Hyppää sisältöön

Syksyn 2016 trendikkäimmät kasvit

Suomeen tulee koko ajan uusia ja mielenkiintoisia kasveja, jotka menestyvät myös pohjoisilla leveysasteilla. Tähän aikaan vuodesta on hyvä istuttaa lajeja, jotka piristävät puutarhan syksyistä ilmettä ja kukoistavat aina kasvukauden loppuun asti.

Syksyn lämpimät, aurinkoiset päivät ja viileät yöt aiheuttavat kasveissa kemiallisen reaktion, joka saa lehdet vaihtamaan väriä. Muuttuneet sääolosuhteet saavat lehtivihreän hajoamaan puiden lehdissä, jolloin piilossa olleet värit pääsevät näyttäytymään ja tuovat mukanaan upean ruskan.
 

Syksyn värikkäät suosikit

· Euroopansorvarinpensas (Euonymus europaeus ’Red Cascade’) on tämän syksyn trendikkäimpiä kasveja. Hyvin talvehtivan pensaan oranssinpunaiset siemenkodat ja helakanpunaiset lehdet koristavat syyspihaa kauniisti.

· Peruukkipensas (Cotinus coggygria) näyttäytyy eri kasvukauden aikoina hieman eri väreissä; keväällä lehdet ovat kauniin punaiset, alkukesästä siniharmaat ja syksyllä violetit ja oranssit.

· Tuurenpihlajassa (Sorbus ’Dodong’) kiehtoo erityisesti puun trooppiselta näyttävä lehdistö, joka tulee esiin puun tahmeista silmuista keväisin. Ruskan aikaan puu koristaa aurinkoista pihaa hehkuvan punaisena.

· Heinät ovat alkaneet tehdä tuloaan suomalaisiin pihoihin, joten trendikkäimpien kasvien listalle nousee myös pitkänhuiskea Isosiniheinä (Molinia ’Karl Foerster’).

· Syyshortensioista (Hydrangea paniculata) on tullut paljon uusia mielenkiintoisia lajikkeita. Näyttävät kukinnot muuttuvat herkullisen punertaviksi kylmien ilmojen tullen. 
 

Syksyinen maaperä ja ilman kosteus ovat otolliset uusille istutuksille

Syksy on hyvää aikaa istuttaa; maaperä on lämmin ja sopivan kostea uusille istutuksille. Kasteluntarve on vähäisempää kosteassa ilmassa, ikivihreitä kasveja kannattaa kuitenkin kastella syksyyn asti. Mullan merkitys korostuu entisestään, sillä uusien istutusten on hyvä päästä juurtumaan mahdollisimman pian, jotta ne lähtisivät hyvään kasvuun kevään tullen.

Kylmänarkojen kasvien juuristo suojataan pakkasta tehokkaasti eristävällä Kekkilä Talvisuojalla.
 

Kuvat:

Kasvien ja Talvisuojan kuvat ovat ladattavissa täältä: https://kekkila.studio.crasman.fi/collectionPub/57f366c6ee3a2ef54a95d156
 

Lisätietoja:

Mari Kaartokallio, Kekkilän puutarha-asiantuntija
+358 20 7904 807, mari.kaartokallio@kekkila.fi  
 

Etsi