuja käytetään.
Miten mullat eroavat toisistaan?
Juuri tietyille kasviryhmille tarkoitetut mullat ovat ominaisuuksiltaan tarkoin harkittuja. Tässä muutamia esimerkkejä.
Perenna- ja ruusumulta sopii monivuotisten kukkien, ruusujen ja kärhöjen istuttamiseen. Se sisältää paljon ravinteita kuten kaliumia runsaaseen kukintaan sekä hienojakoista savea, joka pidättää kosteutta ja vapauttaa tasaisesti ravinteita.
Havu- ja rodomulta ja Hortensiamulta ovat pH-arvoltaan matalia. Ne sopivat happamassa maassa viihtyville kasveille. Hortensiamulta on tarkoitettu etenkin ruukuissa kasvatettaville kasveille.
Kesäkukat käyttävät runsaasti vettä ja ravinteita kasvuunsa. Siksi Kesäkukkamullassa on kaksitehoinen lannoitus: pitkävaikutteinen turvaa peruskasvua ja nopeavaikuttteinen antaa hyvän kasvuunlähdön nopeasti kasvaville kesäkukille. Mullan ilmava rakenne ja lisättty humusyhdiste tukevat juurten kasvua.
Luonnonmukaisessa Ruukkuviljelymullassa on sammalta ja biohiiltä, jotka pitävät mullan tasaisesti kosteana. Biohiili on varastoi ravinteita ja vapauttaa niitä tasaisesti kasvien käyttöön. Humusyhdiste turvaa juuriston kasvua.
Ravinteikas, täyteläinen Puutarhamulta sopii moneen käyttöön puun istuttamisesta nurmikon perustamiseen. Se sisltää hyvälaatuista kompostia.
Mullan valmistuksessa käytetyt lannoitteet?
Kekkilän mullat valmistetaan tarkoituksella miedosti lannoitettuina. Kyseessä on niin sanottu alkulannoitus, eli mullan ravinnepitoisuus riittää auttamaan siihen kylvetyt tai istutetut kasvit alkuun kasvussaan. Tämän lannoituksen ei ole tarkoitus riittää kasvin ravinnoksi koko kasvukauden ajaksi, vaan kasvikohtaisen lisälannoituksen antaminen on suositeltavaa aloittaa viimeistään kuukauden päästä istuttamisesta.
Kekkilän mullat lannoitetaan pääsääntöisesti Kekkilän omilla lannoiteseoksilla. Nämä niin kutsutut peruslannoitteet Kekkilä Startgrow ja Kekkilä Potgrow valmistetaan Kekkilän omalla tehtaalla Eurajoella Suomessa. Lannoitteet ovat turvallisia ja tutkittuja, samoja, joita suomalaiset ammattiviljelijät käyttävät. Kekkilän luonnonmukaiset mullat lannoitetetaan luonnonmukaiseen viljelyyn soveltuvilla lannoitteilla ja/tai komposteilla. Multaan käytetyt raaka-aineet ja lannoitteet on listattu jokaiseen multa-pakkaukseen.
Vaikka mullalla ei olekaan parasta ennen -päivämäärää, se on jossain määrin tuoretuote – ajan myötä valmistuksessa lisätyt ravinteet haihtuvat ja hupenevat kasvualustasta. Siksi multaostoksille kannattaakin suunnata vasta juuri ennen istutuspuuhiin ryhtymisestä, jotta kasvi saa alkulannoituksesta parhaan mahdollisen hyödyn irti.
Kekkilä Tomaattimulta
Kekkilä luonnonmukaisesta Tomaattimullasta on ollut jonkin verran keskustelua Suomessa sen jälkeen, kun ruotsalainen sisaryhtiömme Hasselfors Garden ilmoitti Tomat -och chilijord -multatuote-erän poisvetämisestä markkinoilta.
Vaikka pakkaukset näyttävät lähes samalta, kyseessä on täysin eri tuotteet, eri reseptit ja niissä erilaiset tuotantolannoitteet. Kekkilän kaikki multatuotteet valmistetaan Suomessa. Ruotsin tuotteessa ongelman selvitys on kesken, mutta syy on todennäköisimmin ruotsalaisessa kompostierässä.
Testaamme kaikki käyttämämme ja myymämme lannoitteet klopyralidi- ja aminopyralidijäämien varalta. Testeissä ei ole löytynyt jäämiä.
Kekkilä Tomaattimultaa on turvallista käyttää tomaattien ja chilien kasvattamiseen. Lisätietoa vinasseista lannoitteissa ja multatuotteissa löydät sekä multaosiosta että lannoiteosiosta.
Luonnonmukaiset tuotteet
Kekkilän luonnonmukaiset tuotteet on valmistettu EU asetuksen mukaisesti luonnonmukaiseen viljelyyn soveltuvista raaka-aineista ja Kekkilän luonnonmukaiset mullat on lannoitettu luonnonmukaiseen viljelyyn soveltuvilla lannoitteilla ja/tai komposteilla.
Suomessa ei ole erillistä luomuhyväksyntää mullalle tai lannoitevalmisteille. Luonnonmukaisessa tuotannossa voi käyttää niitä lannoitevalmisteita ja maanparannusaineita, jotka on lueteltu Maa- ja metsätalousministeriön toimeenpanoasetuksen liitteessä I ja täyttävät lannoitevalmisteita koskevan lainsäädännön vaatimukset.
Luomutuotannossa sallitut raaka-aineet on määritelty EU-asetuksessa, jota tulkitsee ja toimeenpanee Suomessa Ruokavirasto. Ruokavirasto julkaisee listaa luomuviljelyyn soveltuvista lannoitevalmisteista ja tuotteista täällä:
Vegaanituotteet
Kekkilän kaikki mineraalilannoitteet ja mineraalilannoitetut sisäkasvimullat ovat vegaanisia. Ne eivät siis sisällä mitään eläinperäistä. Suurimmassa osassa Kekkilän luonnonmukaisista tuotteista käytetään kasviperäistä, eli vegaanista lannoitetta, joka on valmistettu fermentoiduista kasviuutteista. Nämä kasviuutteet ovat peräisin ruokatuotannon sivuvirroista kuten esimerkiksi perunasta, soijasta, vehnästä, maissista, oluthiivasta, kookoksesta ja sokerijuurikkaasta.
Luonnonmukaisista multatuotteistamme vegaanisia ovat Kylvö- ja taimimulta, Yrttimulta, Ruukkuviljelymulta, Tomaattimulta ja Kasvatussäkki.
Luonnonmukaisista lannoitteistamme vegaanisia ovat Luonnonmukainen puutarhalannoite, Luonnonmukainen nurmikkolannoite ja Luonnonmukainen kasvimaalannoite, sekä Luonnonmukainen nestemäinen lannoite, ja Luonnonmukainen tomaattilannoite.
Vegaanituotteet tunnistat pakkauksen merkinnästä ”100 % kasviperäinen kasvualusta/lannoite”.
Tarvitseeko aina käyttää uutta multaa istuttamiseen?
Ruukkuihin ja laatikoihin istutettujen kasvien kannalta ei ole yhdentekevää, millaisessa mullassa ne kasvavat. Jos multatila on täynnä juuria, kasvulle ei ole enää tilaa tai ravinteita. Elinvoimaiset, uudet juuret ottavat parhaiten ravinteita ja vettä. Kasvuansa varten juuristo tarvitsee isomman ruukun ja uutta ravinteikasta multaa.
Puutarhassa on yleensä jo jonkinlaista multaa. Hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi on otettava huomioon, että taimet ovat kasvaneet taimitarhassa reheviksi ja tuuheiksi ravinteikkaassa, turvepitoisessa seosmullassa. Jotta kasvu jatkuisi yhtä hyvin ja juurtuminen kasvupaikalle onnnistuisi, on tärkeää sekoittaa reilusti uutta multaa istutuskuopasta kaivetun perusmaan sekaan. Käyttövalmis säkkimulta on helppokäyttöistä. Puutarhamulta sopiikin hyvin useimpien pensaiden ja puiden istuttamiseen.
Kun istutetaan luontaisesti happamassa maassa viihtyviä kasveja, käytetään pelkästään Havu- ja rodomultaa. Näin mullan pH-arvo ei nouse ja kellasta esimerkiksi alppiruusujen lehtiä. Vihanneksista saa helposti runsasta satoa eikä kitkemisestä ja kääntämisestä ole niin paljon vaivaa, kun käyttää luonnonmukaista Puutarhamultaa. Yrteille on puolestaan oma, hiekkapitoinen luonnonmukainen Yrttimulta.
Mitä on ruokamulta?
Käsite ruokamulta tarkoittaa maan multavaa pintakerrosta. Viljellyillä pelloilla ruokamultaa on muodostunut ajan kuluessa lapionmitan syvyydeltä maanmuokkauksen, lannoittamisen ja maan pieneliötoiminnan vaikutuksesta. Multakerroksen alta alkaa tiivis pohjamaa, jankko, joka on ravinneköyhää.
Puhekielessä ruokamulta on vakiintunut tarkoittamaan hyvää, ravinteikasta puutarhamultaa, jossa kasvit viihtyvät ja kukoistavat.
Maaperä vaihtelee luonnostaan alavien maiden jäykästä savimaasta ja metsäisten alueiden kuivasta, lajittumattomasta moreenimaasta multaviin lehtoihin.
Pihalle ja kasvimaalle saa ravinteikkaan ruokamultakerroksen parantamalla maata uudella mullalla ja kompostilla sekä lannoittamalla. Kasvijätteitä hajottavat maan pieneliöt tekevät oman osansa lisäämällä maan multavuutta.
