Hyppää sisältöön

Kasvattamisen iloa Kumpulan koulukasvitarhalla

Mikä olisikaan paikka lapsille ja nuorille viettää kesäpäivää kuin vehreä puutarha! Kumpulan koulukasvitarha tarjoaa monipuolista leiritoimintaa, jonka kasvattamisen iloa me Kekkilässä olemme halunneet tukea.

Hyvinvointia ja viljelytaitoja

Lasten ja nuorten puutarhayhdistyksen tavoitteena on edistää ja kehittää lasten sekä nuorten luontokasvatusta ja suhdetta luontoon. Lisäksi lapset ja nuoret oppivat viljelytietoa ja taitoa.

Toiminnan ytimessä ovat lastenleirit Kumpulan koulukasvitarhalla. Leiritoiminta on monipuolista ja valittavana on esimerkiksi viljelyleirit, draamaleirit, ympäristöleirit, taideleirit sekä seikkailuleirejä. Uutena tulokkaana joukossa ovat tiedeleirit.

Vaikka leirien aihealueet vaihtelevat, on kaikissa ideana, että lapset saavat sormensa multaan. Nämä tarjoavat lapsille ja nuorille monipuolista kesätekemistä turvallisessa ja vehreässä ympäristössä. Kumpulan kasvikoulutarhalla on ollut toimintaa jo yli 100 vuoden ajan ja 150 uutta viherpiipertäjää pääsee vuosittain tutustumaan puutarhatyöhön.

Kumpulan kasvitarha kasvatetaan iloa hanke

Lisäksi Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry järjestää työpajatoimintaa. Vihreä oksan werstas on suunnattu 17-29 vuotiaille nuorille, jotka etsivät vielä omaa alaansa. Puutarhatyöpajan toiminta perustuu puutarha-alan opetussuunnitelmaan ja se tarjoaa arvokasta työkokemusta osallistujille upeassa ympäristössä. Werstaan nuoret yhdessä huolehtivat Kumpulan koulukasvitarhan alueesta.

Päivät alkavat yhteisellä aamupalaverilla ja ohjauksella. Perusperiaatteena on, että työpajaan tulevan nuoren ei tarvitse vielä osata etukäteen mitään, vaan työjakoa tehdään osaamisen perusteella. Kun taidot kehittyvät pääsee nuori haastamaan itseään uuden äärellä.

Vihreän oksan werstas rakentaa nuorten itsetuntoa ja vahvistaa hyvinvointia yhteisen tekemisen ja yhteisöllisyyden kautta. Nuoret saavat apua ja ohjausta yksilöllisesti puutarha-alan opintoihin sekä työelämään. Osa jatkaa alalle ja osa suuntaa muihin opintoihin, mutta kaikki saavat puutarhalta oppia elämään ja hienoja kokemuksia.

Ruokaa omasta sadosta

Toiminta käynnistyy keväisin huhtikuussa, kun ulkona pääsee puuhailemaan. Alueen vihertöiden, kuten puuvartisten ja nurmikon hoidon lisäksi Kumpulan koulukasvitarhalla avomaaviljelyä heti maan sulettua. Monipuolisten töiden avulla halutaan avata puutarhurin ammattia laaja-alaisesti ja näyttää millaisia erilaisia kohteita voi päästä tekemään.

Sadonkorjuukaudella avomaaviljelystä saatavat kasvikset ja vihannekset käytetään yhteisen ruoan valmistamiseen, joka kuuluu osaksi leiritoimintaa. Näin lapsille ja nuorille tulee ymmärrys kuinka maukasta ja hyvää ruokaa itse tekemällä saa. Oman käytön lisäksi tuotteita myydään yksityisille henkilöille sekä tilausasiakkaille.

Kasvatetaan iloa -hanke

Kekkilä on ollut mukana Lasten ja nuorten puutarhayhdistyksen toiminnassa Kasvatetaan iloa -hankkeen kautta. Olemme lahjoittaneet multa- ja lannoitustuotteita toimintaa varten, sillä haluamme tukea kasvattamisen iloa erityisesti heille, joilla ei ole vielä osaamista tai mahdollisuutta siihen. Jos sinullakin on on mielessä jokin sosiaalinen projekti, joka tuottaa iloa myös muille, hae mukaan ohjelmaan!

Hae mukaan!

 

 

 

Etsi