Hyppää sisältöön

Näin luot unelmiesi kukkapenkin

Moni haaveilee runsaasta kukkapenkistä. Perennapenkki, joka olisi tuuhea ja hyvinvoiva - ei rikkaruohoja ja aina jokin kasvi kukkimassa. Kuulostaa sadulta, eikä vastaa todellisuutta, vai mitä?

Miten perustan kukkapenkin?

Puutarhuri Emily Bratt kertoo kolme perusasiaa, joilla hän onnistuu perennapenkkien perustamisessa.

– Monet  perustavat uusia istutusalueita keväällä tai syksyllä. Minä teen niitä aina, kun maa ei ole roudassa. Mihin tahansa aikaan vuodesta kukkapenkin perustaakaan, on tärkeää, että sitä hoidetaan huolella kahden vuoden ajan, Emily kertoo.

– Tämä tarkoittaa erityishuomiota kasteluun, lannoittamiseen, kitkemiseen ja täydennysistuttamiseen noin kahden vuoden ajan. Et esimerkiksi pääse luistamaan kastelusta kuivna aikoina, jos istutat syksyllä, vaan siirrät sitä myöhemmälle, hän jatkaa.

Annetaan Emilyn kertoa uuden istutusalueen kolmesta tärkeimmästä asiasta.

 

Emily Bratt vinkit kukkapenkkiin Kekkilä

Japaninhappomarjan eri lajikkeiden punaisen sävyissä hehkuvat lehdet sekä tyrni toimivat istutuksen selkärankana ja ovat toistuva elementti.

1. Aloita kasvupaikan edellytyksistä

Maaperä sekä valo- ja kosteusolosuhteet määrittelevät lajit, joita kannattaa istuttaa. Puhutaan myös dynaamisesta istuttamisesta tai kasvillisuusbiotooppeja mukailevasta istuttamisesta.  Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että oikea kasvi on oikeassa paikassa. Tämä on ehdottoman tärkeää unelmien kukkapenkin onnistumiselle!

Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että oikea kasvi on oikeassa paikassa.

On hyvä huomioida, että harvalla meistä on pihallaan erityisen vaikeat kasvuolosuhteet. Sen sijaan useimmilla meistä on pieni puutarha, joka on aurinkoinen, varjoinen tai molempia ja sen maaperä on tavallista peltomaata tai metsänpohjaa. Voit periaatteessa perustaa kukkapenkin mihin tahansa, kunhan lisäät multaa, jossa on kasveille sopivat ominaisuudet.

Emily bratt unelmien kukkapenkki perennapenkin perustaminen

Kesäkuun kasveja: Isotähtiputki ja kurjenpolvet vaaleanpunaisen eri sävyissä.

2. Kukkapenkki tarvitsee selkärangan

Riippumatta siitä, miten isoa tai pientä penkkiä olet perustamassa, varmista, että suunnitelmiin kuuluu rakennekasveja. Tarkoitan tässä puita tai pensaita. Ne toimivat penkin punaisena lankana ja sitovat kokonaisuuden yhteen. Mielellään jokin kaunismuotoinen ikivihreä tai jokin muu kasvi, jolla on kaunis lehdistö tai muoto. Esimerkiksi kapeana kasvava pilarikataja tai hauskan muotoinen pensas.

Pensaan ja puun valinnassa on monta asiaa, joitka kannataa ottaa huomioon valintaa tehdessä; Kukkiiko se keväällä tai kesällä, tuleeko marjoja ja hedelmiä, entä keväisin puhkeavien kasvin lehtien olemus tai syysvärit? Ehkä myös kaarnan värillä on väliä?

Tuleeko marjoja ja hedelmiä, entä keväisin puhkeavien kasvin lehtien olemus tai syysvärit?

 

Emily bratt vinkit kukkapenkkiin kekkilä

Kultakärsämöt vai eri punaisen sävyiset tarhakärsämöt, kummat saavat sinun sydämesi läpättämään?

3. On aika täyttää penkki perennoilla ja sipuleilla

Turvallinen valinta on käyttää ainoastaan paria eri pääväriä. Voit kuitenkin leikitellä ja yhdistää useilla eri väreillä koreilevia kasveja! Se tuo istutukseen elävyyttä ja rikkautta, jota me haluammekin.

Voi olla houkuttelevaa käyttää yhtä tai kahta kasvia, sillä saman lajin kasvit toimivat varmasti yhdessä.

Mutta älä unohda, että käyttämällä runsaasti eri lajeja perennapenkissä, lisäät myös eläinlajiston monimuotoisuutta ja puutarhan houkuttelevuutta pölyttäjille ja linnuille. Olen sitä mieltä, että se on avain rikkaaseen ja hyvinvoivaan puutarhaan.

Valitse kaksi pääväriä, jotka ovat kauniita yhdessä ja levitä ne tasaisesti kukkapenkkiin. Kokonaisuus pysyy siistinä, kun sinulla on istutusalueessa runko, joka sitoo kaiken yhteen. Lisäksi harvoin syntyy kaaosta, jos väripaletti pysyy hallittuna.