Kun valmistamme multaa, emme ota ruokamultaa pellolta, vaan sekoitamme eri raaka-aineita keskenään laadukkaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Kuormittain ostettava irtomulta sisältää enemmän kivennäisaineksia, kuten hiekkaa ja savea. Pakatuissa säkkimullissa on taas suhteessa enemmän turvetta.
Homeet ja sienet mullassa
Multa on puhdas luonnontuote, sekoitus erilaisia turve- ja hiekkalaatuja. Multaa ei käsitellä kuumentamalla, eikä muullakaan tavalla. Se tuhoaisi myös kasvulle tärkeät hyötymikrobit. Mullan pääraaka-aine turve sisältää luonnostaan paljon erilaisia hyötymikrobeja ja sienirihmastoja. Ne ovat osa mullan hyödyllistä mikrobielämää, joka puolestaan on olennaista kasvien hyvälle kasvulle. Joskus mullanvaihtotilanteessa tai taimikasvatuksessa jokin näistä hyödyllisistä mikrobilajeista saattaa innostua kasvamaan näkyvästi, eli mullan pinnalla.
Mullan homehtuminen liittyy kosteuteen, lämpöön ja hapettomaan tilaan. Multapussi on saattanut seistä jonkin aikaa myymälässä, se on ehkä ollut ulkona sateessa, ja saanut kosteutta pussissa olevista pienistä rei’istä, tai se on kokenut monia lämpötilavaihteluita. Tiiviissä pussissa, näille tekijöille altistuessaan turpeen luonnostaan sisältämät sienilajeista esim. kanelihome saattaa kasvaa näkösälle. Maljasieni ja kanelihome ovat tyypillisiä turpeessa eläviä sienilajeja. Sienet ja homeet katoavat yleensä itsestään, kun multa otetaan käyttöön. Ne eivät ole vaarallisia, eivätkä ne leviä. Itse asiassa sienet ja muu mikrobielämä on elintärkeää kasvien juuristolle, mutta epämiellyttävän näköinen kasvusto mullan pinnalla ei toki ole toivottavaa.
Liian kostea kasvualusta ruukussa voi myös edistää homekasvua. Anna mullan pinnan kuivahtaa kastelukertojen välillä. Erityisesti siemenkylvö- ja taimikasvatusvaiheessa pikkutaimet vaativat vasta hyvin vähän kosteutta, ja mullan pitäminen märkänä saattaa aiheuttaa home- ja tai sienirihmastokasvua. Viherkasveille tehtävän mullan vaihdon yhteydessä mullan voi myös kastella väkevällä lannoitevedellä, se hävittää homeet ja sienet tehokkaasti. Mullan pinnan ruukuissa voi myös peittää esimerkiksi Ruukkusoralla tai koristekivillä.
Jos tällaisia kasvustoja mullan pintaan ilmestyy, toimi näin: Poista homeiset / sienirihmastoiset kohdat ja annan mullan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Jos hometta on pussissa, anna mullan tuulettua ilmavassa paikassa pussi auki tai levitä multa maahan tai sanomalehdelle ennen sen käyttöä.
Miksi mullan pinta homehtuu?
Mullan pinnalle ilmestyvä kellertävä kasvusto on mitä todennäköisimmin kanelihometta, ja se on näkyvä kasvuvaihe sädesienillä, joita esiintyy yleisesti mullan raaka-aineissa. Sädesienet, kuten muukin multien mikrobielämä on elintärkeää kasvien juuristolle, mutta epämiellyttävän näköinen kasvusto mullan pinnalla ei toki ole toivottavaa. Mullan pinnalle voi tulla myös sienikasvustoa, jotka yleensä ovat maljasieniä.
Kanelihomeen ja maljasienten esiintyminen liittyy runsaaseen kosteuteen. Taimikasvatuksessa kasvualusta tulee herkästi hyvin kosteaksi, kun pienet juuret eivät vielä käytä vettä paljoakaan. Kaiken varalta tulee helposti kasteltua paljon, ettei kasvualusta näytä kuivalta. Todellisuudessa kasvualusta pidättää vettä hyvin, ja kastelua on mahdollista vähentää. Yleisesti ottaen kastelu aluslautasen kautta on tehokkain keino hillitä sienten kasvua. Kuivaan mullan pintaan hometta tai sieniä ei juurikaan ilmesty. Jos kylvöksen on peittänyt kelmulla, sitä kannattaa tuulettaa usein tai poistaa kelmu kokonaan, jos hometta tai sieniä ilmenee. Kannattaa olla myös hieman varovainen, ettei kastele aivan liikaa, sillä liian kostea kasvualusta voi häiritä siementen itämistä. Sienikasvuston tai kanelihomeen ruukun pinnalta voi poistaa rapsuttamalla lusikalla ja kun kasvualusta on jatkossa kuivempi, sieniongelmat vähitellen vähenevät.
Taimien vahvistuessa voi kastella mullan pintaa lannoitevedellä, esimerkiki Kukkaravinteella tai Kastelulannoitteella. Sienet ja homeet eivät pidä lannoiteliuoksesta, joten häipyvät sitten mullan pinnan alle missä niiden kuuluukin olla. Älä kastele kuitenkaan vielä itämisvaiheessa, jolloin herkkä itu voi vaurioitua. Lannoita vasta siementen kasvettua taimiksi.
Taimipolte
Taimipolte on kasveja vioittava sienitauti, joka voi levitä kylvöksiin siemenistä, ruukuista tai mullasta. Taimipolte aiheuttaa taimen tyven tummumisen ja ohenemisen. Tartunnan saaneet taimet yleensä kuolevat, koska sieni on päässyt kasvin solukkoon. Taudin voimakkuus vaihtelee vuosittain. Taimipoltteen esiintymiselle on edullista, se kun taimet kasvavat hitaasti ja kasvualusta on märkää ja tiivistä. Suosittelemme kastelemaan kylvöksiä maltillisesti ja heti kun ensimmäiset kasvulehdet ovat ilmestyneet aloitetaan taimien lannoittaminen esimerkiksi Kekkilän Kastelulannoitteella tai Kukkaravinteella. Lannoita pikkutaimien ohjeen mukaisesti hyvin miedolla liuoksella.
Miksi multaan tulee joskus hyönteisiä?
Multa on puhdas luonnontuote, sekoitus erilaisia turve- ja hiekkalaatuja. Multaa ei käsitellä kuumentamalla, sillä se tuhoaisi myös kasvulle tärkeät hyötymikrobit. Kaikissa multasäkeissä on pakkausteknisistä syistä pienet reiät säkin yläosassa. Näin säkistä saadaan puristettua ilma pois ja säkeistä tulee litteitä ja pysyvät paremmin kuormalavoilla, ja vievät vähemmän tilaa. Lisäksi pussissa oleva multa tarvitsee hieman hengitysilmaa. Tehtaallamme Parkanossa multasäkit säilytetään lavoilla huputettuina asfaltoiduilla kentillä ulkona tai varastossa.
Muurahaisia multasäkissä
Muurahaiset hakeutuvat ajoittain multasäkkeihin, jos ne sijaitsevat lähellä muurahaisten kulkureittejä esim. kaupassa tai kotona. Säkkejä ei kannata säilyttää suoraan maan pinnalla.
Jos muurahaiset liikkuvat lähistöllä, ne menevät rei’istä sisään ja munivat muhevaan kasvualustaan mielellään. Toki ne voivat mennä myös ruukkuun tai kukkamaalle pesimään, jos kuohkeaa multaa on niiden kulkureiteillä.
Hyppyhäntäiset mullassa
Hyppyhäntäiset ovat pieniä, 1-4 mm:n pituisia valkoisia tai harmaita matoja. Suurennuslasilla katsottaessa niillä on kuusi jalkaa ja lyhyet tuntosarvet. Ne eivät ole matoja vaan alkeellisia, kosteassa viihtyviä hyönteisiä. Ne eivät ole kasveille millään tavalla vaarallisia, ja niiden ilmaantuminen kertoo ylikastelusta. Hyppyhäntäisiä ei ilmesty, jos annat mullan kuivua muutaman sentin syvyyteen kastelukertojen välillä ja kastelet maltillisilla vesimäärillä.
Hyppyhäntäiset eivät voi elää vedessä, joten torjunta on helppoa. Upota ruukku reunoja myöten huoneenlämpöiseen veteen ja pidä pinnan alla noin puoli tuntia. Silloin osa hyönteisistä nousee kellumaan pinnalle ja loput hukkuvat. Poista pinnalla kelluvat esimerkiksi talouspaperilla. Nosta sitten ruukku hitaasti ylös, huuhtele ruukku, reunat ja vettä sisältänyt astia tarkoin. Toista käsittely tarvittaessa, jos hyppyhäntäiset ilmestyvät uudelleen.
Miten pääsen eroon pikkukärpäsistä?
Mulla pinnalla vilistävät tai kasvien ympärillä pörräävät kärpäset ovat useimmiten harsosääskiä. Harsosääsket eivät ole varsinaisia kasvien tuhohyönteisiä, mutta harmillisia toki. Toukat syövät kasvien hiusjuuria, joten jos niitä on paljon, ne saattavat vioittaa kasvia. Sen sijaan aikuiset harsosääsket eivät syö kasveja, vaan esim. ruukkujen pinnalla olevaa hometta ja uutta tuoretta multaa ne rakastavat munimispaikkanaan.
