Hyppää sisältöön

Piet Oudolfin perennamaailmassa

Nero. Näin ihailijat kuvailevat hollantilaista Piet Oudolfia. Hänen suunnittelemansa puutarhat luovat hätkähdyttävän luonnollisen ja villin vaikutelman, mutta silmä pettää. Kokonaisuus on tarkkaan harkittu.

Harkkittua ja villiä

Piet Oudolfin suunnittelemat puutarhat luovat hätkähdyttävän luonnollisen ja villin vaikutelman, mutta silmä pettää. Kokonaisuus on tarkkaan harkittu. Bussimatkalla Saksan halki Enköpingiin silloinen kaupunginpuutarhuri Stefan Mattsson ryhtyi puheisiin puutarhasuunnittelija Piet Oudolfin kanssa. Kun hän kysyi suunnittelijalta, voisiko tämä ajatella suunnittelevansa Enköpingiin perennaistutuksiin keskittyvän puiston, vastaus oli myöntävä.

 

Piet Oudolf.

Kokonaisuus on tarkkaan harkittu

Vuonna 1996 valmistui Drömparken, johon istutettiin 25 000 perennaa. Se oli Piet Oudolfin ensimmäinen työ julkisella sektorilla ja suurin hänen siihenastisista töistään.

– Tein tietysti paljon pieniä virheitä – se kuuluu asiaan – mutta nykyäänkin Drömparken elää ja kukoistaa ja on suosittu käyntikohde, Oudolf kertoo.

Piet Oudolf käyttää työssään pääasiassa vain perennoja. Kun hän kuvailee syytä siihen, tuntuu, että kasvit ovat yksilöitä ja istutukset eräänlainen seurue. Jotta kaikki viihtyvät, tarvitaan erityyppisiä kasveja.

– Perennat ovat dynaamisia. Osan tehtävänä on tuoda kauneutta, osan luoda järjestystä rakenteeseen ja osan toimia perustana. Joitakin kasveja käytän sen takia, että ne herättävät huomiota, ja toisia sen takia, että ne ovat varmoja valintoja, kestävät pitkään eivätkä kilpaile muiden kasvien kanssa. Tavoitteena on luoda vaihteleva ja kiinnostava kokonaisuus.

 

Villi ja kaunis

Piet Oudolfin suunnittelemille puutarhoille on ominaista pyrkimys täydellisen luonnolliseen vaikutelmaan ja aaltoilevaan, lähes villeiltä vaikuttaviin muotoihin. Oudolfin innoituksen ja muotokielen lähteenä on usein luonto, jossa kasvit kasvavat ryhminä yhdessä muiden kasvilajien kanssa. Puut, pensaat, perennat, nurmikko ja sipulikasvit luovat vuodenaikojen mukaan vaihtuvan maiseman.

Mitään sattumanvaraista niissä ei kuitenkaan ole. Suunnitelmat ovat tarkkaan harkittuja kokonaisuuksia huolella valituista kasveista, ja Oudolf laatii hyvin yksityiskohtaisia istutuspiirustuksia. Hän jakaa istutukset usein lohkoihin, jolloin jokainen valittu kasvi tai kasviyhdistelmä saa saman määräalan kasvaakseen. Drömparkenissa istutusala on kolme neliömetriä, mikä luo puutarhassa kävelijälle alitajuisen tuttuuden tunteen ja silmää ilahduttavan rytmin.

Multa – osa puutarhaa

Perennojen istuttaminen lohkoihin toimii hyvin myös kotipuutarhoissa.

– Menetelmä toimii erinomaisesti myös silloin, kun mittasuhteet ovat pienemmät. Istutukset näyttävät upeilta vuoden ympäri erityisesti silloin, jos niitä täydentää varhain keväällä kukkaan puhkeavilla sipulikasveilla. Aikaisin keväällä kuolleet kasvit leikataan pois ja kasvinosat jätetään maahan luonnolliseksi lannoitteeksi. Kotipuutarhoissa on hyvä huomioida muutama sääntö. Perennapenkkien maa on hyvä kunnostaa jo syksyllä ennen kevään istutuskautta.

– Multa on osa puutarhaa, sitä ei saa unohtaa, Oudolf sanoo. Yleisesti Piet Oudolfin perennamaailmassa kaikki on sallittua.

– Kokeile rohkeasti. Suhtaudu puutarhaasi kuin koekenttään. Etsi innoitusta puistoista ja naapurien puutarhoista. Jos pidät tietystä kasviyhdistelmästä, kokeile sitä. Jos kasvi ei viihdy puutarhassa, vaihda se toiseen. Viesti on seuraavanlainen: puutarha on sinun omasi, ja voit luoda siellä omat sääntösi.

– Rakenna jotakin, joka näyttää hyvältä ja tuntuu hienolta. Tärkeintä on, että haluat kokea elämyksiä puutarhassasi ja nauttia siitä.

 

Piet Oudolfin perennamaailmassa 1000x1200x

 

Julkaistu Kekkilän Kesä! -lehdessä 2014. Teksti: Elisabet Tapio Neuwirth. Kuvat: Frank Hanswijk.

Etsi