Niittykasvit
Rohtopurasruoho
(Gurkört )
Borago officinalis
Rohtopurasruoho on yksivuotinen, voimakaskasvuinen yrtti, jolla on kirkkaansiniset, tähtimäiset kukat. Se sopii keittiöpuutarhoihin, niittyihin ja luonnonmukaisiin istutuksiin. Kasvi houkuttelee pölyttäjiä ja sitä käytetään sekä koriste- että hyötykasvina.
Veden tarve:
Keskiverto
Valon tarve:
Puolivarjo
Korkeus:
60-90 cm
Kukinta-aika:
Keskikesä, Loppukesä
Rohtopurasruoho on kookas ja reheväkasvuinen yksivuotiseksi kasviksi. Varsi on paksu, tukeva ja karhean karvan peittämä. Rohtopurasruoho ei ole vaatelias, mutta se menestyy parhaiten aurinkoisella kasvupaikalla, mutta sietää myös puolivarjoa. Optimaalinen maaperä on keskiravinteinen, läpäisevä ja melko kuohkea. Kuivuuden sietokyky on kohtalainen, mutta taimettumisvaiheessa tasainen kosteus edistää kasvua. Parhaiten rohtopurasruoho menestyy lämpimässä, tuulensuojaisessa paikassa.
Kylvä siemenet keväällä suoraan avomaalle, kun maan lämpötila on vähintään +10 °C. Siemenet itävät nopeasti ja taimettunut kasvi kehittyy nopeasti ja alkaa kukkia noin 8 viikon kuluttua kylvöstä. Taimia ei ole tarpeen esikasvattaa, vaan suorakylvö on yksinkertainen ja hyvä vaihtoehto purasruohon kasvatukseen.
Kukat tuottavat runsaasti mettä ja siitepölyä, ja ne ovat erityisen suosittujamehiläisten ja kimalaistenkeskuudessa. Rohtopurasruoho onkin mainio pölyttäjiä houkuttava kasvi keittiöpuutarhaan varmistamaan pölyttäjien vierailuja satokasveilla. Kukinta alkaa kesä–heinäkuun vaihteessa ja jatkuu jopa pakkasiin asti, jos kasvi saa kasvaa rauhassa. Poistamalla kuihtuneita kukintoja kukintaa voi jatkaa pidempään. Runsas siementuotanto varmistaa lajin säilymisen myös seuraaville vuosille. Jos siemenet saavat tuleentua ja kypsyä, ne kylväytyvät helposti itsekseen, jolloin saat seuraavana vuonna uusia taimia.
Purasruohoa voi käyttää sekä koriste- että hyötykasvina. Siniset kukat tuovat väriä kukkapenkkiin ja hyötytarhaan, ja niitä voi käyttää myös syötävinä kukkina salaateissa tai juomissa. Lehdet ovat aromaattisia ja sopivat nuorina esimerkiksi salaatteihin, smoothieihin tai keittoihin, mutta vanhetessaan ne muuttuvat karheiksi ja vähemmän miellyttäviksi syötäviksi.
Purasruoho ei vaadi erityistä lannoitusta, mutta rehevä multa ja kompostimullan lisäys ennen kylvöä edesauttaa kasvua.
Italiassa, erityisesti Ligurian alueella rohtopurasruohoa käytetään pinaatin tavoin raviolin täytteenä yhdessä ricottan kera tai gnocchitaikinassa.