Hyppää sisältöön

Kasvatetaan iloa -hankkeiden kuulumiset

Vuoden 2022 Kasvatetaan iloa -hankkeet polkaistiin käyntiin alkukesästä, kun tuotteemme saapuivat perille ympäri Suomen. Projektit ovat parhaillaan käynnissä ja tälle sivulle päivitämme kesän aikana jokaisen projektin kuulumiset ja tunnelmat. Jos haluat nähdä listauksen kaikista mukana olevista projekteista, klikkaa linkkiä alla.

Katso alta kuvat ja tunnelmat Kavatetaan iloa -hankkeista ympäri Suomen.

Vesangan päiväkotikoulu – Vesanka

Vesangan päiväkotikoululle perustettiin vuonna 2015 koulupuutarha, jossa on mahdollistettu päiväkodin ja koulun lapsille monipuolinen oppimisympäristö sekä virkistystoimintaa. Koulupuutarha sijaitsee päiväkotikoulun pihalla, kauniissa järvimaisemissa. Puutarhassa lapset pääsevät upottamaan sormet multaa sekä seuraamaan kasvun ihmettä ja oppimaan, mistä ruoka tulee. Keväisin kasvimaalle istutettavat taimet ovat lasten itsekasvattamia.

Tämän Kasvatetaan iloa -projektin tavoitteena oli kasvattaa puutarhan mahdollisuuksia paremmin palvelemaan lasten monipuolista oppimista puutarhan kiertokulusta ja laajentaa avomaaviljelyä. Päiväkotikoulun väki perustikin uuden kasvimaan no dig -menetelmällä perunoille ja härkäpavuille. Jo olemassa olleet viljelylaatikot saivat lisää multaa ja niihin istutettiin maissia, hernettä, kesäkurpitsaa ja paksoita. Niissä kasvaa lisäksi monivuotisia yrttejä ja mansikoita.

 

Kesän ajan puutarhaa ovat hoitaneet muutamista nuorista koostuva ryhmä. Kesäpuutarhureiksi hakee aina viidennen luokan oppilaat. He saavat syksyllä palkkion vanhempaintoimikunnalta ja kesän päätteeksi pidetään sadonkorjuujuhlat. Ahkeran hoitamisen tuloksena, koulupuutarhasta on päästy keräämään runsasta satoa.

”Vinnarin viherpeukalot”, Vinnarin vuoropäiväkoti – Harjavalta

Vinnarin vuoropäiväkoti Harjavalla tarjoaa hoitoa tarvittaessa vuoden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Projektiin ”Vinnarin viherpeukalot” osallistuu päiväkodin koko väki lapsista henkilökuntaan. Heidän päiväkotinsa on sijaitsee tunnelmallisessa hirsirakenteisessa rakennuksessa, jonka luonnolliset materiaalit mm. kalusteissa, on tarkkaan mietitty. Tämän kasvatetaan iloa projektin myötä päiväkodin väki halusi siirtää tämän ajattelun myös ulos. Projektilla halutaan opettaa lapsille luonnon monimuotoisuudesta ja luonnon kiertokulusta sekä mahdollistaa heille kasvun seuraaminen. Puutarhatyöt ovat hyväksi niin ruumiille, mielelle sekä mielenterveydelle.

 

Vinnarin vuoropäiväkodin pihalle istutettiin niin syötäviä kuin ihasteltavia kasveja. Kesän ajan he ovat nauttineet kasvun seuraamisesta ja erilaisista puutarhatöistä, kuten kastelusta. Myös maukasta satoa on päästy tietysti keräämään.

Nuorten mielenterveysyksikkö, Attendo Aalto Kokkola

Kokkolan nuorten mielenterveys yksikön projektin tavoitteena oli saada nuoret tekemään ja seuraamaan oman käden jälkiä sekä todistamaan kasvun ihmettä. Yksikössä olevilla nuorilla ei lähes kenelläkään ollut aikaisempaa kokemusta oman ruuan kasvattamisesta, joten projektin puitteissa he pääsivät kokemaan ja oppimaan täysin uusia asioita.

