Hyppää sisältöön

Kompostoi biojätteet myös mökillä

Kestävyys ja kierrättäminen ovat tärkeitä tekijöitä myös mökillä. Bloggaaja Veerapirita kertoo, että biojätteen kompostointi onkin ollut yllättävän kivaa ja helppoa myös mökiltä käsin. Kompostoi sinäkin mökin biojätteet!

Teksti ja kuvat: Veera Kinnunen / veerapirita

Kompostoi mökin biojätteet helposti

Kompostointi on yksi tämän kesän mielenkiintoisimmista aiheista mökillä, sillä olen nyt parin kuukauden verran ehtinyt seurata meidän uuden Kekkilän Kotikompostorin toimintaa ja kyllä, ihan ihka oikeaa multaa sieltä näyttäisi tulevan kovaa vauhtia. Olen yllättynyt miten kivaa ja helppoa biojätteen kompostointi onkaan mökillä.

kompostoi biojätteet kotikompostori

Saimme tyylikkään kompostorin käyttöön loppukeväästä ja tämä on kyllä selkeästi vähentänyt meidän pois kuljetettavan jätteen määrää mökillä. Oikeaoppinen kierrätys onkin tärkeää mökillä ja sen olemme nyt laittaneet kokonaisvaltaisesti kuntoon mökillä. Meillä valmistui juuri upea kesäkeittiö ja tänne suunnittelin meille mökin oman kierrätyskeskuksen, jossa kierrätetään nyt biojäte, muovi, lasi, metalli, paperi ja pahvi.

mökin kierrätyspiste

Miksi en kierrättäisi mökillä, jos teen jo niin arjessakin? Ei se olekaan yhtään sen hankalampaa täällä, vaikka siltä se alkuun ainakin itsestä tuntui. Tiesitkö, että sekajätteen mukana mökin biojäte päätyy poltettavaksi ja synnyttää näin turhaan hiilidioksidia ja kaasuja, jotka nopeuttavat kasvihuoneilmiötä ja saastuttaa ilmaa? Kaatopaikoilla ruoantähteet mädäntyvät synnyttäen metaania, joka on vielä pahempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Suosittelen lämpimästi siis aloittamaan mökin biojätteen kompostoinnin pelkästään jo kestävän mökkeilyn nimissä. 

Kompostoria miettiessä en miettinyt sekuntiakaan, minkä kompostorin haluaisin keittiöstä syntyvän biojätteen kompostointiin. Olen ollut todella tyytyväinen Kekkilään aina ja heidän valikoimassaan on tyylikkäällä designilla varustettu lämpökompostori ympärivuotiseen käyttöön, johon ei myöskään metsän eläimet pääse käsiksi. Tummanharmaa kompostori sulautuu todella kauniisti juuri valmistuneen kesäkeittiön rinnalle.

 

kekkilä kotikompostori kompostoi biojätteet

biojätteen kompostointi mökillä

biojätteiden kompostointi

 

Palkinnoksi omaa multaa

Kekkilän kotikompostorin yksi parhaimmista ominaisuuksista on ehdottomasti se, että siinä on markkinoiden suurin tyhjennysluukku, joka tekee sen tyhjentämisestä helppoa ja vaivatonta. Meidän biojätteet alkavat olla pian valmista tavaraa kukkapenkkiin ja ajattelinkin syksyllä hyödyntää sipulikukkapenkkiin meidän mökin oman multatehtaan multaa. Hyvin hoidetusta ja laadukkaasta kotikompostorista voit saada valmista tavaraa siis jo näinkin nopeasti.

Vinkkejä kompostointiin

  • Kun viet jätettä kompostoriin, heitä perään aina kompostikuiviketta sekä kompostivirkistettä. Oikein toimiva kompostori tarvitsee ravinteita ja energiaa eli typpeä ja hiiltä pienelijöille, joita saat muun muassa kuivikkeesta ja virkisteestä.
  • Kompostorin pahin vihollinen on kuivuus ja esimerkiksi muurahaiset kertovat usein siitä, että se on liian kuiva. Puristaessa kompostin massaa, sieltä pitäisi tippua pisara tai pari vettä. Tämän korjaat helposti kastelemalla.
  • Sekoita välillä kompostoria, jotta se saa happea ja pysyy kuohkeana.
  • Olen oppinut hurjasti lisää kompostoinnista Kekkilän nettisivuilta, jossa on hurjan paljon hyödyllisiä vinkkejä kompostointiin.

Nyt onkin sitten ihana nauttia uuden kesäkeittiön kokkaushetkistä, kätevästi torilta ostetut lähiruoan kuoret ja varret voi viskata ohimennen kotikompostoriin. Ennustan meille pitkää ja onnellista yhteiselämää, sillä meidän kompostorilla on 25 vuoden takuu. Nyt herkkujen pariin!

kompostikuivike ja kompostivirkiste

biojätteiden kompostointi mökillä

kompostoi biojätteet kotikompostori

Lue täältä meidän käymäläjätteen kompostoinnista sekä huussiremontista.

 

Tutustu myös Veeran Instagramiin @veerapirita sekä blogiin.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.