Hyppää sisältöön

Luo unelmien puutarha

Haaveiletko täydellisestä puutarhasta? Ehkä se on täynnä kukkaloistoa, tai ehkä haaveilet puutarhasta, jossa voit valita hedelmiä ja vihanneksia ruoanlaittoon. Puutarhaninspiraattori Emily Bratt on koonnut tarkistuslistan, joka auttaa sinua pääsemään alkuun ja luomaan unelmapuutarhasi.

Teksti: Emily Bratt

Mistä aloittaa puutarhan suunnittelussa?

Unelmissa puutarha täynnä kukkaloistoa, vihanneksia ja kasviksia, oleskelualueita, ruukkupuutarha…

Mutta mistä ihmeestä pitäisi aloittaa? Tämä on toistuva kysymys, johon monet haluavat vastauksen ja joillakin kursseillani se on ollut ainoa aihe, johon olemme keskittyneet. Kun teen puutarhakonsultointeja, tämä kysymys on silloinkin jatkuvasti pinnalla.

Kokemukseni perusteella olen laatinut tarkistuslistan, jossa on muutama kohta, joiden avulla voi edetä nopeasti oman unelmapuutarhan suunnittelussa, kehittämisessä tai luomisessa.

Kun aloitin puutarhani kanssa, toiminnot ja pinnat olivat prioriteettini. Kaikkea ei tietenkään tehty heti, mutta sitä kohti on menty vuosien varrella. Perusrakenteen osalta minulle oli tärkeää luoda toiminnallisesti sileä pinta haastavalle, kaltevalle tontille. Vastauksena tähän oli terassin rakentaminen. Jättimäinen, korkea terassi, josta tulisi keittiöpuutarha. Tämä oli kallis ja suuri toimenpide, mutta siitä tuli tärkeä elementti, joka yhdistää koko puutarhan ja sen eri pinnat; eräänlainen pihan napa.

Näistä Emilyn puutarha koostuu:

 • Kesäkeittiö jääkaapilla
 • Sisäänkäynnin puutarha
 • Lintuhuone (siipikarjalle)
 • Hedelmätarha ja vapaasti kasvavat niittyalueet
 • Yksittäiset pensaat niittyalueilla
 • Paikka daalioiden ja yksivuotisten kasvien kasvattamiseen

Ajan myötä suunnittelu on jatkunut muiden osoiden kanssa, mutta tämä oli ensisijainen prioriteetti perusrakenteen jälkeen.

Maa luo perustan

Riippumatta siitä, minkä osioiden tai istutuksien kanssa puutarhassa työskentelen, aloitan aina olemassa olevasta maaperästä. Se on siis itse perusta ja lähtökohta. Maaperä voi näyttää hieman erilaiselta puutarhassa kohdasta riippuen. Joskus se on luonteeltaan hiekkaisempi ja kevyempi, paikoin se on painavampaa ja sisältää enemmän savea.

Tänään rakennamme itse maaperäämme, mikä tarkoittaa, että käytämme kaikki puutarhajätteemme hyödyksi maanparannuksessa. Se voi olla esimerkiksi ruohonleikkurijätettä, lehtiä, leikattuja perennoja ja kesäkukkia. Kaikki tämä palaa takaisin maahan ravinteiksi. Lisäksi maaperän parannus erilaisilla multasekoituksilla on täydellinen tapa lisätä maaperän tarvitsemia ominaisuuksia. Sekoitamme siis tuoretta säkkimultaa olemassa olevaan maahan.

Tänä vuonna minun on ponnisteltava keittiöpuutarhassa, jossa maaperä on liian raskas. Parannan sitä luonnonmukaisella Puutarhamullalla ja biohiilellä. Yritän saada rakenteesta paremman ja ilmavamman. Multa ja biohiili käännetään maahan lapiolla tai työkoneilla.

Tarkistuslista unelmapuutarhaa luodessa

 • Ota huomioon, kunnioita, arvosta ja sisällytä olemassa oleva kasvimateriaali
 • Ajattele mitä toimintoja / tarpeita / pintoja pitäisi olla puutarhassasi
 • Käytä puutarhan pinta-ala hyödyksi
 • Tarkastele aluetta ja sen ominaisuuksia
 • Tarkista tonttikartta ja aloita luonnostelu
 • Aloita tekeminen perusrakenteesta
 • Muista iloita puutarhasta!