Harsosääskien ilmestyminen ei sinällään liity taimikasvatukseen tai mullanvaihtoon, harsosääskiä on luonnossa normaalisti. Harsosääsket viihtyvät kosteassa mullassa ja munivat siihen ja siksi näin keväällä mullanvaihdon ja taimikasvatuksen aikaan niiden määrä tuntuu lisääntyvän ikävästi. Yksikin harsosääski voi ikävä kyllä munia valtavan määrän jonka seurauksena niitä saataa esiintyä runsaastikin.
Harsosääskien hävittämiseksi tulisi kastelussa siirtyä altakasteluun, jotta mullan pinta kuivahtaisi, sillä sääsket munivat kosteaan multaan. Ruukuista voi myös poistaa mullan pintakerroksen, jossa saattaa olla toukkia.
Torjunnassa kannattaa käydä läpi kaikki huonekasvit, sillä sääsket levittäytyvät munimaan nopeasti kasvista toiseen. Jos ongelma jatkuu edelleen vaikeana, tulisi kaikilta kasveilta vaihtaa multa tarkoin, jotta toukista pääsee eroon.
Aikuiset, jo lentävät harsosääsket voi yrittää hävittää kärpäspaperin avulla. Huonekasvien läheisyydessä voi pitää pienessä kupissa makeaa mehua, johon on laitettu tippa astianpesuainetta. Mehu houkuttelee ne ansaan ja astianpesuaine varmistaa että ne hukkuvat. Upotuskastelu pariksi tunniksi on yksi tapa harsosääskien torjumiseen. Tässä tapauksessa ruukussa on kuitenkin aina oltava kunnon salaojitus ja reikä pohjassa, jotta multa kuivuisi nopeasti ja juurten hapensaanti ei esty. Taimikasvatuksessa tämä ei toimi. Taimiruukuista kannattaa poistaa varovasti mullan pintakerros, jossa saattaa olla toukkia. Tai mullan pinnalle voi laittaa halkaistun raa’an perunan, joka houkuttelee toukkia.
Myös katteiden käyttäminen ruukkujen pinnalla auttaa torjumaan ongelmaa, kun harsosääsket eivät pääse helposti munimaan multaan. Taimikasvatuksessa parasta on käyttää kevyttä hiekkakerrosta.
Rikkakasveja mullassa
Mullan valmistuksessa ei käytetä minkäänlaisia torjunta-aineita. Seosmullan yksittäiset raaka-aineet eivät sellaisenaan ole juuri minkään kasvin luontainen kasvualusta, sillä turve on luontaisesti niin hapanta, että siinä eivät tavallisimmat rikkakasvit viihdy. Raaka-aineissa ei ole rikkakasvien juuria. Näin ollen juurista leviävät rikkakasvit eivät ole mullan seassa, vaan saattavat kasvaa siihen pohjamaasta.
Siemenestä itävien rikkakasvien osalta on varmuudella mahdotonta sanoa, minne kasvin siemenet voivat levitä. Vaikka kaikki käytettävät raaka-aineet ovat puhtaita, saattaa tuuli huonolla onnella lennättää siemenen mullan tuotantotilaan. Samoin tuuli voi lennättää siemenen pitkänkin matkaa luonnossa kukkapenkkiin tai lintu jättää sen siihen jälkeensä osana luonnon kiertokulkua. Siemenestä leviävät rikkakasvit ovat usein myös nopeakasvuisia. Multaan ilmestynyt rikkaruoho ei siis ole ollut mullassa pussin sisällä, vaan lennähtänyt siihen vasta puutarhaan levityksen jälkeen muualta luonnosta.
HUOM: Mikäli kuitenkin tulee sellainen epäily, että multa olisi sisältänyt rikkakasvin siemeniä, tarvitsemme multanäytteen laboratorioon ja teemme siitä idätyskokeen asian varmistamiseksi.
Mitä tehdä, jos kasvit eivät kasva mullassa?
Kasvit ovat eläviä olentoja, ja on usein vaikea sanoa, miksi kasvi ei kasva toivotulla tavalla. Kasvin kasvuun vaikuttavia kasvutekijöitä on useita. Siemenet saattavat olla vanhentuneita, tai muutoin vaikeasti itäviä, tai taimet heikkolaatuisia. Mullan lisäksi itämiseen ja kasvamiseen vaikuttavat muun muassa lämpötila, kosteus, valoisuus ja ravinteiden saanti.
Kekkilän mullat ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta miedosti lannoitettuja. Näin ollen kasveja täytyy kasvukaudella lisälannoittaa. Taimia kasvatettaessa lannoitus aloitetaan ensimmäisten varsinaisten kasvulehtien kasvettua. Pieniä taimia tulee kuitenkin lannoittaa varovaisesti, ja kastella välillä pelkällä vedellä. Jos multaan kertyy paljon lannoitetta, se väkevöityy ja kasvit eivät pysty enää imemään siitä vettä. Se voi olla vaarana, jos taimet ovat vasta alussa kasvussaan, juuret eivät ole levinneet multaan, ja taimia kastellaan liian väkevällä lannoitteella useasti. Jos epäilet tätä, kastele taimia jonkin aikaa pelkällä vedellä. Lue myös tarkasti käytetyn lannoitteen annosteluohjeet.
Mullalla ei ole parasta ennen päiväystä, mutta se on jossain määrin tuoretuote ja pakkauksissa suositellaan, että tuote käytetään mahdollisimman pian tai säilytettäisiin viileässä. Vanhentuneen mullan tunnistaa siitä, että se on pölisevä ja kuiva. Vanhentuneen mullan rakenne on heikentynyt, se ei sinänsä ole vaarallista kasveille, mutta ei ehkä kasvata kasvia toivotulla tavalla. Mullan rakenteessa on tärkeää, että siinä on riittävästi tilaa sekä ilmalle että kosteudelle.
Jos mullan pinta kovettuu, on kyse yleensä ylikastelusta. Liian kostea multa liettyy, ja maahiukkaset liimautuvat toisiinsa muodostaen kovan pinnan. Mullan pintaa voi ilmastoida, rikkomalla sen esimerkiksi haarukalla. Ajan saatossa multa voi köyhtyä ja menettää rakennettaan. Juuri sen takia kotona kasvaville viherkasveille pitää aika-ajoin vaihtaa multa uuteen. Samaten multatila on saattanut täyttyä kokonaan juurista. Jos kyseessä on todella suurissa ruukuissa kasvavat kasvit, voi mullan vaihtaa myös osittain, tai lisätä ruukun pinnalle uutta multaa. Monivuotisia viherkasveja on myös muistettava lannoittaa säännöllisesti helmikuusta elokuun loppuun.
Miksi mullassa on tikkuja, juuria tai kiviä?
Joskus multaan sekoitettavan turpeen mukana on maatumattomia kuituja, useimmiten tupasvillan kuituja, maatumattomia juuren- tai oksanpätkiä sekä kiviä. Turvesuolla on kasvanut puita, joiden korjuun jälkeen kannot on kyllä poistettu, mutta jäljelle jää hieman kantojen ohuempia juuria, joita joskus kulkeutuu mullan sekaan seulonnasta huolimatta.
Multa seulotaan huolellisesti, mutta joskus siitä huolimatta saattaa kuituja, maatumattomia juuria, kiviä ja keppejä päästä läpi seulonnasta. Näin voi käydä, jos ne sattuvat osumaan seulalle pystysuunnassa tai seula pysähtyy jonkin tuotantoseisakin vuoksi.
Tällainen karkea aines, puun ja juuren pätkät eivät sinänsä ei ole haitaksi kasveille, ja ne voi hyvin antaa mennä mullan mukana maahan. Syvemmälle pinnan alle jäävistä puunkappaleista ei ole haittaa, vaan ne itse asiassa vain parantavat maan rakennetta ja lisäävät sen ilmavuutta. Ollessaan esimerkiksi kylvö- ja taimimullassa ne eivät tietenkään sovi pieniin kasvatusastioihin ja ne on syytä nypätä pois.
Jos mullassa on vierasesine, se saattaa olla niin ikään kulkeutunut multaan jo suolta nostetun turpeen mukana.
Voiko multa sisältää ihmiselle haitallisia mikrobeja?
Hyvälaatuinen kasvualusta sisältää monipuolisesti erilaisia maaperämikrobeja. Moninaisten hyötyjensä ohella osa näistä luonnollisista mikrobeista voi olla ihmisille haitallisia. Siksi on tärkeää olla tietoinen mahdollisista riskeistä ja suojautua niiltä tarvittaessa.
Tällä hetkellä on menossa tutkimuksia Legionella-bakteerin esiintymisestä kasvualustoissa ja kierrätysraaka-aineissa, jotta voidaan ohjeistaa näiden materiaalien kanssa työskenteleville ohjeistus turvallisiin toimintatapoihin ja suojautumiseen.
Legionella on pieninä pitoisuuksina yleinen bakteerisuku vesistöissä ja maaperässä. Pitoisuudet voivat kasvaa runsaasti olosuhteiden muuttuessa bakteerille otollisemmiksi ihmisen toiminnan seurauksena.
Legionella tarttuu pääasiassa hengitysteitse, joten pölyn ja vesiaerosolien hengittämistä tulee välttää. Useimmat bakteerille altistuneet eivät sairastu, mutta bakteeri voi aiheuttaa keuhkokuumeen kaltaisia oireita, jotka on tärkeää diagnosoida oikein.
Mitä mullan käytössä tulisi huomioida legionellan osalta?
Koska maa-ainekset sisältävät luontaisesti monenlaisia mikrobeja, joista osa voi olla ihmiselle haitallisia, tulisi orgaanisen pölyn hengittämistä välttää ja suojata haavat multia käsitellessä.
