Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Köynnöskrassi

(Krassesläktet)

Tropaeolum majus

Köynnöskrassi Tropaeolum majus kukka Köynnöskrassi Tropaeolum majus, oranssi Köynnöskrassi Tropaeolum majus, keltainen

Köynnöskrassi on tuttu ja värikäs yksivuotinen kesäkukka, joka kukkii perinteisesti punaisin, oranssein ja keltaisin suppilomaisin kukin. Reheväkasvuisella köynnöskrassilla on koristeelliset, raikkaan- tai tummanvihreät, kilpimäiset lehdet.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

200 - 300 cm

Värit:

Oranssi Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Köynnöskrassi Tropaeolum majus kukka Köynnöskrassi Tropaeolum majus, oranssi Köynnöskrassi Tropaeolum majus, keltainen

Köynnöskrassi kasvaa n.200-300 cm pitkäksi kesäköynnökseksi. Matalakasvuiset (20-30 cm) Nanum -lajikkeet ovat pensaskrasseja, jotka sopivat kukkaryhmien reunakasveiksi, ruukkuihin ja amppeleihin. Niitä löytyy myös valkokirjavalehtisinä. Perinteisten keltaoranssien lajikkeiden lisäksi krasseista löytyy lukuisia värivaihtoehtoja, kuten persikan- ja aprikoosin sävyjä, valkoisia, kermanvalkoisia, kirsikanpunaisia ja tumman sametinpunaisia.

Köynnöskrassi soveltuu kiipeilemään tukea vasten tai maanpeitekasviksi. Pensaskrassi sopii amppeliin, ruukkuun reunuskasviksi, maanpeitekasviksi.

Aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka on köynnös- ja pensaskrassille paras, mutta ne menestyvät myös paahteisella tai varjoisalla paikalla. Ruukkuistutuksissa käytetään  Kesäkukkamultaa, kukkapenkeissä kasvualustaa voi parantaa Puutarhamullalla. Krassit istutetaan 30 cm välein.

Köynnös- ja pensaskrasseja kastellaan tarvittaessa ja lannoitetaan säännöllisesti miedolla Kastelulannoitteella. Liian voimakasta lannoitusta tulee välttää, sillä silloin krassit kasvattavat runsaasti lehtiä kukkarunsauden kustannuksella.

Kuihtuneiden kukkien ja siemenkotien poisto edesauttaa runsasta ja pitkää kukintaa.

Köynnöskrassi on hallanarka keväällä, joten se istutetaan ulos vasta yöpakkasten mentyä tai suojataan hallaharsoin.

Köynnöskrassi kylvetään toukokuussa suoraan kasvupaikalleen. Krassit hyötyvät myös lyhyestä esikasvatuksesta ja kukkivat aiemmin. Siemeniä liotetaan yön yli ja kylvetään Kylvömultaan tai Taimimultaan. Esikasvatus kestää n. 6 viikkoa. Köynnös- ja pensaskrassin lehtiä, nuppuja ja kukkia voi käyttää salaatin koristeeksi ja maustamiseen pippurin asemesta.

Etsi