Hyppää sisältöön

Syyslannoituksen aika on ennen lehtien kellastumista

Syyslannoituksen aika on loppukesällä. Kasvien syyslannoitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen lehtien kellastumista ja lepokauden alkua, niin kasvit selviytyvät talvesta paremmin.

Kasvien syyslannoitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen lehtien kellastumista ja lepokauden alkua. Tällöin kasvit ehtivät hyödyntää annetut ravinteet ja siirtyvät talvilepoon oikeaan aikaan. Syyslannoite antaa kasveille ravinteita seuraavan kesän kukkasilmun alkujen muodostamiseen ja parantaa kasvien talvehtimista.

Miksi syyslannoitusta suositellaan?

Lannoite on puutarhan ruokaa ja aivan kuten talviunta nukkuvat eläimet, myös puutarha selviytyy talvesta paremmin, kun se on kylläinen.

Kasvien tärkeimmät ravintoaineet ovat typpi (N), fosfori (P) ja kalium (K). Syksyllä puutarha kaipaa näistä kahta; fosforia, joka vahvistaa kasvisoluja ja parantaa niiden pakkasenkestoa sekä kaliumia, joka edistää tulevan kesän kukka-aiheiden muodostumista niin perennoilla, puilla kuin pensaillakin sekä parantaa kasvien kuivuuden- ja kylmänkestoa.

Typpi sen sijaan kuuluu kevään ja kesän lannoituksiin. Se edesauttaa kasvua, jolloin se saattaa syksyllä viivästyttää kasvien lepotilaan siirtymistä ja samalla heikentää talvenkestävyyttä.

 

Syyslannoite PLUS

Milloin on syyslannoituksen aika?

Syyslannoite-nimestään huolimatta, sopivin aika lannoittamiselle on yleensä loppukesästä tai alkusyksystä, kun kasvit ovat vielä kasvussa ja pystyvät käyttämään ravinteet hyödykseen. Syysvärin saavat lehdet ovat selvin merkki siitä, että kasvi ei enää ota ravinteita maasta kasvuunsa, vaan varautuu talveen.

Syyslannoittamisen tarkka ajankohta on riippuvainen syksyn säästä sekä puutarhan maantieteellisestä sijainnista. Hyvä nyrkkisääntö on, että kasvit hyötyvät lannoitteesta parhaiten, kun syyslannoittaminen tehdään ennen lehtien kellastumista. Marjojen ja hedelmien lannoitus kannattaa tehdä heti sadonkorjuun jälkeen. Perennojen syyslannoitus on myös  heinä-elokuulla hyödyllisin kasveille.

Mitkä kasvit kaipaavat syyslannoitusta?

Syyslannoitetta kannattaa antaa kaikille puutarhan kasveille; nurmikolle, perennoille, koristepuille ja -pensaille, havuille, marjoille sekä hedelmille. Erityisesti lannoitteesta hyötyvät kaikki talvenarat kasvit sekä satoa tuottavat hedelmäpuut ja marjapensaat. Myös perennojen syyslannoitus on tärkeää; ne kasvattavat uusia silmuja juurakoihin heinä-elokuulla.

 

Syyslannoitteen käyttö

Syyslannoittaminen on helppoa, sillä samaa lannoitetta voi käyttää puutarhan kaikille kasveille. Levitä lannoitetta kasvien juurelle.

Kekkilä Syyslannoite Plus+ on puutarhan monivaikutteinen erikoislannoite. Se edistää seuraavan vuoden kukintaa ja satoa ja auttaa kasveja valmistautumaan talven tuloon ja talvehtimaan vaativissa talviolosuhteissa. Syyslannoite Plussan orgaaniset ainesosat kiihdyttävät maan pieneliötoimintaa. Kekkilä Syyslannoite PLUS+ on helppo levittää. Nurmikolle, marjakasveille ja hedelmäpuille annetaan noin 300-400 g lannoitetta kymmentä neliömetriä kohden. Puille ja pensaille 1-2 kourallista (60-100 g) kutakin kasvia kohden. Perennoille annostus on miedompi, 150 g / 10 m2.

Lannoittaminen on hyvä tehdä ennen sadetta, jolloin lannoite imeytyy nopeammin maahan kasvien saataville tai imeytymistä voi nopeuttaa myös kastelemalla kasvit lannoitteen levittämisen jälkeen.

 

Etsi