Kuivat mullat kannattaa kastella pienellä vedenpaineella ennen käyttöä pölyämisen ja roiskumisen välttämiseksi. Kastelussa on hyvä käyttää sadetinta tai vesisuihkun hajottavaa suutinta.
Avattuna säilytetyn multasäkin kuivunut sisältö on hyvä kostuttaa ennen käyttöä. Kuivunut multa on menettänyt kasveille tärkeitä biologisia ominaisuuksiaan, joten se voidaan kosteana sekoittaa tuoreeseen multaan.
Kädet on hyvä pestä maa-ainesten käsittelyn jälkeen ja jäykkäkouristusrokotuksen voimassaolosta tulee huolehtia.
Erityisesti riskiryhmien, kuten vanhusten, tupakoitsijoiden tai immuniteetiltaan alentuneiden henkilöiden kannattaa välttää multapölyn hengittämistä mahdollisen legionella-altistumisen vuoksi ja hakeutua lääkäriin jos keuhkokuumeen kaltaisia oireita ilmenee.
Multatuotteita ei kannattaa säilyttää suoraan auringossa, sillä silloin lämpötila pakkauksissa saattaa nousta bakteerikasvustoa vilkastuttavasti. Pakkaus tulee avata maltillisesti, jotta multaa ei kulkeudu kasvoille.
Miksi legionellatapaukset ovat lisääntyneet?
Legionella on yleisesti maaperässä esiintyvä mikrobi, joka on varmasti kautta vuosien aiheuttanut ihmisille infektioita. Suurin osa altistuneista ei sairastu ja perusterveillä henkilöillä infektio voi jäädä diagnosoimatta, koska oireiden oletetaan johtuvan flunssasta.
Tietoisuus Legionella-infektion mahdollisuudesta ja parantuneet diagnoosimenetelmät ovat lisänneet taudin tunnistusta, mikä näkyy tilastoissa tapauksien lisääntymisenä. Luvut eivät ole vertailtavissa aiempiin vuosiin, sillä silloin tautia ei osattu etsiä.
Ovatko Kekkilän tuotteet aiheuttaneet legionellatapauksia?
Kekkilän tuotteiden ei ole todettu aiheuttaneen legionellaa.
Miten viestitte siitä, että tuotteet saattavat altistaa tartunnalle?
Kiinnitämme entistä enemmän huomiota pakkausmerkintöihin, sekä tiedottamme asiasta myös verkkosivuillamme. Osallistumme tutkimustoimintaan ja viestintään myös alan muiden toimijoiden ja viranomaisten kanssa.
Miten tutkitte tuotteidenne legionellapitoisuuksia?
Oleellisinta on tuotteiden oikea käsittely. Jos tuotteita säilytetään auringossa, saattavat pitoisuudet nousta. Tuotteissa on aina maaperämikrobeja, mutta oikealla käsittelyllä niistä ei aiheudu vaaraa.
Miksei tätä tartuntariskiä ole tuotu aikaisemmin esiin?
Asia on ollut esillä säännöllisesti, ja on hyvä että siitä aika ajoin muistutetaan.
Haitallisiin maaperämikrobeihin liittyvä mullan turvallinen käsittely koskee niin viherrakentamisen kasvualustojen kanssa työskenteleviä ammattilaisia kuin kuluttajia.
Mullan valmistusaineet
Kekkilän komposti
Kekkilän tuotteista osa, esimerkiksi Puutarhamulta ja Luonnonmukainen puutarhamulta muhevoitetaan lisäämällä siihen maanparannuskompostia. Kekkilän käyttämä komposti valmistetaan lämpökompostointina omilla kompostilaitoksillamme. Lämpökompostointi on kemiallinen prosessi, joka tuhoaa kompostimassasta taudinaiheuttajat ja rikkakasvien siemenet hyödyntäen jätteen omaa mikrobitoimintaa. Pakatut Kekkilän mullat eivät sisällä ihmisperäistä kompostia.
Kompostia käytetään mullan lisänä siksi, että se sisältää paljon kasvulle hyödyllisiä mikrobeita. Mikrobit ovat yksisoluisia eliöitä: bakteereja, leviä, alkueliöitä, hiivoja ja homeita. Mikrobit ovat maaperän kasvukunnolle elintärkeitä. Ilman mikrobitoimintaa kasvu pysähtyisi, mullan elämä lakkaisi. Maaperän mikrobien tehtävänä on hajottaa eloperäistä ainesta ja vapauttaa siitä ravinteita, stabiloida eritteillään muruja ja ylläpitää maan terveyttä tuottamalla tauteja ehkäiseviä aineita ja hajottamalla haitta-aineita. Kun maaperäeläimet syövät kasviainesta, mikrobit hoitavat niiden ulosteiden jatkokäsittelyn. Ne hajottavat jäteaineksen kasveille käyttökelpoisiksi ravinteiksi ja yhteyttämisessä tarvittavaksi hiilidioksidiksi. Näin hajottajaeläimet ja mikrobit pyörittävät ravinnemyllyä. Mitä aktiivisempi mikrobisto, sitä tuottavampi maa!
Kastelukiteet
Kostutusaineet
Kekkilä JuurivoimaTM
Lisätäänkö Kekkilän tuotteisiin mykorritsaa?
Mykorritsa eli sienijuuri on sienirihmasto, joka elää kasvin juuriston kanssa symbioosissa. Sienijuuri auttaa kasvia saamaan ravinteita maaperästä, ja kasvi puolestaan luovuttaa sille yhteyttämisen tuloksena valmistamaansa sokeria. Suurin osa maailman luonnonkasveista kasvaa symbioosissa mykorritsojen kanssa.
Kekkilän multiin ei ole lisätty mykorritsaa siitä syystä, että mykorritsatyyppejä on hyvin monia erilaisia, ja kaikki niistä eivät sovellu kaikkien kasvilajien tarpeisiin. Mykorritsat eivät säily pakatussa mullassa muutamaa viikkoa kauempaa, sillä ne tarvitsevat kasvin apua menestyäkseen.
Pakkaukset
Mistä tiedän, milloin multa on valmistettu?
Jokainen valmistamamme pakkaus on eränumeroitu yksilöllisesti. Eränumero löytyy säkin sivusta EAN koodin läheltä, ja se on mustesuihkutulostimella tehty numerosarja. Eränumeron avulla pystymme katsomaan tuotteen valmistukseen liittyvät erilaiset laadunvalvontatiedot. Näemme esimerkiksi koska pakkaus on tuotettu ja minkälaiset laboratorioarvot siitä on tuotantovaiheessa saatu.
Eränumerokoodi on kaikissa tuotteissamme, myös lannoitteissa. Multapusseissa on lisäksi muita painettuja koodeja, jotka liittyvät pakkausmuovin laatuun ja tuotantoerään. Nämä koodit ovat pakkauksen yläreunassa, eivätkä ne liity itse pakkauksen sisältöön.
Miten löydän eränumeron?
Multa- ja katetuotepussissa eränumero löytyy EAN-koodin vierestä pystysuuntaisena numerosarjana. Lannoitepakkauksista eränumero löytyy EAN-koodin läheltä vaakasuorana numerosarjana.
Mitä materiaalia Kekkilän pakkaukset ovat?
Miten Kekkilän pakkaukset kierrätetään?
Kaikki Kekkilän pakkaukset ovat 100% kierrätyskelpoisia. Kekkilän multa- ja lannoitepussit ovat polyeteeniä (Lyhenne PE-LD) ja lannoitepakit ovat polypropeenia (lyhenne PP). Muovin materiaalisymboli on aina painettuna pakkauksiin. Molemmat pakkaukset soveltuvat muovin keräysastioihin ja energiajakeeseen. Pakkaukset huuhdellaan kylmällä vedellä, jos ne ovat likaisia. Muovipakkauksia kannattaa myös hyötykäyttää, eli tyhjää multasäkkiä voi käyttää roskapussina ja lannoiteämpäreitä monipuolisesti vaikkapa säilytysastioina.
Kekkilä huolehtii pakkaustensa tuottajavastuusta kuulumalla Rinkiin, joka järjestää muovipakkausten keräyksen ja kierrätyksen niin, että lainsäädännön vaatimukset täyttyvät ja muovin kierrättäminen on kuluttajille helppoa. Kekkilä maksaa vuosittain kymmeniä tuhansia euroja jäsenmaksua, jolla kehitetään muovin keräämistä kuluttajilta ja hyödyntämistä kierrätysmuovin raaka-aineena.
Mitä muovia muovinkeräysastiaan saa laittaa?
- Kotitalouden tyhjiä, puhtaita ja kuivia muovipakkauksia
- Elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset
- Pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset
- Muovipullot, -kanisterit ja -purkit – mieluiten litistettyinä
- Muovikassit, -pussit ja -kääreet
Kotitalouksista löytyy muitakin muovipakkauksia, jotka sopivat keräykseen: esimerkiksi tuubit, putkilot, EPS-pakkaukset ja vastaavat.
Etsin lähin muovinkeräyspiste täältä.
Lannoitteet
Kekkilä Kasviravinne luonnonmukainen
Vapaaehtoinen takaisinveto koskien tuotetta Kekkilän Luonnonmukainen Kasviravinne 400 ml EAN 643 3000 610 100
Poistamme Kekkilän Luonnonmukainen Kasviravinne 400 ml EAN 643 3000 610 100 myynnistä.
Juuri teettämämme tutkimuksen mukaan Kekkilän Luonnonmukainen Kasviravinne -lannoitteen jotkut erät saattavat sisältää erityisesti tomaattien ja papujen kasvulle haitallisen määrän tavanomaisessa viljelyssä käytettyä torjunta-ainetta, klopyralidia.