Olemassa olevan kasvimateriaalin hyödyntäminen

Usein kaksi eri näkökulmaa ja lähtökohtaa ovat ratkaisevia, miten puutarhaa lähestytään ja mistä aloitetaan; onko se nuori, uusi puutarha vai vanha ja kypsä puutarha? Usein ihmiset pelkäävät vanhoja puita ja haluavat vain aurinkoa. Eli silloin tullaan poistaneeksi kaikki olemassa oleva kasvimateriaali. Usein juuri nämä vanhat puut tuovat puutarhalle luonteen ja kauneuden, jota et voi koskaan ostaa rahalla. Eli et voi ostaa 80-vuotiaita hedelmätarhoja tai puita, jotka ovat 100 vuotta vanhoja. Siitä huolimatta sinun ei tietenkään tarvitse pitää kaikkea. Mutta tee tietoinen ja hyvin harkittu valinta. Pyydä apua, jos tarvitset sitä!

Puutarhan ominaisuudet ja pinnat

Kun teen konsultin, aloitan kysymällä, mitä haluat tehdä puutarhassasi, miten haluat käyttää sitä ja ehkä kuinka paljon aikaa olet valmis käyttämään siihen. Aloita kirjoittamalla luettelo kaikista puutarhaasi haluamista toiminnoista ja pinnoista. Ehkä haaveilet hedelmätarhasta, maustekasveista, hyvästä monivuotisesta kukkapenkistä, keittiöpuutarhasta, lasten alueesta…

Järjestele puutarha-alueesi

Tärkeä tekijä unelmapuutarhalle on alueiden käyttäminen hyvin. Tämä on olennainen tosiasia, joka meidän on otettava huomioon suunnitellessamme kaikkia erilaisia toimintoja. Mitä enemmän tilaa meillä on, sitä enemmän tilaa toteuttaa kaikki puutarhan unelmat. Mitä pienempi tila meillä on, sitä suurempi on mahdollisuus menestyä, kun valintoja ja prioriteetteja on pakko tehdä.

Aloita paikasta

Sijainti on ratkaiseva, minkä toiminnon tai alueen valitset sijoitettavan sinne. Tämä tarkoittaa lyhyesti: oikea kasvi oikeaan paikkaan. Kasveilla on erilaiset tarpeet maaperän, valon, veden ja ravinteiden suhteen. Hyvä vinkki voi olla katsaus ympäröivään maisemaan tai ympäröivään luontoon. Se, minkä tyylisiä lajikkeita alueella voi kasvattaa, voi löytyä tarkkailemalla paikan vapaasti kasvavia kasveja.

Tarkista tonttikartta ja aloita luonnostelu

Pystyäksesi visualisoimaan suuria unelmiasi helpommin – aloita piirtämällä kaikki toiminnot, unelmat ja tarpeet sopivaan paikkaan sijainnin perusteella. Muista, että leveysaste on tärkeää pitää mielessä.

Perusrakenne

Suunnittele puutarhaan perusrakenne eli kantavat elementit. Puutarhan selkäranka voi olla esim. pensasaidat, aidat, yksinäiset puut ja terassit.

Nopeita tuloksia tuomaan iloa

Puutarhan luominen on loputon tarina. Ja se vie aikaa. Varsinkin, jos aloitit tyhjästä, ja kauneus tulee iän myötä. Meidän on siis pakko työskennellä pitkällä aikavälillä halusimme tai emme. On kuitenkin tärkeä saada nopeampia tuloksia välitöntä iloa varten, jota on tärkeää kokea odottaessasi, että vasta istutettu puu saavuttaa 100-vuotiaan luonteensa.

Ruukkupuutarha tai kasvimaa on hyvä esimerkki nopeasti saavutettavista viljelytuloksista ja -ilosta. Siellä kasvatamme enimmäkseen yksivuotisia yrttejä, vihanneksia ja kesäkukkia. Lisäksi yksivuotiset kasvit tarjoavat joka vuosi uuden mahdollisuuden valita uusia ihania kasveja ja oppia paremmaksi! Monivuotisen kukkapenkin tekeminen antaa myös nopeita tuloksia ja kukkailoa. Lisäksi se palaa vuosi toisensa jälkeen loistoonsa ja ei siten ole läheskään yhtä vaativa hoidettava kuin esimerkiksi yksivuotisten ruukkupuutarha.

Lisää Emilyn vinkkejä voit seurata Instagramissa @enannanslagstradgard.

Etsi