Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Ruukkuatsalea

(Rumsazalea)

Rhododendron Simsii -ryhmä

Ruukkuatsalea Rhododendron Simsii -ryhmä

Ruukkuatsalea on näyttävä ja runsaskukkainen pensasmainen ruukkukukka ja huonekasvi sisätiloihin tai kesällä ulos. Kukat ovat suuria ja ne saattavat peittää kasvin kokonaan. Kukkien väriskaala on laaja valkoisen, purppuran ja punaisen eri sävyissä.

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Ruukkuatsalea Rhododendron Simsii -ryhmä

Ruukkuatsalea on tiiviskasvuinen, puuvartinen koristekasvi. Ruukkuatsalealla on pienet, pulleat, soikeat, nahkeat ja tummanvihreät lehdet. Oksankärkisilmuista aukeaa 2-6 suurta, kerrannaista tai osittain kerrannaista kukkaa. Monien lajikkeiden terälehdet ovat ripsureunaisia ja joskus kirjaviakin. Lajikkeesta riippuen kasvin koko sekä kukkien väri ja muoto vaihtelevat. Kukinta-aika riippuu lajikkeesta ja hyödön aloittamisesta. Perinteisesti atsaleaa hyödetään kukkaan jouluksi ja äitienpäiväksi, mutta sen saatavuus on nykyään ympärivuotinen.

Ruukkuatsalea viihtyy puolivarjoisella paikalla. Suora auringonpaiste saa kukat kuihtumaan ja lehdet varisemaan. Ihanteellinen kukinta-ajan on lämpötila 10-18 astetta. Alin lämpötila on 5 astetta eikä mielellään yli 25 asteeseen. Ruukkuatsalea on happaman kasvi. Jos ruukkuatsaleaa kasvatetaan monivuotisena huonekasvina, sopivan mullan saa sekoittamalla Kekkilä Kukkamullan joukkoon kalkitsematonta Kekkilä Luonnonturvetta.

Ruukkuatsaleaa kastellaan säännöllisesti, mielellään pehmeällä kalkittomalla huoneenlämpöisellä vedellä. Mullan annetaan kuivahtaa vain kevyesti kastelujen välillä. Kasvia kastellaan niukemmin, kun kasvia pidetään viileässä. Ruukkuatsalea ei siedä kuivumista. Jos kasvi pääsee kuivumaan, voi ruukun upottaa huoneenlämpöiseen veteen n. 10-15 minuutiksi. Ruukkuatsalea nauttii sumuttamisesta ennen kukkien puhkeamista. Kuihtuneet kukat poistetaan.

Kukkimisvaiheessa ruukkuatsaleaa ei tarvitse lannoittaa. Kun kasvia kasvatetaan monivuotisena huonekasvina, ravinteita annetaan vasta 1-2kk kukkimisen päättymisestä. Ruukkuatsaleaa lannoitettaan kevyesti joka toinen viikko Kekkilä Havu- ja rodolannoitteella.

Ruukkuatsalean uudelleenkukitus voi olla haastavaa. Kesän atsalea voi olla ulkona varjoisassa paikassa. Niukempi kastelu elokuun jälkeen lopettaa kasvun ja edistää puutumista. Syyskuun saapuessa kasvi siirretään valoisaan ja viileään paikkaan n. 10 asteen lämpötilaan. Kasvi siirretään taas parin kuukauden kuluttua lämpimään.
Kukinnan jälkeen ruukkuatsalea uudelleenistutetaan joka toinen tai kolmas vuosi.

Etsi