Tuotteen sisältämät mahdolliset klopyralidi-pitoisuudet eivät ole vaaraksi terveydelle ja lannoitteella lannoitettuja kasviksia voi huoletta syödä. Tuote ei kuitenkaan täytä Kekkilän korkeita laatuvaatimuksia, joista yksi on tasalaatuisuus, ja näin ollen tuote vedetään pois markkinoilta. Tulemme korvaamaan tuotteen uudella reseptillä. Jatkamme säännöllisiä tutkimuksia, jotta voimme taata tuotteidemme turvallisuuden, käytettävyyden ja laadun myös jatkossa.
Mikäli olet ostanut Kekkilän Luonnonmukainen Kasviravinne -lannoitteen, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme palautelomakkeen kautta tai sähköpostitse palaute@kekkila.fi . Korvaamme tuotteen ostaneille tuotteen hinnan.
Tuotteen voi hävittää sekajätteeseen.
Lisätietoa löydät täältä.
Vinassi ja klopyralidi Kekkilän lannoitteissa
Vinassia sisältävät luomulannoitteet ja niiden mahdollisesti aiheuttamat kasvuhäiriöt tomaatin taimille ovat puhuttaneet kotipuutarhureita ja nostaneet keskustelua somevaikuttajien keskuudessa ja medioissa.
Vinassi lannoitteen raaka- aineena – mistä on kyse?
Vinassit eli fermentoidut sokeri- ja käymisteollisuuden sivutuotteet ovat yleisnimitys kasvipohjaisille materiaaleille, joita syntyy eri teollisuudenaloilta normaalin valmistuksen yhteydessä. Esimerkiksi sokeri- ja hiivateollisuudesta syntyy vinasseja, jotka ovat jo vuosia olleet yleisesti käytettyjä raaka-aineita lannoitteissa niiden arvokkaan ravinnepitoisuuden ansiosta.
Vinassi lannoitteessa ei sinänsä ole ongelmallinen. Mutta jos se on syntynyt raaka-aineesta, kuten esimerkiksi sokerijuurikkaasta tai -ruo’osta, jonka viljelyssä on käytetty torjunta-aineita, on mahdollista, että niiden jäänteitä lopulta päätyy myös lopputuotteeseen. Tähän ongelmaan lannoitevalmistajat ovat viime aikoina heränneet. Joistakin markkinoilla olevista tuotteissa on löytynyt jäämiä torjunta-aineista, mm. aminopyralidia ja klopyralidia. Ne ovat molemmat hyväksyttyjä tehoaineita leveälehtisten rikkakasvien torjunnassa ja Suomessakin yleisesti käytössä esimerkiksi rypsi- ja rapsiviljelmillä.
Mitä ovat aminopyralidi ja klopyralidi?
Ne ovat tavanomaisessa viljelyssä yleisesti hyödynnettyjä leveälehtisten rikkakasvien (mm. ohdake, saunakukka) torjunta-aineita, jota on käytetty jo vuosikymmeniä. Niitä käytetään esimerkiksi sokerijuurikkaan ja rypsin viljelyssä. Elintarviketeollisuuden sivuvirtoihin on saattanut jäädä pieniä määriä klopyralidia ja pieniä jäämiä on mahdollisesti voinut päätyä sitä kautta myös sivuvirroista tehtyyn lannoiteraaka-aineeseen.
Jotkut kasvit, esimerkiksi tietyt tomaattilajikkeet, ovat erityisen herkkiä pienillekin pitoisuuksille torjunta-ainejäämiä ja ne voivat reagoida niihin. Tuotteiden ohjeiden mukainen käyttö on täysin turvallista ihmisille.
Mitä riskejä kiertotalousraaka-aineissa on ja mitä tuotteiden turvallisuuden eteen tehdään?
Kiertotalous on välttämätöntä maapallon kestävyyden kannalta. Sitä meidän tulee ehdottomasti edistää, mutta samalla kyetä ennakoimaan ja kehittämään tutkimusmenetelmiä riskien poissulkemiseksi, jotta valmistettavat tuotteet ovat turvallisia ja toimivia erilaisille käyttäjille. Läpinäkyvyys ja selkeät tuotantoketjut ovat tässä avainasemassa.
Kekkilän lannoitteet ovat turvallisia
Kekkilän kaikki lannoitetuotteet ovat oikein annosteltuina käyttötarkoitukseensa sopivia ja turvallisia. Taataksemme tämän myös tulevaisuudessa, kehitämme testimenetelmiä, joilla pystymme sulkemaan pois erilaiset kiertotalousraaka-aineisiin liittyvät riskit mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Näitä menetelmiä ovat esimerkiksi raaka-aine-erien säännönmukainen laboratoriotestaus sekä erilaiset kasvatuskokeet. Emme voi taata, että tuotteissa ei ole lainkaan haitta-ainejäämiä, takaamme kuitenkin sen, että kaikki lannoitteemme ovat lannoitelain mukaisia ja oikein annosteltuina käyttötarkoitukseensa sopivia. Riskejä minimoimme myös valitsemalla huolellisesti lannoitteen raaka-aineiden toimittajat ja tuotantomaat. Esimerkiksi Kekkilän Kanankakan glyfosaattijäämät olemme saaneet minimoitua vaihtamalla käyttämämme raaka-aine GMO- vapaalla rehulla ruokittujen kanojen lannaksi.
Tutkimme ja seuraamme laatua
Varo lannoittamasta liikaa
Liikalannoittaminen nostaa kasvualustan suolopitoisuutta, joka taas vaikeuttaa kasvin vedenottoa, hankaloittaa ravinteiden saantia ja aiheuttaa kasvuhäiriöitä kasveille. Oireet ovat hyvin samankaltaisia kuten torjunta-ainejäämävioituksissa on kuvailtu. Hyvin arkipäiväinen ja ehkäpä usein todennäköinenkin selitys kasvuhäiriöille on siis taimien liikalannoittaminen.
Ilmoitus tuotteen takaisinvedosta 17.6 2021
Kekkilän Luonnonmukainen Kasviravinne 400 ml
Tuotteidemme laatu ja käytettävyys on meille ensisijaisen tärkeää. Teimme Kekkilän Luonnonmukainen Kasviravinne -lannoitteesta lisätutkimuksia, sillä oli syytä olettaa, että aiemmat laatututkimuksemme eivät antaneet riittävää kokonaiskuvaa. Uudella testausmenetelmällä havaitsimme, että jotkut erät Kekkilän Luonnonmukainen Kasvisravinne -lannoitetta saattavat sisältää erityisesti tomaattien ja papujen kasvulle haitallisen määrän tavanomaisessa viljelyssä yleisesti käytettyä torjunta-ainetta, klopyralidia. Olemme päättäneet poistaa tuotteen myynnistä, sillä emme pysty takaamaan tuotteen tasalaatuisuutta. Tulemme korvaamaan tuotteen uudella reseptillä.
Mikäli sinulla on kysyttävää, otathan yhteyttä palaute-lomakkeen kautta.
Tomaattilannoite luonnonmukainen
Kekkilän Tomaattilannoite on kasviperäisistä raaka-aineista valmistettu luomu tuote. Se on valmistettu luomulannoittamiseen sopivasta vinassista. Vinassia saadaan kun melassista poistetaan sokeri. Kekkilän Tomaattilannoite on hyväksytty EU-alueella luonnonmukaiseen viljelyyn ( 834/2007, 889/2008/EC) , ja sitä käytetään myös ammattimaisessa vihannesviljelyssä.
Miksi taimet näivettyvät?
Tomaattilannoitetta tulisi antaa pienille taimille varovaisesti, sillä sen sisältämät kaliumsuolat saattavat kertyä kasvualustaan, silloin kun kasvien juuristo ei ole vielä kasvanut riittävästi eikä voi hyödyntää kaikkea kasville annettua lannoitetta. Kertyessään multaan, multa saattaa väkevöityä, jolloin taimien veden saanti vaikeutuu. Ravinteiden tarpeeseen vaikuttaa myös muut kasvuolosuhteet, esimerkiksi mitä kuumempi ilma ja mitä enemmän kasvi haihduttaa sitä enemmän kastellaan ja sitä enempi johtokyky nousee mullassa. Kun kasteluveden tarve on suuri annostusta pitäisi pienentää ja kun kastellaan harvoin niin vahvempi liuos on hyvä. Suosittelemme kastelemaan nuoria taimia vedellä joka toinen kastelukerta.
Puutarhakalkki
Miksi Puutarhakalkissa on kivenmuruja?
Puutarhakalkissa on ollut markkinoille päässyt erä, jossa joukkoon on päässyt liian isoja kiviä. Kivet eivät ole vaarallisia, ne ovat ihan samaa kalkkia kuin Puutarhakalkki muutenkin. Kivet voi haravoida sivuun, tai kääntää maahan.
Miksi Puutarhakalkissa on tummia muruja?
Marmori on pääsääntöisesti vaalean harmaata rouhetta, mutta joskus siinä on myös tummia kiviä. Nämä kivet ovat luonnollisia marmoriesiintymän sisältämiä tummia kivijuovia.
Miksi puutarha kalkitaan?
Puutarhan kalkitseminen on yhtä tärkeä hoitotoimenpide kuin lannoittaminenkin, sillä se vähentää maan happamuutta – maan ravinteet ovat parhaiten kasvien käytettävissä, kun maan pH-arvo on noin 6,2–6,5.
