Hyppää sisältöön

Perennareseptit: Perhosten paratiisi

Perennapenkkiin kannattaa valita jokin teema, joka yhdistää jollain tavoin kaikkia kasveja. Tällöin saat perennapenkin näyttämään harmoniselta ja kauniilta. Olemme koonneet avuksesi kuusi erilaista perennapenkkireseptiä. Kasvivalinnat on tehty Suomen sääolosuhteita silmällä pitäen. Sinun tarvitsee vain valita kasvupaikka ja parantaa maa!

Silmänruokaa kukista ja perhosista

Keltaiset ja purppuranpunaiset sävyt houkuttelevat perhoset mesikasvien äärelle kauempaakin. Istuta värikäs kokonaisuus ja saat nauttia kukkaloiston lisäksi upeista perhosista!

Kevätvuohenjuuri

Kevätvuohenjuuren, Doronicum orientale, raikkaan vihreä lehdistö nousee maasta aikaisin keväällä. Keltaiset, päivänkakkaramaiset kukat aukeavat touko-kesäkuussa. Kevätvuohenjuuri on perinteinen, helppohoitoinen perenna. Lue lisää kevätvuohenjuuresta Kekkilän Kasvikirjastosta.

Korkeus: 0.60 m
Leveys: 0.4 m
Kukan väri: Keltainen
Lehden väri: Vihreä
Kukinta: Alkukesä

 

Tarhapiisku

Tarhapiisku, Solidago Canadensis-ryhmä, on pystykasvuinen, helppohoitoinen ja näyttävä perinneperenna. Tarhapiisku on moniversoinen ja nopeasti leviävä perenna, joka kukkii pienistä, keltaisista kukista koostuvin mykerökukinnoin. Lue lisää tarhapiiskusta Kekkilän Kasvikirjastosta.

Korkeus: 0.80 m
Leveys: 0.40 m
Kukan väri: Keltainen
Lehden väri: Vaaleanvihreä
Kukinta: Loppukesä

 

Rantalaukkaneilikka

Rantalaukkaneilikka, Armeria maritima, on pitkään kukkiva pikkuperenna. Hyvin kapeat, harmaanvihreät lehdet muodostavat 10 cm korkeita, ikivihreitä lehtiruusukkeita. Kukkavarret nousevat selvästi lehdistön yläpuolelle ja niiden päähän puhkeaa pallomaiset kukinnot. Lue lisää rantalaukkaneilikasta Kekkilä Kasvikirjastosta.

Korkeus: 0.25 m
Leveys: 0.20 m
Kukan väri: Lila, vaaleanpunainen, valkoinen, aniliininpunainen
Lehden väri: Vihreä
Kukinta: Alkukesä

 

Punahattu

Rohdoskasvina, Echinacea purpurea, tunnettu punahattu kukkii syyskesällä pitkään ja näyttävästi suurin lilanpunaisin tai valkoisin mykerökukinnoin. Pystykasvuisen ja jäykkävartisen perennan lehdet ovat tummanvihreitä ja leveitä. Lue lisää punahatusta Kekkilän Kasvikirjastosta.

Korkeus: 0.50-1.00 m
Leveys: 0.40 m
Kukan väri: Punainen, valkoinen, limenvihreä
Lehden väri: Vihreä
Kukinta: Loppukesä

 

Purppurapunalatva

Purppurapunalatva, Eupatorium purpureum, on isokokoinen perenna, jonka avulla puutarhaan saadaan runsautta ja rehevyyttä. Parimetriseksikin kasvava purppurapunalatva kukkii runsaasti purppuranpunaisena elo-syyskuussa. Lue lisää purppurapunalatvasta Kekkilän Kasvikirjastosta.

Korkeus: 1.5-2 m
Leveys: 0.70 m
Kukan väri: Punainen
Lehden väri: Vihreä
Kukinta: Loppukesä

 

Keltapäivänlilja

Melko voimakkaasti leviävä, mutta sirolta näyttävä keltapäivänlilja, Hemerocallis lilio-asphodelus, on perenna, joka kuuluu kestävimpiin ja vanhimpiin päivänliljoihimme. Sitruunamaisesti tuoksuvat, puhtaan keltaiset kukat aukeavat kesä-heinäkuussa. Lue lisää keltapäivänliljalta Kekkilän Kasvikirjastosta.

Korkeus: 0.90 m
Leveys: 0.40 m
Kukan väri: Keltainen
Lehden väri: Vihreä
Kukinta: Keskikesä

 

Iisoppi

Iisoppi, Hyssopus officinalis, Monivuotinen kasvi on vanha mauste-, lääke- ja koristekasvi, joka menestyy Keski-Suomeen asti. Iisopilla on pitkät siniset, valkoiset tai vaaleanpunaiset kukkatähkät. Lehdet ovat tummanvihreät ja kapeat. Lue lisää iisopista Kekkilän Kasvikirjastosta.

Korkeus: 0.50 m
Leveys: 0.30 m
Kukan väri: Sininen, vaaleanpunainen, valkoinen
Lehden väri: Tummanvihreä
Kukinta: Keskikesä

 

Ukkolaukka

Ukkolaukka ’Purple Sensation’, Allium hollandicum, on sipulikasvi, joka kukkii kesäkuussa voimakkaan purppuranvioletein pallomaisin kukinnoin. Kukinnon läpimitta on 10-15 cm. Ukkolaukat houkuttelevat perhosia luokseen ja ne sopivat kuivakukiksi. Lue lisää ukkolaukasta Kekkilän Kasvikirjastosta.

Korkeus: 1 m
Leveys: 0.40 m
Kukan väri: Lila
Lehden väri: Vihreä
Kukinta: Alkukesä

 

Tarha-alpi / Isohirvenjuuri

Tarha-alpi, Lysimachia punctata, on erittäin kestävä ja hoitoa kaipaamaton perinteinen perenna. Se muodostaa reheviä, laajoja, runsaan keltaisena kukkivia kasvustoja ja on erittäin vaatimaton kasvuolojen suhteen. Kukinta-aikaa on heinä-elokuu. Lue lisää tarha-alpista Kekkilän Kasvikirjastosta.

Korkeus: 1 m
Leveys: 0.50 m
Kukan väri: Keltainen
Lehden väri: Vihreä
Kukinta: Loppukesä

 

Miten teen Perhosten paratiisi -perennapenkin?

Nämä kasvit on tarkoitettu n 1,5-2 metriä leveälle ja 3- 4 metriä pitkälle alueelle.

Kasvit viihtyvät syvässä ja ravinteikkaassa mullassa ja aurinkoisella kasvupaikalla.

Muokkaa maa vähintään 50 cm syvyydeltä ja paranna sitä reilusti uudella mullalla, kuten Kekkilän Puutarhamullalla tai Perenna- ja ruusumullalla. Voit lisätä myös omaa kompostia. Sekoita kaivamaasi kuopaan puolet pohjamaata ja puolet maanparannusmultaa. Voit lisätä mukaan myös Puutarhakalkkia sekä Kevätlannoite Plussaa tai Syylannoite Plussaa pidemmän ajan ravinnevarastoksi.

Etsi