 

4. Valitse kasvupaikan mukaan

Kasvien valitseminen kasvupaikan mukaan on ehdotonta, jotta onnistut unelmien kukkapenkin tekemisessä.

Kuten jo kerroin, käytän suunnittelussa paria kukkien ja lehdistön pääväriä ja valitsen eri aikaan kukkivia ja ja muodoltaan ja korkeudeltaan erilaisia kasveja, jotka istutan ryhminä eri puolille kukkapenkkiä.  Istutuksen selkäranka tukee kokonaisuutta. Jotkin lehtiperennat ja koristeheinät voivat myös toimia muita tukevina välikasveina, sillä ne sitovat kokonaisuutta toistuessaan istutuksessa, esimerkkeinä monet sarat ja marunat.

Kasvien valitseminen kasvupaikan mukaan on ehdotonta, jotta onnistut unelmien kukkapenkin tekemisessä.

Istutan kasvit mieluiten melko tiheään, jotta kukkapenkin pinta peittyy nopeasti. Istutusväli riippuu kasvin koosta ja sen leviämisnopeudesta. Jos en tiedä kuinka isoksi kasvi kasvaa, googlaan sen tulevan korkeuden. Laitan jokaista eri lajia tai lajiketta parin kolmen kappaleen ryhminä eri puolille aluetta.

Istutus koostuu parista maanpeitekasvilajista, jotka muodostavat pohjan, josta muut perennat nousevat. Ja lisäksi tietysti aiemmin mainitut rarkennekasvit.

Suunnittelu ja sommittelu on hauskaa. Kaikista vaikeinta on tarttua hommiin ja valita mitä haluaa tehdä. Pidä kuitenkin tuleva kukkaloisto mielessä ja tartu lapioon!

Emily bratt vinkit kukkapenkkiin kekkilä

Kuka on Emily Bratt?

Emily Bratt tunnetaan parhaiten Instagramista tilistään @enannanslagsträdgård. Emily on alunperin puutarhuri ja pihasuunnittelija. Nykyään hän toimii suurimman osan ajastaan kukkaviljelijänä ja tekee kukka-asetelmia. Hän on todellinen puutarha-asiantuntija, ja pitää luentoja sekä kursseja vihanneksista ja puutarhanhoidosta. Emily on myös kantava voima Slow Flowers -liikkeessä Ruotsissa, jossa hän asuu. Hän on myös leikkokukkaviljelijöiden yhdistyksen puheenjohtaja.

Löydät hänet myös podcastista nimellä Trädgårdsindie.

Aiheet lähellä Emilyn sydäntä:

  • Keltainen on kultaa
  • Eläimet ja puutarha – symbioosi, joka on unohdettu
  • Jokaiselle kukalle on oma aikansa – joka päivä ei voi olla daaliapäivä

 

Emily bratt vinkit kukkapenkkiin kekkilä

Perennapenkin hoito ja lannoitus – Emilyn 5 parasta vinkkiä

Mitä tapahtuu, kun olet istuttanut unelmiesi kukkapenkin ohjeiden mukaisesti? Voitko jättää lapiot ja kuokat maahan ja istuutua alas? No, melkein, mikäli sinussa on hippustakaan puutarhuria!

  1. Poista kaikki rikkakasvit. Kitke rikkaruohot, mutta varo vahingoittamasta istutettujen kasvien juuristoa tai muita kasvinosia. Itse tykkään käyttää voikukkarautaa rikkaruohojen poistamiseen.
  2. Tee pensaista leikatuista oksista haketta. Ripottele oksakate penkkiin. Mitään ei heitetä pois; elävä maa tarvitsee hajoavaa kasviainesta tai kompostia ja oksat, risut ja lehdet ovat tärkeitä maaperää parannettaessa.
  3. Poista tai siirrä kasveja, jotka voivat huonosti tai eivät selvästi viihdy kasvupaikallaan. Laita taimet ämpäriin pieneen vesimäärään odottamaan siksi aikaa, kun kunnostat penkkiä. Tarkkaile myös pikkutaimia, äläkä suoralta kädeltä kitke niitä pois. Onko tämä rikkaruoho, vai kenties kiinnostava uusi risteytys penkin kasveista?  Aina voi kitkeä taimen myöhemmin pois, jos arvio menikin metsään.
  4. Kun kasvu alkaa, tee ensimmäinen lannoitus typpipitoisella lannoitteella. Toisen kerran lannoituksen aika on juhannuksen tienoilla  Minulla on tapana heitää silloin kanankakkarakeita lisälannoitukseksi. Omien kanojen lanta taas menee kompostiin.
  5. Viimeistelen penkit mullalla tai kompostilla. Talven jäljiltä jääneet kasvinosat voi silputa multakerroksen alle. Ne saavat maatua ja näin maaperän rakenne paranee. Varistele lopuksi varovasti multa ja lannoite lehdiltä.

 

Emilyn blogi on julkaistu myös hasselforsgarden.se sivuilla. Hasselfors Garden on Kekkilän sisaryhtiö Ruotsissa.

Etsi