Kalkkia voi levittää puutarhaan koska vaan. Puutarhamaan kalkitseminen on tehtävä vuosittain. Kalkkia ei anneta perunamaalle eikä alppiruusuille, atsaleoille tai pensasmustikoille.
Nurmikkolannoite
Miksi lannoitettu nurmikkoni on raidallinen?
Kekkilä Nurmikkolannoite PLUS+ tai Nurmikkolannoite levitetään nurmikolle mahdollisimman tasaisesti ja kastellaan heti lannoittamisen jälkeen.
Jos levitys on ollut hieman epätasaista, se näkyy nurmikon kasvunopeuden ja värin vaihteluna. Pahimmillaan nurmikkoon saattaa tulla jopa polttovioituksia liian suuren lannoitemäärän tai kasautumisen vuoksi. Sen vuoksi annosteluohjeiden noudattamien on tärkeää tasaisen leivttämisen lisäksi.
Kastelemalla tai lannoittamalla juuri ennen sadetta voi ehkäistä kasvien lehdille jäävän lannoitteen aiheuttamia polttovioituksia. Tämä koskee kaikkia lannoitteita, ei vain Nurmikkolannoitetta. Kaikki kasvien lehdille jäävät lannoiterakeet voivat aiheuttaa polttovioituksia.
Nurmikkolannoite ja polttovioitukset
Kekkilän Nurmikkolannoite koostuu erilaisista rakeista, joista yksi rae on ureaa. Urea on hyvin olennainen osa nurmikkolannoitteessa, se tekee nurmikosta tumman vihreän ja sisältää erittäin runsaasti typpeä, mikä takaa vahvan kasvuvoiman.
Nyt on varmastikin käynyt niin, että noita urearakeita on osunut joihinkin kohtiin enemmän. Sitten yöllä on tullut kastetta ja urearakeet ovat sulaneet nurmikon lehdille tai sade on ollut sen verran heikkoa, että urea on sulanut ja jäänyt kasvien lehdille, eikä mennyt maahan asti. Näin nuo lehdet ovat saaneet hyvin voimakkaan lannoituksen, ylilannoituksen, jolloin ne ovat ns. palaneet eli kellastuneet ja lopettaneet kasvun.
Mutta ei hätää, nurmikko kasvaa kyllä hyvin voimakkaasti, eli nuo kellastuneet lehdet ovat hetken ikäviä, mutta nurmikko ei ole kuollut, se kasvaa kyllä pian uutta lehteä kasvupisteistä. Lannoittamisen johdosta kasvuvoima on taattu.
Jatkossa kannattaa antaa Nurmikkolannoitetta niin, että kastelee sen jälkeen nurmikon kunnolla ellei luvassa on sadetta. Urearakeet sitten sulavat nopeasti runsaaseen veteen ja lannoite menee maan sisään juurille, jonne se on tarkoitettukin.
Kekkilä Nurmikkolannoite Plus+ ei aiheuta polttovioituksia. Se ei sisällä ureaa, ja on hallitusti liukenevaa. Kaikessa lannoittamisessa on kuitenkin tärkeää muistaa mahdollisimman oikea annostus, tasainen levitys ja mikäli on kuivaa lannoittamisen jälkeen kannattaa kastella maa kunnolla.
Miksi kesäkukat tarvitsevat lisälannoitusta?
Säännöllisyys on tärkeää sekä kastelussa että lannoittamisessa. Kun ottaa tavaksi tarkistaa kastelutarpeen päivittäin, kasvit eivät pääse kuivahtamaan liikaa. Kuivuusstressi aiheuttaa nuppujen putoamista ja kasvu tyrehtyy.
Ravinteet kulkeutuvat kasvien käyttöön veteen liuenneina. Kastelu-veden mukana annettu lannoite on heti kasvien käytettävissä. Kesäkukkaravinnetta on hyvä antaa usein ja laimeana liuoksena, jopa joka kastelukerralla. Kun lannoitepurkkia säilyttää näkyvillä, sitä tulee käytettyä.
Pitääkö kasveja lannoittaa syksyllä?
Syksyllä kasvit menevät lepotilaan. Sitä ennen elo-syyskuussa kasveja kannattaa lannoittaa typettömällä Kekkilä Syyslannoitte Plussalla tai Syyslannoitteella, jossa on runsaasti fosforia ja kaliumia. Syyslannoite nopeuttaa kasvien valmistautumista talvea varten ja parantaa niiden talvenkestävyyttä.
Syksyllä ei pidä lannoittaa runsastyppisillä lannoitteilla.
Lannoite on kostunut tai kovettunut, mitä tehdä?
Mikäli lannoite on märkää, liisteröitynyttä tai kovettunutta, saattaa olla, että pakkaus on ollut pitkään ulkona säiden armoilla. Suuret lämpötilaerot ovat saaneet aikaan kondensiovettä pakkauksen sisällä. Kondensiovesi on saattanut sulattaa tuotteen, tuote voi jäädä sulaneeksi tai se on voinut kovettua tai siihen on saattanut muodostua paakkuja.
Kovettunutta ja paakkuutunutta lannoitetta voi käyttää, mutta helppoa se ei aina ole. Jos lannoite on jo ostettaessa kovettunut / liisteröitynyt tulisi se pääsääntöisesti palauttaa ostopaikkaan ja pyytää sieltä uusi tuote.
Kasteluveteen sekoitetavat lannoitejauheet saattavat kuivahtaa ja kovettua varastoinnin aikana. Tällaisia lannoitteita ovat esimerkiksi Kekkilä Kastelulannoite, , Ruusulannoite, Kesäkukkaravinne sekä Havu- ja rodolannoite. Kuivuneen lannoitteen voi pehmentää helpommin annosteltavaksi lisäämällä purkkiin 1-3 mittalusikallista vettä lannoitekiloa kohden. Annetaan seisoa yön yli ja sekoitetaan hyvin.
Mikäli lannoitetta jää säilytettäväksi sulje lannoitepakit huolellisesti, ja käännä pussit kunnolla kiinni, ja säilytä kuivassa ja viileässä paikassa.
Kanankakka homeessa
Kaikki luonnolliset aineet voivat homehtua, jos niihin pääsee kosteutta ja lämpotila on homesienien kasvua ajatellen otollinen. Home ei estä tuotteen käyttämistä, se on usein vain rakeen pinnassa ja häviää kun lannoiterae levitetään maahan. Homehtunut Kanankakka tai muu luonnonmukainen lannoite on käyttökelpoista, mutta ei tietenkään ole tarkoituksenmukaista, että kuluttaja joutuu käyttämään homeista Kanankakkaa.
Turvaharkko
Turveharkko
Turveharkot on tehty Viron Kekkilän tehtaalla ja soilla. Ne valmistetaan turvemaasta koneellisesti leikkaamalla ja nostamalla harkko turvesaralle kuivumaan. Harkkoa käännetään ja lopulta pinotaan ensin turvesaralla ja loppukuivatukseen harkko siirretään turvetuotantoalueen reunaan latomalla ”harkkotaloksi”. Kuivuminen kaikkineen kestää n. 2 vuotta.
Turvelaadun osalta harkko on pääosin rahkaturvetta, mutta se sisältä muitakin erilaisia osin maatuneita kuitumaisia kasvinjäänteitä. Kuitumaisuus on tarpeen harkon rakenteen koossa pysymisen takia. Harkkoa ei siis käsitellä millään kiinnikeaineella tai sitä ei puristeta tai muokata, vaan se koostuu vain soveltuvan laatuisesta turpeesta.
Miksi Turveharkoissa on vaihtelua?
Turveharkot ovat suosta kokonaisena palana nostettua, sararuskosammaleesta maatunutta turvetta Kun Turveharkot on ilmakuivattu tasaisesti, ne pakataan ilman muita käsittelyjä. Turveharkko on siis aito luonnontuote, ja sen vuoksi niissä esiintyy jonkin verran vaihtelua.
Turveharkkomuureja ja -reunuksia tehtäessä harkkoja muotoillaan joka tapauksessa esim. villaveitsellä. Näin rakenteesta tulee viimeistelty ja kestävä. Kokovaihtelulla ei siten ole suurta merkitystä onnistuneen lopputuloksen saamiseksi.
Katteet
Miksi Kuorikate haisee?
Toisten mielestä kuori haisee, toisten mielestä se tuoksuu ihanalle havumetsälle. Kauneus taitaa olla haistajan nenässä…
Kekkilä Kuorikate valmistetaan laadukkaasta männynkuoresta. Tuoreessa havupuussa ja kuoressakin on luonnollisia, puun omia eteerisiä öljyjä, jotka tuoksuvat voimakkaasti muutaman päivän ajan. Kun kuori hieman kuivuu, haju haihtuu itsekseen. Hajusta tai näistä pihka-aineista ei ole haittaa kasveille, eläimille tai ihmisille.
Kuorikatteen muuttunut ulkonäkö
Ovatko Koristekatteiden väriaineet haitallisia?
Kekkilä koristekatteet ovat luontoystävällisin, turvallisin menetelmin luonnon rautaoksideilla värjättyä mäntypuuhaketta. Rautaoksidit ovat luonnossa yleisesti esiintyviä mineraaleja, hapen ja raudan yhdisteitä. Niitä käytetään mm. väriaineina muurauslaasteissa ja keittomaalissa.
Värien kiinnittämiseen ei ole käytetty kiinniteaineita. Siten koristekatteiden väriaineet eivät ole haitallisia.
Katetta ei tarvitse käytön jälkeen erikseen käsitellä: sen voi antaa maatua paikoilleen ajan kanssa tai myöhemmin kompostoida.
