Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Huonevehkat

Zantedeschia

Huonevehkat Zantedechia

Huonevehka eli kalla on ruohovartinen mukulakasvi, jolla on pitkät ja suipot lehdet. Kukinto koostuu kauniista trumpettimaisesta suojuslehdistöstä ja puikulamaisesta, keltaisesta keskustasta. Kallaa käytetään sekä huonekasvina että kesäkukkana.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

30-60 cm

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Multa:

Kukkamulta

Huonevehkat Zantedechia

Huonevehkan alkuperäisen lajin kukinnon suojuslehti on valkoinen. Jalostuksen tuloksena eri lajeista ja niiden risteytyksinä on kehitetty ruukkukasvilajikkeita, joiden kukkien suojuslehdet voivat olla aprikoosinvärisiä, oransseja, vaalean tai tummanpunaisia, violetteja sekä keltaisia. Kasvulehdissä on erilaisia muotoja ja niissä voi olla valkoisia täpliä. Huonevehkat ovat 30-60 cm korkeita.
Kukkivana ostetut huonevehkat viihtyvät mahdollisimman valoisalla paikalla. Kesällä se suojataan liialta auringonpaahteelta. Huonevehkat viihtyvät ravinteikkaassa ja ilmavassa mullassa, kuten Kekkilä Kukkamullassa.

Kastelu saa olla jopa niin runsasta, että aluslautasella seisoo vettä. Kostean ilmaston kasvina vehkat pitävät myös suihkuttelusta. Lannoitetta ei kannata antaa kovin runsaasti, noin joka neljännellä kastelukerralla riittää. Sopiva lannoite on Kekkiä Kasviravinne tai ulkokautena Kekkilä Kesäkukkaravinne.

Kasvin uudelleen kukittaminen onnistuu parhaiten noudattamalla tarkkaa vuosirytmiä. Kevään kukkimisen jälkeen se saa ensin kuivua, jonka jälkeen taas kastellaan. kevättalvella vehka puhkeaa uudelleen kukkaan. Huonevehka talvehtii mielellään viileässä (n.5-10 ℃) paikassa. Lepokaudella kasvia ei kastella vaan se selviää yli kuivan kauden paksun juurakkonsa turvin. Kevättalvella vehka puhkeaa uudelleen kukkaan.

Kasvin lisäys tapahtuu jakamalla.

Etsi