 

Keväällä he laittoivat alulle kasvun ihmeen kylvämällä tomaattien, chilin, herneen sekä yrttien siemeniä. Kun ilmat kesän tullessa lämpenivät, saivat jokainen kasvi paikkansa pihalta, joko viljelylaatikoista tai kasvatussäkeistä. Kesän aikana kasvit ovat kasvaneet huimasti, nuorten ahkeran hoidon tuloksena.

Koko kylä kasvattaa – Ylikiiminki

Koko kylä kasvattaa -projekti Ylikiimingissä toteutuu talkoovoimin toista vuotta peräkkäin ja ilostuttaa yli sukupolvien, aina vauvasta eläkeläisiin saakka. Tänä vuonna pääsimme avustamaan tätä yhteisöllistä projektia tuotteillamme, jotka jaettiin Ylikiimingin alueen päiväkodeille ja kouluille, joiden yhteyteen on perustettu yhteisöllisiä puutarhoja, joita hoidetaan koko kylän voimin kesän ajan. Ylikiimingin projektin tavoitteena on vahvistaa luontosuhdetta ja ylläpitää alueen vahvoja maatalousosaamisen perinteitä.

Koulujen ja päiväkotien yhteyteen perustettuihin viljelylaatikoihin istutettiin monenmoisia hyötykasveja, sekä muun muassa lasten itse esikasvattamia samettikukkia.

”Kasvua läpi elämän”, Ryhmäperhepäiväkoti Hiirenkorvat & Hoivakoti Serafiinakoti,  – Tervakoski

”Kasvua läpi elämän” on Tervakoskelaisten Ryhmis Hiirenkorvien sekä hoivakoti Serafiinakodin yhteinen projekti, jossa he kasvattavat yhteisellä pihallaan puutarhan perinteisiä kasveja, joita he pystyvät hyödyntämään myös arjessaan. Kasvimaalla on yrttitarha, jossa kasvaa persiljaa, ruohosipulia, minttua ja sitruunamelissaa. Marjapensaista ja raparperista he saavat aineksia leivontaan ja kesäkurpitsa on ihastuttanut nopealla kasvullaan ja perunasadostakin tulee hyvä.

Projektissa mukana meidän lisäksi on ollut paikallinen Kukkaviljelmä Ristolainen, jolta projektilaiset saivat taimet ja kesäkukat, sekä Matin Hirsi ja puu, joka valmisti kauniit kasvatuslaatikot.

 

”Hiirenkorvien lasten kanssa tarkkailemme kasvua, luontoa, teemme käsillä paljon ja nautimme luonnosta ja liikunnasta. Haluamme kasvaa terveellisiin, kestävään kehitykseen ja lähiruuan arvostamiseen. Mummoille ja papoille puutarhamme hoito ja tarkkailu tuo iloa ja merkitystä elämään sekä ylläpitää toimintakykyä. Yhteistyön tuloksena voimme hakea yrtit ruoan päälle ihan omasta pihasta ja leipoa päiväkahville ja välipalalle raparperipiirakkaa. Puutarha loi myös hienot puitteet yhteisille kesäjuhlille. Olemme ylpeitä, että olemme onnistuneet yhdessä näin hienosti!”

Vihreän Oksan Werstas, Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry – Helsinki

Vihreän Oksan Werstas on Helsingissä toimiva, omaa alaansa etsiville 17-29-vuotiaille tarkoitettu puutarhatyöpaja. Tavoitteena on tutustuttaa nuoret puutarha-alan lisäksi kestävän kehityksen periaatteisiin. Toiminta luo hyvinvointia ja vahvistaa nuorten itsetuntoa muun muassa yhteisöllisyyden sekä valmentavan toiminnan ansiosta. Nuoria ohjataan kohti alan opintoja ja työelämää sekä tukipalveluita. Werstaan toiminta perustuu puutarha-alan opetussuunnitelmaan ja nuoret saavat työkokeilusta todistuksen.

”Pellot on kylvetty ja istutettu ja nyt ollaan siirrytty hoitotöiden pariin. Joka lohkolla kitketään, harataan tai harvennetaan. Päästään jo nauttimaan myös työn tuloksista. Kasvutunnelista alkaa valmistua maailman parhaita tomaatteja ja kurkkuja, pelloilta tupsahtelee ensimmäisiä kurpitsoja. Yhdessä tekeminen on parasta ja isotkin hommat taittuu hymyssä suin.”