Koristekatteiden väri
Kun säkin avaa ja katetta levittää, katteen pinnalla on väriä pölynä ja tämä luonnollisesti huuhtoutuu sateiden tultua pois. Väri siis ei irtoa katteesta, vaan on katteen pinnalla olevaa pölyä.
Lastuissa kiinni olevan värin tulee kuitenkin kestää. Vasta talven jälkeen voi olettaa, että väri on hieman haalistunut ja suosittelemmekin keväisin laittamaan pienen kerroksen uutta katetta päälle, niin katealue säilyy siistin ja viimeistellyn näköisenä ja toisaalta korvaamaan alinta pikkuhiljaa maatunutta osiota. Värisävy ja värin syvyys vaihtelevat toki hieman, kun kyseessä on luonnontuote. Puun ikä, syisyys, kosteus ym. vaikuttavat asiaan.
Jos kate ”muuttuu puunväriseksi” levityksen ja sateen jälkeen, se on huonosti värjäytynyttä ja hyvitämme luonnollisesti tuotteenne.
Jos samaan aikaan ostettaessa eri säkeissä oli hyvin eri sävyä, nämä ovat selkeästi kahdesta eri tuotantoerästä. Hyvitämme sen verran tuotteita, että saatte pintaan levitettyä ohuehkon kerroksen uutta katetta tasaamaan sävyeroa.
Käsittelemätön puuhake värjätään luonnon rautaoksideilla. Rautaoksidit ovat luonnossa yleisesti esiintyviä mineraaleja, hapen ja raudan yhdisteitä. Niitä käytetään mm. väriaineina, kiillotusaineina, muurauslaasteissa ja keittomaalissa. Näin ollen eri tuote-erissä saattaa olla värieroja riippuen värjättävän puun iästä, kosteudesta ja muista luonnon vaihteluista, jotka vaikuttavat värin toistumiseen hakkeessa. Olemme Kekkilässä valinneet hyväksyvämme puutarhakäyttöön mieluummin tämän luonnonmateriaaleista aiheutuvan vaihtelun kuin kemiallisin menetelmin vakioidun tuotteen.
Mitä pitää huomioida kun levittää Koristekatetta?
Koristekatekerroksen alle tarvitaan katekangasta vain jos maassa on monivuotisten rikkakasvien juurakoita. Koristekatetta voi myös käyttää Kuorikatekerroksen pinnan viimeistelyyn. Koristekatteen suositeltu kerrospaksuus on 3-7 cm.
Kun säkin avaa ja katetta levittää, katteen pinnalla on väriä pölynä joka huuhtoutuu sateiden tultua maahan. Värisävy ja värin syvyys voivat vaihdella hieman sillä kyseessä on luonnontuote. Puun ikä, syisyys, kosteus ym. vaikuttavat väriin.
Suosittelemme suojahansikkaita, sillä väriaineen sisältämä rauta voi aiheuttaa kirvelyä herkkäihoisille ja rikkoutuneelle iholle.
Katteen voi antaa maatua paikalleen tai sen voi myöhemmin kompostoida. Kate on värjätty luonnollisilla rautaoksideilla ja se on täysin turvallinen ympäristölle. Koristekatteen väri kestää hyvin sääolosuhteidemme vaihtelun.
Miksi Koristekatteiden väri haalistuu ajan kuluessa?
Kekkilä koristekatteet ovat luontoystävällisin, turvallisin menetelmin luonnon rautaoksideilla värjättyä mäntypuuhaketta. Värien kiinnittämiseen ei ole käytetty kiinniteaineita.
Talven jälkeen väri voi hieman haalistua ja suosittelemme pinnan uudistamista hyvin ohuella kerroksella uutta katetta. Näin katepinta säilyy siistin ja viimeistellyn näköisenä.
Homeinen kate
Home ei ole haitallista puutarhassa ja se häviää viikon, kahden sisällä, kun kate on ulos levitetty ollessaan kosketuksissa auringon kanssa ja kuivahtaessaan. Syy katteen homeisuuteen on se, että tuote pakataan kosteana ja pussien ilmavaihto ei ole lavattuna kummoinen. Ts. tuote on myyntikelpoinen ja home johtuu tuotantoteknisistä syistä ja häviää ajan kanssa.
Kuorikate on orgaaninen aine, joka lahoaa maan pieneliöiden vaikutuksesta pikkuhiljaa mullaksi. Näiden pieneliöiden yhtenä osana ovat sienet ja niiden rihmastot. Varsinkin lämmin ja kostea ilma aiheuttavat sen, että sienirihmastot muodostavat myös itiöemiä, jotka sitten näkyvät katteen pinnassa. Kuorikatteen kuohkeuttaminen haravalla auttaa asiassa ja samaten tuon sienimäisen osan rikkominen haravalla. Itiöt lähtevät tuulen mukana, niitä onkin ilmassa kaikkialla ja niiden kasvulta on vaikea välttyä.
Koristekivet
Miksi Koristekivissä on väri- ja kokovaihtelua?
Kaikki Kekkilän koristekivet ovat luonnollisia kivilajeja. Ne on nimetty kyseisten kivilajien nimillä, kuten esimerkiksi Punainen graniitti tai Musta diabaasi.
Kivissä saattaa esiintyä värivaihteluja, esim. louhoksen kohdasta riippuen. Kivien luonteeseen kuuluu myös sääolosuhteiden mukainen vaihtelu värin syvyydessä. Heti kivien levityksen jälkeen kivien pinnalla on vielä harmaata pölyä, joka saa kivet näyttämään vaaleammilta. Sateiden ansiosta kivi peseytyy tummemmaksi muutamassa viikossa ja kivikatteen väri syvenee.
Tuotenimi kuvaa kivilajia, eikä suoraan tuotteen väriä levityshetkellä. Esimerkiksi Koristekivi Valkoinen garbo on väriltään valkoista, jonka joukossa on myös hieman harmaan ja roosan sävyjä. Koristekivi Mustan diabaasin väri taas syvenee ajan ja sään vaikutuksesta.
Myös Isot koristekivet ovat luonnonkiviä. Pakkauksessa saattaa olla muutamia käsittelyissä rikkoutuneita kiviä.
Musta Koristekivi on harmaan väristä
Tämä Kekkilän koristekivilaji on nimeltään musta diabaasi ja käytämme myös pakkauksessa kyseisen kivilajin nimeä, samoin kuin esim. punaisessa graniitissa. Eli olemme antaneet tuotteillemme nimet suoraan niiden alkuperän mukaan, emme tuotetta kuvailevia nimiä.
Musta diabaasi on tumma emäksinen magmakivi, joka on väriltään mustahkoa, tummaa. Toki kun kyseessä on luonnontuote eli suoraan kyseisestä kivilajista louhittu, värivaihtelua saattaa esiintyä vahvemminkin riippuen kallion kohdasta. Kivien luonteeseen kuuluu myös sääolosuhteiden mukainen vaihtelu värin syvyydessä. Heti kivien levityksen jälkeen kivien pinnalla on vielä harmaata pölyä, joka saa kivet näyttämään vaaleammilta. Sateiden ansiosta kivi peseytyy tummemmaksi muutamassa viikossa ja kivikatteen väri syvenee.
Valkoinen Koristekivi harmaata
Tämä Kekkilä koristekivilaji on nimeltään valkoinen gabro ja käytämme myös pakkauksessa kyseisen kivilajin nimeä (kts. musta koristekivi vastaus).
Ovatko koristekivet pestyjä?
Koristekivet eivät ole pestyjä. Niiden pinnassa oleva pöly huuhtoutuu pois ensimmäisessä sateessa.
Sopivatko koristekivet akvaarioon?
Valikoimissamme olevat koristekivet ovat tarkoitettu koristekäyttöön. Valitettavasti emme voi suositella niitä akvaariokäyttöön.
Mistä maasta Koristekivet tulevat?
Punainen graniitti ja Musta diabaasi tulevat Suomesta.
Valkoinen gabro Norjasta.
Liuskekivi Ruotsista.
Rantakivi Tanskasta.
Isot koristekivet Indonesiasta.
Viljelylaatikko
Mistä puusta Viljelylaatikko on valmistettu?
Viljelylaatikko on valmistettu käsittelemättömästä männystä. Valikoimassa on myös mustia laatikoita, jotka on valmistettu mustaksi petsatusta käsittelemättömästä männystä. Viljelylaatikoiden puu ei sisällä kyllästysaineita ja on tästä syystä ympäristöystävällinen sekä turvallinen syötäviä kasveja viljeltäessä. Valmistusmaa Ruotsi.
Valikoimassa aikaisemmin olleet lämpökäsitellyt sekä mustat Viljelylaatikot (poistuneet valikoimasta, mutta saattaa vielä löytyä joiltain jälleenmyyjiltä) voi ottaa käyttöön ilman pintakäsittelyä.
Pitääkö/voiko Viljelylaatikon pintakäsitellä?
Mustia Viljelylaatikoita ei tarvitse heti käsitellä, sääolosuhteista riippuen huoltopetsaus tulee kuitenkin tarpeen jonkun ajan päästä. Tällöin on suositeltavaa kääntyä maalikauppiaan puoleen sopivan petsin tai maalin löytämiseksi, Viljelylaatikon käyttötarkoituksen huomioon ottaen.
Puuvalmis Viljelylaatikko puolestaan tulee käsitellä ennen käyttöön ottoa. Pellavaöljy ja vernissa eivät sisällä tehoaineita, joten niitä on turvallista käyttää Viljelylaatikon pintakäsittelyyn. Näillä aineilla käsiteltynä puupinta saattaa kuitenkin kerätä itseensä helpommin pintahometta.
