Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Äikäkaktus

(Stetsonkaktus)

Stetsonia coryna

Äikäkaktus on pylvään muotoon kasvava huonekasvi, jolla on pitkät, näyttävät piikit. Äikäkaktuksen varsi on tumman sinivihreä ja uurteinen. Valkoisista areoleista eli varsien jäänteistä kohoaa suorat ja jäykät piikit, joista keskimmäinen on pisin.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

15-50 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Äikäkaktus on kotoisin Argentiinan, Bolivian ja Paraguayn kuivilta ylängöiltä. Äikäkaktus on kaktuskasvien heimoon kuuluva laji ja ainoa suvussaan. Se on luonnossa massiivinen, puumainen ja viidestä kahdeksaan metrin korkuiseksi kasvava kaktus, joka kasvattaa paksun rungon ja paljon pystyjä tai hieman kaarevia haaroja. Huonekasvina äikäkaktus on usein 15-50 cm korkea ja haaraton. Ruukussa voi olla useampi sivuverso. Äikäkaktuksen rungossa on 8-9 uurretta. Äikäkaktuksen piikit voivat olla vanhemmassa yksilössä 5-10 cm pitkiä. Ne ovat aluksi vaaleita, mutta tummenevat iän myötä. Luonnossa äikäkaktus kukkii valkoisin kukin, mutta huonekasvina suurten pylväskaktusten kukinta on harvinaista.

Äikäkaktus viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla ja lämpimällä kasvupaikalla. Se viihtyy hiekansekaisessa Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimullassa. Multa vaihdetaan muutaman vuoden välein, muutoin uusitaan joka kevät pintamultaa.

Kasvukaudella äikäkaktus kastellaan kerralla kunnolla ja sen jälkeen mullan annetaan kuivahtaa kokonaan. Kasvukaudella äikäkaktusta lannoitetaan 1-2 kertaa kuukaudessa kastelun yhteydessä Kekkilä Kasviravinteella tai Kekkilä Viherkasviravinteella. Talveksi lannoitus lopetetaan ja kastelua vähennetään entisestään.

Etsi