Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Juoru

(Tremastarblomssläktet)

Tradescantia

Juorut eli kolmiokukat kuuluvat runsaslajiseen kasvissukuun. Huonekasvina juorut ovat nopeakasvuisia ja kaunislehtisiä rönsyileviä amppelikasveja. Helppohoitoinen ja sopeutuvainen juoru on hyvällä kasvupaikalla nimensä veroinen - leviää kuin juoru.

Värit:

Ruusunpunainen Valkoinen Vihreät lehdet Moniväriset lehdet Vaaleanvihreät lehdet

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Multa:

Kukkamulta

Juorut kasvavat luonnonvaraisina Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, jossa ne ovat suosittuja puutarhakasveja. Juorujen versot voivat kasvaa useiden metrien mittaisiksi. Lehdet ovat soikeita ja teräkärkisiä. Niiden koko ja väritys vaihtelee lajin ja lajikkeen mukaan. Useimpien juorujen kukatovat kolmiterälehtisiä, mistä kasvi on saanut kolmiokukka-nimensä. Pienikokoiset kukat ovat valkoisia tai vaaleanpunaisia. Suomessa huonekasvina kasvatetaan useita eri juorulajeja.

Perinteisin huonekasvi on arkijuoru. Arkijuorun lehdet ovat kokonaan vihreät ja kukat valkoiset. Arkijuorusta on jalostettu monia kirjavalehtisiä lajikkeita. Värikkäimpiä juoruja ovat herrasjuoru ja purppurajuoru, joiden lehdet muuttuvat punaisiksi, kun kasvit saavat riittävästi valoa. Herrasjuorun lehdet ovat yläpuolelta vihreät tai vihreän ja vaalean kirjavat, purppurajuorun molemmilta puolin sinertävän punaiset. Purppurajuorun lehdet ovat paksut ja mehevät.  Kirjojuorun eli juorukin lehtien yläpinnalla on kaksi vaaleaa juovaa, alapinta on viininpunainen.

Juorut sopeutuvat hyvin monenlaisiin oloihin; kosteaan ja kuivaan huoneilmaan, paljoon ja vähään valoon ja kaikkiin asuinhuoneissa tavallisiin lämpötiloihin. Juorut viihtyvät parhaiten amppelissa ikkunalla valoisassa paikassa, mutta ei suorassa auringonpaisteessa Toisaalta ne selviytyvät niukassakin valossa. Värikäslehtisten lajien ja lajikkeiden lehdet muuttuvat vähässä valossa vihreiksi, värinsä säilyttääkseen ne tarvitsevat runsasta valoa. Juorut viihtyvät ravinteikkaassa Kekkilä Kukkamullassa. Multa vaihdetaan joka tai joka toinen kevät.

Juorut kuuluvat kaikkein helppohoitoisimpiin huonekasveihin. Ne pitävät tasaisesta, runsaasta kastelusta. Kasteluiden välillä pintamulta saa hiukan kuivahtaa. Juorut pitävät suihkuttelusta, talvella voit lisätä sumutusveteen Kekkilä luonnonmukaista Merilevää. Kasvukaudella niitä lannoitetaan joka toisella kastelukerralla miedolla Kekkilä Kasviravinteella tai Kekkilä Viherkasviravinteella.

Juorujen kasvua kannattaa tuuheuttaa typistämällä versojen latvoja usein. Kaljuuntuneen tai resuisen kasvin voi uusia kokonaan latvapistokkaista, jotka juurtuvat helposti ja nopeasti vesilasissa tai suoraan kosteaan Kekkilä Kukkamultaan pistettyinä. Juorun lisääminen onnistuu mihin vuodenaikaan tahansa, helpoiten kuitenkin keväällä ja kesällä. Vanhan kasvin voi myös uudistaa leikkaamalla versot lyhyiksi.

Etsi