Hyppää sisältöön

Samettinen siirtonurmikko päivässä!

Valmisnurmikolla loihdit pihalle samettinurmen päivässä. Se on nopea ja helppo tapa saada laadukas nurmikko uudelle pihalle tai vanhan nurmen tilalle.

Näin asennat siirtonurmikon

1. Varaa laadukasta irtomultaa, työvälineet, ja kastelutarvikkeet valmiiksi ennen nurmikon saapumista, sillä siirtonurmikko ei kestä varastointia.

 

 

2. Levitä noin 20 cm kerros multaa, tasaa se huolella kaadot huomioiden ja tiivistä nurmikkojyrällä muutaman kerran.

 

3. Rullaa nurmikkorullat auki niin, että vuodat tulevat tiiviisti kiinni toisiinsa, puskusaumoin. Näin reunat eivät kuivahda.

 

 

4. Aloita seuraava rulla aina eri kohdasta, niin etteivät vierekkäiset päätysaumat tule samaan linjaan.

 

 

5. Muotoile istutusalueiden ja kiveysten reunat terävällä veitsellä. Jyrää nurmikko kiinni multapintaan.

 

 

 

6. Kastele hyvin, alkuun kolmekin kertaa päivässä. On tärkeää, että nurmikko ei pääse kuivahtamaan juurtumisvaiheessa.

 

 

Siirtonurmikon asentaminen

  1. Siirtonurmirullat on hyvä levittää mahdollisimman pian niiden saapumisen jälkeen, jotta ne eivät kuivuisi.
  2. Yksi rulla painaa n. 20 kg. Rullan koko on 400 x 2500 mm eli yksi neliö.
  3. Asennus aloitetaan aina pihan perältä, jotta nurmelle ei tulisi turhaa liikennettä.
  4. Siirtonurmen levitys on nopeaa ja helppoa. Rullat avataan peräkkäin vieriviereen, mutta siten, että vierekkäisten rullien päätysaumat eivät ole samassa linjassa, vaan 30–40 cm:n päässä toisistaan eli ns. tiililadonnassa.
  5. Vierekkäisten nurmikaitaleiden reunat asetetaan tiiviisti toisiinsa, jolloin nurmen reunat pidättävät paremmin kosteuden ja nurmikosta tulee tasainen. Ns. puskusauma on vierekkäisten nurmirullien sauma. Kaitaleiden reunat työnnetään tiiviisti toisiinsa. Jos nurmirullien päät ovat päässeet kuivahtamaan tai jääneet pyöristyneeksi, leikataan ne puukolla suoriksi.
  6. Rullien päät asetetaan tiiviisti toisiinsa, kuten pitkät sivutkin. Varmistetaan, että uusi rulla jatkuu tiiviillä puskusaumalla siitä, mihin edellinen päättyy, sillä reunat ovat herkimpiä kuivumaan.

Viimeistely

Lopuksi nurmikko jyrätään käyttäen verkkojyrässä n. 80 kg:n painoa. Siirtonurmen juuristo asettuu näin tiiviisti uutta kasvualustaa vasten ja juurtuu nopeammin ja tasaisemmin.

Kastelu

  • Nurmikko kastellaan perusteellisesti asennuksen yhteydessä.
  • Nurmikko ei saa päästä kuivumaan, joten poutakausina kastelutarve ensimmäisen kahden viikon ajan on 2 krt/vrk aamuin illoin.
  • Jatkokastelu on tärkeää nurmikon juurtumiselle. Aluksi kastellaan usein ja vähän kerrallaan. Kasteluvälejä pidennetään ja veden määrää lisätään, jolloin juuret hakeutuvat koko ajan syvemmälle.

Etsi