Miete Ry – Lahti

Miete Ry:n mielenterveyskuntoutujat Lahdessa olivat saaneet puutarhaprojektinsa täyteen vauhtiin jo kesäkuussa ja viljelylaatikoissa kasvoi jo monenmoista ihanaa. Tänä vuonna pääsimme avustamaan jo viime kesänä alkanutta puutarhaterapia-ryhmää lahjoittamalla kasvualustatuotteet viljelylaatikkopuutarhan perustamiseen.

Oman maan tuotoksista päästiin nauttimaan jo kesäkuun puolella kun ensimmäiset salaatit ja yrtit kasvoivat. Osa taimista meni tuholaiseläinten suihin, mutta siitäkin epäonnistumisesta selvittiin, kuten yksi ryhmän ohjaajista meille kertoi:

”Epäonnistumisen tunnekin kuuluu puutarhaan ja kasvatuspuuhiin, joten kärsivällisyys ja epäonnistumisen sietokyky kasvaa terapeuttisen vaikutuksen ohella; myös toisen huomioiminen, tasa-arvoisuus ja yhteen hiileen puhaltaminen hyötykasvatuksen ohella ovat olennaisia asioita Puutarhaterapia-ryhmässämme. Jokainen on samanarvoinen puutarhuri, on kokemusta vähän, tai paljon – opimme koko ajan toisiltamme jotain, myös kärsivällisyyttä ja esim. tilan antamista toiselle.”

Tärkeitä oppeja meille kaikille.

Vaasan 4H-yhdistys

Vaasan 4H-yhdistyksen toimipaikkana toimii historiallinen ja idyllinen Alkulan tila, jonka päärakennus ja pihapiiri ovat 1700-luvun loppupuolelta. Yhdistyksen projektin myötä pihamaalle perustettiin ”kuninkaallinen kasvimaa”, joka tulee toimimaan alueella vieraileville näytekasvimaana sekä syksyllä sieltä tullaan saamaan myös herkkuja lasten ja nuorten kokkikerhoihin.

Kuninkaallinen kasvimaa on lähtenyt muotoutumaan mukavasti kesän aikana ja kasvun ihmettäkin on päästy jo todistamaan. Puutarhan hoidosta vastaa kesän ajan seitsemän 15-16-vuotiasta nuorta. He hoitavat kastelun ja muun puuhastelun, jota puutarhan hoito vaatii.

Ryhmäkoti Sinikuusi – Porvoo

Ryhmäkoti Sinikuusen parvekepuutarhan perustaminen on lähtenyt mukavasti käyntiin ja nyt odotellaan innolla satoa. Ryhmäkodin asukkaat rakastavat puutarhatöitä ja luontoa ylipäätään, joten he ovat lähteneet innolla mukaan tähän puutarhaprojektiin.

Puutarhan hoito ja siitä huolehtiminen on ryhmäkodin asiakkaille mukavaa kesäpuuhaa. Samalla he oppivat käytännössä oman ruuan viljelystä. Puutarhaan on istutettu monenmoisia herkkuja, kuten ruohosipulia, mansikoita, tomaattia ja hernettä, jonka itäminen ensimmäisiksi herneenversoiksi sai eräässä asukkaassa osuvan reaktion aikaan: WAU ja NAM.

Kepolan ryhmäperhepäiväkoti – Köyliö

Kepolan ryhmiksen puutarhaprojekti lähti vauhdikkaasti käyntiin heti kuin rekka toi kuorman. Puuhastelijoilla riitti intoa ja viljelylaatikkopuutarha alkoi muodostumaan vikkelästi. Ryhmis muutti viime syksynä uusiin tiloihin ja vaikka uudet tilat ja piha ovat ihania, jäätiin vanhalta paikalta kaipaamaan sinne rakennettua puutarhaa. Nyt tuotteidemme avulla, ryhmiksen 19 lasta ja aikuiset pääsivät rakentamaan myös uudelle pihalle kaivatun puutarhan. Projektiin osalliseksi pääsee myös ryhmiksen kanssa lähellä asustavat vanhukset, jotka hoitavat puutarhaa kesän ajan, kun ryhmiksen väki jää kesälomille, joten myös he pääsevät nauttimaan puutarhan maukkaasta sadosta.

