Hyppää sisältöön

Kekkilä lanseeraa uudet niittymullat: Luonnon monimuotoisuutta voi ylläpitää niittyjen avulla

Tulevaisuuden kaupungeissa virkistysalueet, puistot ja pihat on rakennettu luonnon ominaispiirteitä hyödyntäen. Luonnonkasveista koostuvilla niittyalueilla on helppo tukea luonnon monimuotoisuutta kaupunkiympäristössä. Niityn perustamistyön helpottamiseksi Kekkilä on kehittänyt niittymullat eri kasvupaikoille; kuivalle niitylle, tuoreelle niitylle ja tulvaniitylle.

Tulevaisuuden kaupungeissa virkistysalueet, puistot ja pihat on rakennettu luonnon ominaispiirteitä hyödyntäen. Luonnonkasveista koostuvilla niittyalueilla on helppo tukea luonnon monimuotoisuutta kaupunkiympäristössä. Niityn perustamistyön helpottamiseksi Kekkilä on kehittänyt niittymullat eri kasvupaikoille; kuivalle niitylle, tuoreelle niitylle ja tulvaniitylle.

Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on globaali haaste ja koskettaa myös meitä suomalaisia. Suomen ympäristökeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan Suomella on tällä vuosikymmenellä ensimmäistä kertaa realistinen mahdollisuus muuttaa luonnon monimuotoisuuden kehityssuuntaa. Kaupungeilla on merkittävä rooli biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjänä.

Tulevaisuudessa virkistysalueet, puistot ja pihat rakennetaan luonnon ominaispiirteitä hyödyntäen. Luonnonkasveista koostuvilla niittyalueilla on helppo tukea luonnon monimuotoisuutta rakennetussa ympäristössä. Niityt ovat tärkeitä elinympäristöjä kasvien lisäksi useille lintu-, nisäkäs- ja hyönteislajeille. Perhosia ja muita pölyttäjiä houkuttelevat niityt ovat kasvattaneet suosiotaan helppohoitoisuutensa vuoksi ja nyt niittyjä alkaa näkymään myös yksityiskotien pihoilla.

Niittyjä voidaan perustaa erityyppisille kasvupaikoille, myös kosteisiin ja jopa tulviviin ympäristöihin. Tärkein uusniityn kehityksen suuntaan vaikuttava tekijä on kasvualustan laatu. Niityn perustamistyön helpottamiseksi Kekkilä on kehittänyt niittymullat eri kasvupaikoille; kuivalle niitylle, tuoreelle niitylle ja tulvaniitylle. Kaikkia kasvualustoja on mahdollista räätälöidä niittykohteen mukaan.

– Biodiversiteetin ylläpitäminen on tämän päivän viherrakentamisessa vähintään yhtä tärkeää kuin kauniin ympäristön luominen. Sen lisäksi, että ihminen viihtyy, halutaan tänä päivänä rakentaa luonnonmukaisia, kestäviä sekä helposti ylläpidettäviä ulkotiloja. Viherrakentamisen ammattilaiset jakavat huolen luonnon monimuotoisuuden köyhtymisestä ja on ollut ilo huomata, että niittyjä suunnitellaan runsaasti ja hyvin vaihteleviin kohteisiin. Suositun niittymultamme rinnalle olemme kehittäneet kasvualustat myös tuoreelle ja kostealle niitylle ja viivyttävän kasvualustan tulvaniityille, jotta niityn perustaminen onnistuisi myös haastavampaan kasvupaikkaan, kertoo Kekkilän tekninen tuotepäällikkö Paulina Nyberg.

Kekkilän niittymullan avulla kaunis ja kestävä lopputulos

Kuiville niitty- ja ketoalueille kehitetty Kekkilän Niittymulta soveltuu parhaiten ravinteiltaan karuille kasvipaikoille, kuten hiekkapitoiselle, multavalle tai savipitoiselle maalle. Kasvillisuudeltaan matala kuiva keto sopii hiekka- ja sorapohjaisille maille, rinteisiin ja tieluiskiin. Kasvualusta on seos hiekkaa ja orgaanista ainesta, eikä se sisällä lannoitetta tai kalkkia. Kasvualustaa ei seulota, jolloin kasvillisuudesta kehittyy monimuotoinen ja vaihteleva.

Tuore ja kostea niitty voi sijaita auringossa tai varjossa. Niityn valoisuus vaikuttaa niittykukkien lajistoon. Lajistoltaan tuoreet niityt ovat monipuolisia ja sen kasvilajisto houkuttelee paikalle myös vivahteikkaan hyönteislajiston. Kivennäismaalajisekoitusta olevat Niittymulta PLUS Tuoreille niityille ja Niittymulta PLUS Kosteille niityille ovat seulottuja sekä kompostilannoitettuja ja auttavat pitämään niityn avoimena ja valoisana.

Tulvaniitty puolestaan on osan aikaa kostea ja osan aikaa kuiva, mikä asettaa omat vaatimuksensa kasvualustalle. Hiekkaa ja orgaanista ainesta yhdistävä Kekkilän Viivyttävä kasvualusta sopii ajoittain tulvivan kasvupaikan niitylle, joita sijaitsee usein ojanpientareilla, vesistöjen äärellä sekä hulevesialtaissa ja -painanteissa. Tulvaniityillä kasvaa kosteiden niittyjen kukkia vyöhykkeittäin. Viivyttävä kasvualusta on lannoittamaton ja kalkitsematon, mutta kohteesta riippuen kasvualustaan voidaan tarvittaessa lisätä ravinteita ja kalkkia.

Niityn perustamisen lyhyt oppimäärä

  1. Valitse oikeanlainen niittymulta kasvupaikan ominaisuuksien mukaisesti.
  2. Suunnittele niitty tarkoituksenmukaiseksi ja valitse kasvupaikkaan sopivat kasvit. Siemenseoksessa tulee olla vähintään kymmenen eri kasvilajia, mielellään enemmänkin.
  3. Niityn ensimmäisten vuosien aikana tarvitaan täsmähoitoa, eli rikkakasvien ja etenkin vieraslajien silmällä pitoa ja niittämistä ennen kuin ne ehtivät siementämään.
  4. Niityn kasvillisuus on elinvoimaista ja peittävää noin 3–5 vuoden kuluttua kylvöstä ja hoidon tarve vähenee. Niitto tehdään vuosittain loppukesästä.

Lisätietoja

Kekkilä Oy
Paulina Nyberg
paulina.nyberg@kekkila.fi
p. 040 502 2402

 

Kekkilä on osa Kekkilä-BVB:tä, joka on Euroopan isoimpia viheralan yrityksiä ja kasvualustojen valmistajia. Pohjoismaissa Kekkilä-BVB on markkinajohtaja tunnetuilla Kekkilä ja Hasselfors Garden -brändeillään. Keski-Euroopassa tuotteitamme valmistetaan ja markkinoidaan kuluttajille tuotemerkeillä Jardino ja Veenbaas, ammattiviljelijöille BVB Substrates ja Kekkilä Professional -brändeillä. Kekkilä-BVB:n tuotteet ja palvelut on suunnattu ammattiviljelijöille, kotipuutarhureille, viherrakentajille sekä kuivike- ja kasvuturveasiakkaille. Kekkilä- BVB:n liikevaihto on 250 miljoonaa euroa. Yrityksen palveluksessa on 500 henkilöä Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Alankomaissa, Saksassa ja Espanjassa. Tuotteiden vientimaita on yli 100. Kekkilä-BVB on osa Vapo Groupia.

Julkaistu 9.2.2021

Etsi