Hyppää sisältöön

Kasvihuoneiden viherjätteet kasvualustoiksi

Teuvan kompostointilaitoksella valmistetaan viherjätteistä Kekkilän kasvualustoissa käytettävää luomulannoitetta. Viherjätteiden kierrätys helpottaa kasvihuoneyrittäjän arkea.

Teuvan kompostointilaitoksella valmistetaan viherjätteistä Kekkilän kasvualustoissa käytettävää luomulannoitetta. Viherjätteiden kierrätys helpottaa kasvihuoneyrittäjän arkea.

Seinäjoen Puutarhalta saapuva rekka kurvaa Teuvan kompostointilaitoksen portista sisään. Kyydissä on kurkkujen kasvualustoina käytettyjä viljelylevyjä. Kun kuorma on kipattu asvalttikentälle, alkaa viherjätteen käsittely saman tien. Vuodessa käytetyistä kasvualustoista kypsyy viljelyyn sopivaa luomulannoitetta.

Pyöräkuormaaja pöyhii jo ensimmäisiä, Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan kasvihuoneiden viherjätteistä valmistettuja kompostilannoiteaumoja. Kypsä komposti on muhevan mustaa ja raikkaan tuoksuista.

– Olemme ottaneet kasvihuoneista poistettavia kasvustoja ja kasvualustoja vastaan täällä Teuvalla lähes viisi vuotta. Tähän asti olemme sekoittaneet kasvihuoneiden vihermassan muun kompostoitavan biomateriaalin, kuten jätevesilietteiden, joukkoon, Kekkilä Kierrätyspalveluiden toimialueen liiketoimintapäällikkö Jussi Kankainen kertoo.

– Halusimme kuitenkin kehittää viherjätekompostista uuden tuotteen, jota voi käyttää viherrakentamisen kasvualustojen ja kuluttajille suunnattujen multien raaka-aineena. Näin saamme arvokkaat ravinteet takaisin kasvien käyttöön. Uutta lannoitetta voi levittää myös pelloille, jossa se lisää maan orgaanisen aineksen määrää. Tämä onkin kiertotaloutta parhaimmillaan.

Ruokavirasto on myöntänyt viherjätteestä valmistettavalle lannoitteelle viime kesänä luomulannoitehyväksynnän.

Uudella kierrätyspalvelullamme haluamme vahvistaa kasvihuonetuotannon kilpailukykyä, Jussi Kankainen sanoo.

Teuvan kompostointilaitos sijaitsee Äystön kylän pohjoispuolella. Viherjätteet kompostoituvat ulkoaumoissa vuoden ajan, jonka jälkeen ravinteikas komposti seulotaan ja sekoitetaan Kekkilän kasvualustoihin.

Kierrätyspalvelulla eroon kasvijätteestä

Vihanneksia tuottavissa kasvihuoneissa syntyy paljon viherjätettä, sillä esimerkiksi kurkun ja tomaatin viljelyssä kasvusto ja kasvualustat uusitaan 3–4 kuukauden välein. Lisäksi kasvustosta poistetaan lehtiä päivittäin.

Kasvijätteiden hävittäminen tuottaa melkoisesti työtä kasvihuoneyrittäjille. Kekkilän kierrätyspalvelu ratkaisee kasvijätteiden hävittämisongelman. Kasvihuoneyrittäjä voi tilata kierrätyspalvelun avaimet käteen -periaatteella, jonka jälkeen yrittäjän ei tarvitse käyttää omaa aikaansa biojätteen hävittämiseen.

– Huolehdimme viherjätteen asianmukaisesta kierrättämisestä kokonaispalveluna. Toimitamme siiirtokontit kasvihuoneille ja tyhjennämme ne sovituin väliajoin, Kankainen tiivistää.

Kekkilän tarjoama palvelu on ollut käytössä useilla puutarhoilla jo kolmen vuoden ajan. Esimerkiksi yksi Suomen suurimmista kurkuntuottajista, Seinäjoen Puutarha, käyttää palvelua.

– Uudella palvelullamme haluamme vahvistaa koko alueellisen kasvihuoneklusterin kilpailukykyä. Palvelu on koko Pohjanmaan kasvihuonekeskittymän käytössä. Esimerkiksi Närpiöstä on kompostilaitoksellemme matkaa vain 35 kilometriä, joten kuljetuskustannukset eivät muodostu liian suuriksi.

Kekkilä Professional -kasvualustalevyt pakkauksineen ovat olleet kompostoituvia jo kolmen vuoden ajan.

Vielä toistaiseksi kasvihuoneilta tulee vihermassan joukossa muovinaruja ja -klipsejä, joilla kasvustot sidotaan tukirakenteisiin. Muoviosat seulotaan kompostoituneesta mullasta ja toimitetaan muovikierrätykseen.

Kekkilä kehottaa viljelijöitä käyttämään kompostoituvia tuentatuotteita ja kasvualustoja. Silloin kierrättäminen suoraviivaistuu, on ympäristöystävällisempää ja kustannustehokkaampaa kaikille osapuolille.

Teksti: Markku Pulkkinen

Etsi