Viljelylaatikkopuutarhaan istutettiin maukkaita hyötykasveja, kuten mansikkaa, hernettä, raparperia, salaattia, ruohosipulia ja koristekurpitsaa. Ryhmiksen väki on saanut puutarhasta jo salaattia leivän päälle ja raparperista kiisseliä.

Viljelylaatikkopuutarhasta on muodostunut myös ihana kohtaamispaikka. Ei kuulemma kauaa tarvitse seisoa laatikon edessä yksin kun saa jo seuraa ja pian perässä seuraa kysymys: saako ottaa ja maistaa?

Kepolan ryhmiksen kuulumiset elokuun lopulta:

”Ryhmiksemme muuttui päiväkodiksi, joten nyt tämä on päiväkodin Kasvatetaan iloa-projekti. Lomat on pidetty ja mummut ja papat olivat pitäneet hyvää huolta kasvimaastamme. Kiitokseksi hoidosta kävimme keräämässä mustikoita ja leivoimme heille mustikkapiirakkaa. Mansikoita ja herneitä olemme syöneet sitä mukaan kun ovat kypsyneet ja nyt olemme päässeet maistamaan myös ensimmäisiä porkkanoita. Hyvin ovat lapsille (ja muillekin) kelvanneet! Auringonkukat ovat ilahduttaneet meitä kukillaan jo muutaman viikon ajan ja edelleen vain kukinta jatkuu. Koristekurpitsa rönsyää jo pitkin nurmikkoa ja viikoittain olemme lasten kanssa laskeneet kurpitsojen määrää… kyllä niitä ainakin 6 löytyi!”

Bobäcks skola – Luoma

Bobäcks skola Luomassa on eloisa ja vireä koulu vuosiluokille 1-6 ja sinne tullaan sekä Kirkkonummen, että Espoon lähikylistä. Koulu sijaitsee peltojen ja pienen metsän reunalla urheilukentän vieressä, joten luonto on lähellä niin oppi- kuin välitunneillakin. Koulun Kasvatetaan iloa -projektissa koulun pihamaalle perustettiin viljelylaatikkopuutarha, jota oppilaat sekä koko kyläyhteisö yhdessä hoitavat. Projekti pääsi hyvin alkuun toukokuun lopulla, ihanan aurinkoisessa säässä, projektia avustavan puutarhuri Leonna Aho-Ryhäsen ohjauksessa. Viljelylaatikoihin laitettiin kasvamaan monenmoisia kasveja, joista osa oli oppilaiden esikasvattamia.

Kuulumisia projektin aloituksesta toukokuun lopulta:

”Oppilaita oli kymmeniä ja hetken kuluttua he olivat jo metsässä hakemassa keppejä, availemassa multakuormaa, siirtelemässä kauluslavoja ja muita istutus tuotteita koulun seinustalle. Ilo ja valtava puheensorina täytti aurinkoisen päivän. Oppilaat olivat noutaneet myös naapurin hevostallilta hevosenlantaa. Kun tavarat olivat koossa, alkoi Leonnan ohjauksessa projektin parissa työskentely.”

 

Kasvun ihme on jo havaittavissa viljelylaatikkopuutarhassa. Toivotaan hyvää satoa!

On ollut ihana kuulla, että oppilaiden innon lisäksi projekti on aiheuttanut paljon iloa myös koko yhteisössä ja koulun lähellä asuvien asukkaiden keskuudessa.

”Pyörillä kulkeva puutarha”, Päiväkoti Kuunari – Luvia

Päiväkoti Kuunarin lapset ja aikuiset pääsivät jo täyteen työn touhuun multakuorman saapuessa heille alkukesästä. Normaalista poiketen, Kuunarin väki on perustanut hyötypuutarhan liikuteltaviin kärryihin. Puutarhaa voi siis viedä mukanaan minne vain!

 

On päästy maalaamaan…

… ja siemenet ovat löytäneet tiensä multaan. Nyt vain satoa odottamaan!

Etsi