Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Ananas

(Ananas)

Ananas comosus

Ananas Ananas comosum Kekkilä

Syötävänä hedelmänä tuttu ananas on myös eksoottinen ja kaunis huonekasvi. Ananaksella on harmaanvihreä lehtiruusuke, jonka keskeltä kasvin kruunuksi nousee vanan päässä oleva hedelmä. Ananas on helppohoitoinen viherkasvi, kun pitää huolta, että huoneenlämpö on riittävä.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-50 cm

Värit:

Lila Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Lannoite:

Kasviravinne

Ananas Ananas comosum Kekkilä

Ananas eli hedelmäananas on tropiikissa kasvava ruusukeruoho. Myös sen mehukasta, käpymäistä latvakukintoa eli epähedelmää kutsutaan ananakseksi. Kasvin ruusukkeiset lehdet ovat jäykät ja okalaitaiset. Ruusukkeesta kohoaa tukevaan lehtiruusukkeeseen päättyvä, jäykkävartinen kukinto. Latvaruusukkeen alapuolella sijaitsevasta tiheästä kukinnosta muodostuu käpymäinen hedelmystö.

Kukat ovat sinipunaiset ja kasvavat tähkämäisenä ryhmänä lyhyen varren yläosassa pienen latvaruusukkeen alapuolella. Luonnossa kasvi kasvaa noin metrin mittaiseksi, huonekasvina käytettävät ananakset ovat noin 30-50 cm korkeita.

Tropiikin kasvina ananas vaatii lämpöä, valoa ja tasaista kosteutta. Sijoituspaikka on hyvä olla valoisa tai aurinkoinen ja huoneenlämmön yli 20 astetta, kesäisin ananaksen voi siirtää 22-25 asteen lämpöön. Huonekasvina ananas viihtyy hiekansekaisessa mullassa, joten sopiva multa on Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimulta.

Ananasta kastellaan niukasti, mutta tasaisesti. Pintamulta saa kasteluiden välillä kuivahtaa. Kasvia lannoitetaan muutaman viikon välein Kekkilä Kasviravinteella.

Ananaksen multa vaihdetaan keväällä, kun ruukku on käynyt ahtaaksi.

Ananaksen voi kasvattaa itse kaupan ananashedelmästä. Lehtiruusukkeen tulee olla hyväkuntoisia ja vihreitä. Ruusuke leikataan irti ja hedelmäliha poistetaan huolellisesti kannasta. Lehtiruusukkeesta poistetaan lehtiä parin sentin matkalta. Lehtien alta paljastuu pieniä juuria.

Ruusuke istutetaan Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimultaan ja tämän jälkeen multa pidetään tasaisen kosteana. Liikaa märkyyttä tulee varoa, ettei ruusuke mätäne. Juurtumisen jälkeen, joka voi viedä parikin kuukautta, kastellaan kerran viikossa.

Etsi