Hyppää sisältöön

Kekkilän Teuvan kompostointilaitos kierrättää Suupohjan seudun kasvihuonejätteet viherkompostiksi, kasvualustoiksi ja maanparannukseen

Viranomaiset edellyttävät kasvihuonetuottajia käsittelemään viljelystä syntyvän jätteen ympäristönsuojelulakiin perustuvaa ohjeistusta noudattaen. Kekkilän Teuvan kompostointilaitos tarjoaa ympäristöystävällistä kierrätysratkaisua alueen kasvihuonetuottajille.

Viranomaiset edellyttävät kasvihuonetuottajia käsittelemään viljelystä syntyvän jätteen ympäristönsuojelulakiin perustuvaa ohjeistusta noudattaen. Kekkilän Teuvan kompostointilaitos tarjoaa ympäristöystävällistä kierrätysratkaisua alueen kasvihuonetuottajille. Palvelun avulla jopa puolet alueen kasvihuonejätteestä voidaan kierrättää. Närpiön alueella kasvihuonejätettä syntyy vuosittain 60 000–80 000 tonnia.

Suupohjan seudun kasvihuoneviljelijät ovat olleet haastavassa tilanteessa, jossa viljelystä syntyvälle jätteelle ei ole ollut helposti saavutettavaa tai ympäristöystävällistä kierrätysratkaisua.

– Viranomaiset edellyttävät kasvihuonetuottajia joko käsittelemän jätteet omatoimisesti ympäristönsuojelulakiin perustuvaa ohjeistusta noudattaen tai toimittamaan ne ulkopuolisen toimijan käsiteltäväksi. Omatoiminen käsittely vaatii jatkossa kasvihuoneviljelijöiltä investointeja ja osaamista, jotta käsittelyvaatimukset pystytään täyttämään, kertoo kierrätyspalvelun liiketoiminnasta vastaava Jussi Kankainen Kekkilästä.

Ketjun alkupäässä ovat kasvihuoneviljelijät, joilta kasvusto- ja kasvualustajätteet kerätään ja toimitetaan Teuvan tuotantolaitokselle kompostoitaviksi. Kierrätyspalvelu on kehitetty viljelijälähtöisesti, ja se on helppo käyttää. Kasvihuoneyrittäjä Petri Harri Seinäjoen Puutarhalta otti Kekkilän palvelun käyttöön ensimmäisten joukossa.

– Meille on tärkeää tietää mihin jätteet menevät, mitä niille tapahtuu, ja että ne menevät hyötykäyttöön. Ilmoitan, kuinka paljon kasvihuonejätettä on ja milloin se tulee noutaa. Kuljetusyritys noutaa kompostoitavat viherjätteet ja toimittaa ne Kekkilän kompostointilaitokselle Teuvalle, Harri summaa.

Myös kasvualustojen muoviset pakkausmateriaalit ja tuentatuotteet päätyvät Teuvan kompostointilaitokselle kierrätettäviksi muun jätteen mukana. Kekkilä Professionalin kasvihuonetuotannon asiantuntija ja myyntipäällikkö Rolf Westerholm kehottaakin viljelijöitä käyttämään kompostoituvia tuentatuotteita ja kasvualustoja:

– Tällöin kierrättäminen suoraviivaistuu, on ympäristöystävällisempää ja kustannustehokkaampaa, Westerholm selventää.

Kompostoinnin lopputuotteena valmistuva viherkomposti soveltuu myös luomuviljelyyn

Teuvalla kasvihuonejätteiden sekaan lisätään kompostin rakennetta parantavia tukiaineita, ja biomassoja kompostoidaan aumoissa 8–14 kuukautta. Valmis komposti seulotaan, jolloin tukimateriaalit poistetaan kompostin seasta. Tuotteen laatu varmistetaan laboratorioanalyysein. Valmiita komposteja hyödynnetään Kekkilän omissa kasvualustoissa ja maanviljelyssä kierrätyslannoitteena.

Yksi kierrätetyn kasvijätteen lopputuote on viherkomposti, joka hyväksytään luomuviljelyyn. Tuotteena viherkomposti on hyvälaatuinen kierrätyslannoite, joka toimii ensisijaisesti maanparannusaineena. Kompostin käyttö maanparannusaineena palauttaa maahan orgaanista eli eloperäistä ainesta, joka parantaa maan rakennetta ja vesitaloutta, lisää mikrobiologista toimintaa ja maan ravinteidenpidätyskykyä. Kompostin sisältämien ravinteiden ansiosta mineraalilannoitteiden käyttömäärää saadaan vähennettyä.

Lisätietoja:

Kekkilä Garden ja Kekkilä Professional järjestävät avoimien ovien markkinapäivän Teuvan kompostointilaitoksella lauantaina 26.9.2020 klo 10–14. Osoite: Norintie 617, Teuva. Tapahtumassa kasvihuoneviljelijät pääsevät tutustumaan Kekkilän kierrätyspalveluun, kasvualustoihin ja kompostoituviin tuentatuotteisiin. Esittelyssä myös maanviljelijöille tarkoitetut maanparannusaineet ja luomuviljelyyn soveltuva viherkomposti.

Jussi Kankainen, liiketoimintapäällikkö, Landscaping & Recycling, Finland, Kekkilä Oy
jussi.kankainen@kekkila.fi, 040 537 3250

Rolf Westerholm, kasvihuonetuotannon asiantuntija, myyntipäällikkö, Professional Growing Business unit, Kekkilä-BVB
rolf.westerholm@kekkila-bvb.com, 040 740 7429

Kekkilä-BVB on Euroopan johtava puutarhanhoitoalan yritys. Toimitamme tuotteita ja palveluja ammattimaisille kasvihuoneviljelijöille, kuluttajille ja viherrakentajille yli 100 maahan ympäri maailmaa. Meillä on vahvat tuotemerkit ammatti- ja kuluttajamarkkinoilla, ja niitä markkinoidaan kauppanimillä BVB Substrates, Kekkilä Professional, Kekkilä Garden, Hasselfors Garden, Jardino ja Florentus. Yhdessä asiakkaidemme kanssa kasvamme kohti parempaa tulevaisuutta.
Kekkilä-BVB on osa Vapo-konsernia. www.kekkila-bvb.com/fi

 

Julkaistu: 24.09.2020

Etsi