Hyppää sisältöön

Fazer Vierailukeskus – elämys kaikille aisteille

Fazerin vierailukeskukseen johtaa loivasti mutkitteleva tie. Aistielämys alkaa jo heti pihalta, kun vastaantulijaa tervehtii kauniisti lainehtivat viljat sekä suomalaisille tutut peltokasvit: auringonkukka, rypsi ja sokerijuurikas.

Vierailukohde Vantaalla

Fazer Experience -vierailukeskus avasi ovensa syksyllä 2016. Uuden vierailukeskuksen tavoitteena oli muuttaa suljettu tehdasalue avoimeksi kyläksi ja yleisön vierailukohteeksi sekä tehdä tehdasvierailusta ennen kaikkea tunnepohjainen kokemus.

Heti ensivilkaisulla huomaa, että kyseessä on ollut mittava panostus, niin yhtiön tulevaisuuteen kuin parhaillaan vietettävään 125-vuotiseen juhlavuoteen. Vierailukeskusrakennuksen ovat toteuttaneet kymmenet rakentajat, käsityöläiset ja luovat suunnittelijat. Suomalaiset materiaalit hallitsevat vierailukeskuksen sisä- ja ulkopintoja.

 

azer-vierailukeskus-kekkilä

Ulko- ja sisäpinnoissa on käytetty suomalaisia materiaaleja.

Tiivis aikataulu rytmitti tekemistä

Aika suunnitelmasta toteutukseen ei ollut pitkä. Idea uudesta vierailukeskuksesta syntyi syksyllä 2014 ja jo kesällä 2015 aloitettiin maanrakennustyöt kevättalvella suoritetun arkkitehtikilpailun jälkimainingeissa.

Viheralueita koskevat työt päästiin aloittamaan kolme kuukautta ennen suunniteltuja avajaisia.

– Kiire oli ehdottomasti projektin haastavin osuus. Yhtään ei ollut varaa löysätä – jopa juhannus vietettiin työmaalla, kertoo alueen vihertöistä vastannut Jaana Linnero, Viherpalvelu Pihamaan toimitusjohtaja.

 

 

Viherrakentamista ohjasi neljä, maisema-arkkitehti Yrjö Ala-Heikkilän, alueelle suunnittelemaa ympyrää; piknikpuisto, hedelmäpuisto, viljapelto ja tropiikki. Kolme ympyröistä sijoittuu vierailukeskuksen ulkopuolelle ja yksi sisälle. alueen kasvit valittiin pitkälti niistä hyöty- ja viljelykasveista, joita Fazer käyttää raaka-aineina tuotannossaan ja ruoan valmistuksessa.

Ulkoalueiden ympyrät ovat todellisuudessa noin 19 metriä pitkiä ja 13 metriä leveitä soikioita. Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi soikiot mitattiin mittanauhalla.

– Välillä oli kiivettävä vierailukeskuksen katolle katsomaan, että linjat menevät oikein, sillä soikion sisällä olevat vinot käytävät loivat mittaamiseen omat haasteensa, Linnero tunnustaa. Pensaskasvualustaa kului hankkeeseen yhteensä noin 2000 m² verran.

 

 

Lasiseinien sisään kätkeytyvä tropiikki

Vierailukeskukseen sisään siirryttäessä löytyy ympyröistä viimeinen, halkaisijaltaan noin 11-metrinen tropiikki. Trooppinen 29-asteinen lämpö tuulahtaa vasten kasvoja, kun astuu lasiseinien sisään kätkeytyvään uuteen aistien maailmaan. Sisäkasvihuoneen läpi kulkee mustilla liuskekivilaatoilla päällystetty käytävä, jonka molemmin puolin tulee vastaan keittiöstä sekä ruokapöydästä tuttuja aineksia, joihin ei kuitenkaan törmää Suomen luonnossa; vanilja, inkivääri, kaneli, avokado, kardemumma, kahvi, kaakao, banaani, ananas ja monia muita. Musta koristekatepinta korostaa kauniisti kasvien vehreyttä.

– Jalkojemme alla on 1,30 metriä syvä yhtenäinen kasvualusta, taustoittaa Jaana Linnero kun astumme sisään tropiikkiin, – jopa tropiikin halkaisevan käytävän alla on multaa.

Pohjalle, betonivalun päälle laitettiin 30 cm sorakerros salaojitusta varten. Soran päälle levitettiin trooppisille kasveille räätälöityä erikoiskasvualustaa. Kasvualusta koostuu kahdesta kerroksesta, joista alempaan on haettu kestävää puiden juuristoalueelle optimaalista rakennetta lisäämällä kasvualustaan kiviä. Pintakerros on rakenteeltaan hienojakoisempi.

Viherhuoneen kasvien ja kasvualustan suunnittelusta vastasi Gardenia-Helsingin entinen puutarhuri Katja Uski Qtio Oy:stä.

– Tuotteet ovat sunnittelijan toiveiden mukaan räätälöity ja toteutettu Kekkilän Vantaan multa-asemalla. Ne sisältävät erilaisia turpeita ja kivennäismaa-aineksia, muun muassa granuloitua savea, jota on tuotu meille Ruotsista. Fazerin viherhuoneeseen valmistettu kasvualusta on lannoitettu orgaanisella lannoitteella pitkäkestoisen lannoitusvaikutuksen saamiseksi ja kasvualustan mikrobitoiminnan vilkastuttamiseksi. Kasvualustoihin on lisätty myös humushappoja, joiden on huomattu parantavan muun muassa kasvien ravinteiden- ja vedenottoa sekä juuriston kasvua, kommentoi Paulina Nyberg, Kekkilän laatuasiantuntija.

 

Tropiikin kasveja

Kaakaopuu on tämän ympyrän vaativin kasvi. – Kasvualustan pitää olla tarpeeksi syvä, jotta kaakaopuulla olisi edellytykset kasvaa kattoon asti, Linnero taustoittaa.

Kasvualustan täyttö tropiikkiin kesti yhteensä neljä päivää. Sisätilojen mosaiikkibetonilattiat olivat jo paikoillaan, kun täyttöä tehtiin. Hikikarpaloilta ei näin ollen vältytty. Nuppikuormallinen soraa ja viisi ja puoli kasettikuormaa Kekkilän kasvualustaa tuotiin tilaan hartiavoimin.

– Kuusi ihmistä siinä kärräsi tavaraa kottikärryillä, naurahtaa Linnero jälkeenpäin muistellessaan kesän lämpimiä päiviä. Kottikärryt koura-auton viereen riviin – täyttö – jonossa sisään ja uudelleen. Linneron hikiseen kertomukseen on helppo samaistua. 29 asteen lämpö ja ilmaan tasaisin väliajoin pöllähtävä kosteuspilvi liimaa jo ajatuksestakin vaatteet kiinni ihoon.

– Hanke on aina miellyttävä silloin, kun siinä on jotain tavallisesta poikkeavaa, summaa Linnero.

Uudessa vierailukeskuksessa voi kokea kaikilla aisteillaan; nähdä, kuulla, tuntea, haistaa ja maistaa. Uuden vierailukeskuksen myötä Fazerin perinteeksi muodostuneet vierailukäynnit ovat nyt kaikille avoimia aistien elämyksiä.

 

Etsi