Hyppää sisältöön

Perennaniitty puutarhaan

Perennaniitty on oiva vaihtoehto, jos et ole valmis luopumaan koristekasveista. Saat samalla kertaa pihallesi luonnonkukkia ja heiniä kasvavan niityn ja lempikasveja, kuten pioneja tai punahattuja. 

Yhdistä koristekasveista kerroksellinen ja runsas istutusalue, jossa luonto saa tilaa puutarhakasvien ohella. Kylvä perennojen väleihin yksivuotisia kylvettäviä kesäkukkia ja anna luonnonvaraisten heinien asettua koristekasvien joukkoon rennoksi ja niittymäiseksi kokonaisuudeksi. Alue tarjoaa jalansijaa, suojaa ja ravintoa monenlaisille pieneliöille, jotka hyödyttävät luontoa ja ovat puutarhurin apuna.

Vinkit perennaniityn perustamiseen

  • Istutukset suunnitellaan monivuotisten perennojen pohjalta niittymäisiksi. Tavoitteena on maisema, joka on sopivasti luonnollinen, rento ja jopa vähän leikittelevän villi.
  • Kasvit valitaan kukinnan, lehtien muodon, värin, habituksen ja struktuurin pohjalta. Perennat istutetaan lohkoina, jotka soljuvat toistensa lomaan. Koristeelliset heinät ovat olennainen osa kokonaisuutta. Istutus luodaan kerroksellisesti, taustaa rajaa ja kehystää esimerkiksi koristepensaiden tai puiden ryhmä.
  • Kasvit saavat levitä ja kasvaa luonnolliseen, lajille tyypilliseen tapaan, mutta puutarhuri hoitaa ja ylläpitää istutusta maltillisesti.
  • Kasvit näyttävät jokaisena vuodenaikana hyvältä, vaikka syksy ja talvi haalistavat värit ja ruskistavat kasvuston.
  • Luonnolle on sijaa, vaikka ei-toivottavat kasvit kitketään pois (esim. kylväytyvät vadelmat, pihlajat)
  • Syksyllä kasvien varret jätetään talvehtimaan niille sijoilleen, sillä monet perennat ovat kauniita talventörröttäjiä ja siemenistä on ruokaa linnuille.
  • Keväällä varret leikataan alas, ja riippuen ravinteikkuudesta ne kerätään pois tai annetaan maatua paikoilleen.

Etsi