Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Viikunaopuntia

(Fikonkaktus)

Opuntia ficus-indica

Viikunaopuntia Opuntia ficus-indica Kekkilä

Viikunaopuntia eli viikunakaktus on aurinkoisen ja kuumankin paikan näyttävä huonekasvi. Viikunaopuntian varret ovat sinivihreitä, litteitä ja leveitä. Sen viikunanmuotoiset, kypsänä purppuranpunaiset hedelmät ovat näyttäviä ja myös syötäviä.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

10-100 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Viikunaopuntia Opuntia ficus-indica Kekkilä

Kasvi on tärkeä maatalouden viljelykasvi kaikkialla maapallon kuivilla ja puolikuivilla alueilla. Se kasvatetaan lähinnä sen hedelmän vuoksi mutta myös kaktusvihanneksena ja huonekasvina. Se on alkujaan kotoisin Meksikosta ja Yhdysvaltojen eteläosista. Luonnossa viikunaopuntia kasvaa 2–5 metriä korkeaksi.

Huonekasvina sitä on yleensä saatavilla 10-50 cm korkeana. Tanakat varret muodostuvat nivelikkäästi toisiinsa kiinnittyneistä, 10–50 senttimetriä pitkistä, litistyneistä ja soikeista varrenosista, versonivelistä.

Lehdet ovat piikkejä. Piikkejä on kahta muotoa. Suurin osa piikeistä on kellertäviä, karvamaisia ja koukkupäisiä, helposti ihoon tarttuvia. Osa piikeistä on harmaanruskeita, kovia, pitkiä ja suoria. Kasvi kannataa sijoittaa rauhalliselle paikalle, sillä piikit saattavat liikkeen vaikutuksesta irtautua kasvist ja aiheuttaa iho- ja silmäoireita.

Kasvi kukkii maalis-heinäkuussa kirkkaankeltaisin kukin. Raakana hedelmä on vaaleanvihreä, kypsänä sen väritys vaihtelee punertavan keltaisesta purppuraiseen.

Kaktuksena se on valon ja lämmön kasvi. Se sietää auringon paahdetta. Kesäisin viikunaopuntian voi siirtää ulos aurinkoiselle ja suojaiselle paikalle. Mullanvaihtoa viikunaopuntia kaipaa vain 2-3 vuoden välein ja tällöin käytetään Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimultaa.

Se kasvaa luonnossa hyvin kuivilla alueilla. Sitä kastellaan niukahkosti välttäen ylikastelua, mutta kuitenkin niin, että kaktus pysyy elinvoimaisena. Kesällä kastelu voi olla reilumpaa, kunhan multa kuivuu kunnolla kasteluiden välissä. Kasvi pystyy varastoimaan vettä varsiinsa. Kasvukaudella  lannoitetaan Kekkilä Viherkasviravinteella tai Kekkilä Kasviravinteella kerran kuukaudessa.

Viikunaopuntian hedelmä on makeimmillaan vihreänä

Etsi