Viljelylaatikkojen käsittelyyn sopii myös Tikkurilan Unica Super -venelakka. Venelakkaa käytettäessä kannattaa kuitenkin huomioida, että lakkapinta hilseilee vanhetessaan. Venelakan ohjeissa suositeltuja pohjustusaineita (Tikkurilan Valtti Pohjuste tai Valtti Akvabase) ei ole turvallista käyttää Viljelylaatikoita käsiteltäessä. Myös Osmocolorilta löytyy syötäville kasveille ja ulkokäyttöön sopiva musta petsi.
Lämpökäsiteltyihin Viljelylaatikoihin (poistuneet valikoimasta, mutta saattaa vielä löytyä joiltain jälleenmyyjiltä) pätee sama ohje kuin käsittelemättömiin, kun kyse on huoltotoimenpiteestä. Uusina lämpökäsitellyt viljelylaatikot voi halutessaan jättää käsittelemättä.
Jalallinen viljelylaatikot
Mistä puusta Jalallisen viljelylaatikon laatikko-osa on valmistettu?
Jalallisen viljelylaatikon laatikko-osa on valmistettu mustaksi petsatusta käsittelemättömästä männystä tai valkoiseksi maalatusta käsittelemättömästä männystä. Viljelylaatikoiden puu ei sisällä kyllästysaineita ja on tästä syystä ympäristöystävällinen sekä turvallinen syötäviä kasveja viljeltäessä. Myös käytetyt pintakäsittelyaineet ovat syötäville kasveille sopivia.
Paljonko Jalalliseen viljelylaatikkoon tarvitaan multaa?
Yhteen Jalallisen viljelylaatikon tarvitset 3 säkkiä Kekkilä Luonnonmukaista yrttimultaa 30 L tai Kekkilä Kesäkukkamultaa 30 L. Jalallisen viljelylaatikon voi myös salaojittaa säkillisellä Kekkilä Ruukkusoraa 25 L. Silloin multaa tarvitaan 1 säkki vähemmän.
Kuinka paljon Jalallinen viljelylaatikko painaa mullalla täytettynä?
Tyhjänä Jalallinen viljelylaatikko painaa 21 kg ja täytettynä noin 65 kg.
Kompostorit
Mitä tehdä kun kompostori ei toimi?
Kun puutarhan lehtien ja risujen kompostoituminen ei lähde käyntiin, syynä on yleensä kuivuus tai ravinteiden puute. Hyvin kuivan tuntuisen kompostimassan voi kastella haalealla vedellä. Syy toimimattomaan kompostointiin voi olla sekin, ettei lehtiä, naatteja ja risuja sisältävä puutarhajäte sisällä tarpeeksi typpeä. Silloin esimerkiksi kanankakan lisääminen saa ravinnetasapainon kuntoon ja mahdollistaa pieneliöiden toiminnan.
Mitä tehdä kun kompostori haisee?
Hyvin toimiva komposti tuoksahtaa keväiseltä, eikä mädäntyneeltä tai pistävältä. Jos haiseva kompostimassa on hyvin kosteaa ja tiiviin oloista, kuivikkeen lisääminen parantaa ilmavuutta ja korjaa typpipitoisen keittiöjätteen ravinnekoostumusta.
Mitä tehdä kun kompostorin sisältö on jäätynyt?
Lisää kompostoriin ämpärillinen kuumaa vettä. Jos kompostimassa on ollut kosteaa, voit pitää kompostorissa kuumaa vettä sisältäviä kanistereita. Kompostikuivikkeen riittävä käyttö on talven tullen tärkeää, sillä se estää lämmön karkaamisen luukkua avattaessa.
Talven pakkasilla jäätynyttä kompostoria voi myös täyttää tavalliseen tapaan kuiviketta ja jätettä vuorotellen. Kompostoituminen käynnistyy taas keväällä itsestään säiden lämmetessä.
Mitä tehdä jos kompostorin suotonesteletku tukkeutuu?
Todennäköisesti suotonesteyhteen suulle tai alkuun on kertynyt ja lajittunut hienoa ainesta. Letkun voi irrottaa ja huuhdella. Tyhjennyksen yhteydessä suotonesteyhteen suulle on hyvä laittaa pari kourallista karkeaa materiaalia, kuten Kuorikatetta.
Kuivikekäymälät
Mitä tehdä kun käymälän sisäastia painaa eikä neste suotaudu?
Kekkilä Kuivikekäymälä 50 l ja Kompostoiva kuivikekäymälä 100 l sisäastioiden suotautumisreikien tukkeutuminen saattaa estää kertyvän nesteen poistumisen suotonesteletkun kautta. Tällöin sisäastian voi tyhjentää ja puhdistaa.
Tyhjän sisäastian pohjalle lisätään parin sentin kerros karkeaa maatuvaa ainesta, kuten kuorikatetta tai oksahaketta. Myös suodatinkangas käy, jos sellaista on tai haluaa käyttää. Pohjassa olevia reikiä voi myös hieman laajentaa veitsellä tai poraamalla, kuitenkin enintään 5 mm terällä.
Miksi Kuivikekäymälä haisee?
Todennäköisin syy on toimimaton ilmastointi. Kuivikekäymälä tarvitsee oikein asennetun ilmastointiputken, jotta ilmanvaihto toimisi tarkoitetusti. Ongelmia saattaa ilmetä, jos putkessa on liian pitkiä (yli 50 cm) vaakavientejä ja tai se ei ylety metrin verran rakennuksen harjakorkeuden yläpuolelle.
Hajuhaittoja saattaa aiheuttaa myös liian vähäinen kuivikkeen käyttö. Kekkilän Hajusieppoa on hyvä lisätä jokaisen käyntikerran jälkeen, jolloin jätteen rakenne säilyy ilmavana ja se alkaa kompostoitua.
Mitä tehdä jos käymälän suotonesteletku tukkeutuu?
Todennäköisesti suotonesteyhteen suulle tai alkuun on kertynyt ja lajittunut hienoa ainesta. Letkun voi irrottaa ja huuhdella. Tyhjennyksen yhteydessä suotonesteyhteen suulle on hyvä laittaa pari kourallista karkeaa materiaalia, kuten Kuorikatetta.
Kuivikkeet
Miksi Kompostikuivike tai Hajusieppo on märkää?
Kuivikkeet pakataan aina kuivina. Kuivikesäkeissä on tuotantoteknisistä syistä pieniä reikiä, lähinnä siksi että niiden lavalle pakkaaminen onnistuisi. Muutoin muovi kyllä pitää vettä. Näistä rei’istä erittäin imukykyisiksi suunnitellut kuivikkeemme kuitenkin imevät kosteutta sisäänsä, mikäli pakkaus säilytetään sateelle alttiina. Kastumaan päässyt tuote on täysin käyttökelpoista kuivatuksen jälkeen.
Olemme ohjeistaneet jälleenmyyjiämme tuotteen säilytyksestä; kuiviketuotteet tulee säilyttää sateelta suojassa tai peitettynä. Pyrimme jatkossa painottamaan jälleenmyyjillemme entistä enemmän, että kuiviketuotteiden lavat säilytettäisiin mahdollisuuksien mukaan katetussa tilassa.
Verkkokauppa
Voinko tilata tuotteen lahjaksi?
Voit ilmoittaa tuotteelle haluamasi toimitusosoitteen. Tämä on kätevää esimerkiksi lahjaksi tilattaessa.
Voinko tilata tuotteita ulkomaille?
Toimitamme tilauksia toistaiseksi vain Suomeen.
Miten tilaukseni toimitetaan?
Tilaus toimitetaan tilausvaiheessa valitsemallasi toimitustavalla. Toimitustavat ovat Postin Noutopiste ja kotipaketti. Lue lisää toimitustavoista täältä.
Kuinka kauan tuotteiden toimitus kestää?
Tuotteiden toimitusajat ovat n. 5-7 arkipäivää. Toimituksista vastaa Posti. Emme vastaa ylivoimaisen esteen aiheuttamista viivästymisistä tai viivästysten aiheuttamista välillisistä haitoista.
Mistä näen tilaukseni toimitustilanteen?
Maksettuasi ostoksen saat sähköpostiisi tilausvahvistuksen ja seurantanumeron. Mikäli olet rekisteröitynyt käyttäjä, voit tarkastella tilaustasi omalta sivultasi.
Miten peruutan tilaukseni?
Kun olet maksanut tilauksesi, se siirtyy automaattisesti toimitettavaksi eikä tilausta voi tässä vaiheessa enää perua. Tällä pyritään varmistamaan tilausten mahdollisimman nopea toimitus.
Miten palautan tilaamani tuotteen?
Voit palauttaa tilaamasi tuotteen 14 vuorokauden kuluessa tilauksen vastaanottamisesta. Palautusoikeus koskee vain alkuperäispakkauksessa olevia käyttämättömiä ja myyntikelpoisia tuotteita. Lue ohjeet palautuksiin täältä.
Palautin tilaamani tuotteen. Kuinka kauan rahojen takaisin saamisessa kestää?
Pankkiyhteydestäsi riippuen rahat näkyvät tililläsi 14 arkipäivän kuluessa siitä, kun olet ilmoittanut palautuksesta ja lähettänyt palauttamasi tuotteet.
Miksi valikoima on niin suppea?
Verkkokauppamme sisältää ensi vaiheessa rajatun määrän tuotteita, mutta laajennamme lähiaikoina valikoimaamme. Pysy ajantasalla uusista verkkokauppatuotteista tilaamalla uutiskirjeemme.