Hyppää sisältöön

Vastuullista tuotantoa – ammattitaidolla ja sydämellä

Kekkilän puutarhatuotteet valmistetaan lähellä asiakkaita ja puutarhaharrastajia Parkanossa, Pirkanmaalla. Parkanon tehtaalla pakataan multatuotteiden lisäksi muun muassa kuorikatteet, koristekatteet, ruukkusorat ja liukkaudentorjuntatuotteet. Tehdas toimii myös Kekkilän monipuolisena logistiikkakeskuksena.

Parkanon tehtaan pihalla on vilkasta, kun täydet multarekat lähtevät kohti puutarhakauppoja. Samaan aikaan varastohallissa pakataan verkkokaupoista tilattuja tuotteita suoraan kuluttajille lähetettäväksi. Erilaista osaamista tarvitaan, aina logistiikan ja varaston hallinnasta tuotannon laadunvalvontaan, reseptiikkaan, tehdastoimintoihin ja koko tehtaan johtamiseen. Parkanon tehtaalla on tällä hetkellä toistakymmentä työntekijää. ”Kekkilä on pidetty työnantaja alueella, ja työvoimaa on ollut helppo saada. Kekkilässä ollaan ylpeitä pitkistä työurista ja henkilökunnan viihtyvyyteen ja työturvallisuuteen panostetaan”, kertoo tehtaanjohtajana 2021-2022 toiminut Juha Valli. Juha on itsekin kotoisin Parkanosta.

Puutarha-alan ajankohtaisuuden myötä Kekkilän Parkanon tehtaalla on muutoksia viimeisen kahden vuoden aikana: on muun muassa kehitetty uutta tekniikkaa vastaamaan uusien turvetta täydentävien raaka-aineiden tarpeita. Niistä tärkein on puukuitulinja, joka käynnistyi tänä vuonna Kekkilän ensimmäisten turpeettomien tuotteiden valmistamisen myötä. Katetut raaka-ainevarastot suojaavat puukuitua ja kasvusammalta liialta kastumiselta ja sekä kasvusammalen että kompostien käsittelyä on kehitetty.

Kekkilän Parkanon tehdas multatuotanto

Kekkilä, Parkanon tehdas, kesäkuu 2021. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen

”Tehdas sai vuosi sitten upouuden pakkauslinjan, ja valmiiden lavojen käärinnästä siirryttiin lavojen huputtamiseen. Näin säästyy runsaasti aikaa ja muovia, ja mikä parasta, tuotelavat pysyvät siisteinä myymälöissä avattaviksi. Puutarha-alan positiivisten tulevaisuudennäkymien ja jatkuvan kehittymisen ansiosta työ Kekkilässä on monipuolista ja mielenkiintoista”, Juha Valli jatkaa.

Vastuullisuuden eteen tehdään paljon. Tuotteiden pakkaaminen sinänsä on suhteellisen matalan energian tuotantoa ja raaka-aineet luonnollisia ja riskittömiä. ”Osana koko Kekkilä-BVB:n tuotantolaitoksia koskevaa Green Factory -ohjelmaa olemme siirtymässä uusiutuvan sähkön käyttöön kaikilla tehtaillamme, ja tutkimme parhaillaan maalämmön ja aurinkopaneelien mahdollisuuksia entistä vastuullisemman energian saamiseksi tulevaisuudessa. Tavoitteemme on, että vuoteen 2030 mennessä omassa toiminnassamme ei synny ollenkaan jätettä. Raakaainejätettä ei Parkanossa juurikaan synny, ja jo nyt kaikki muovi- ja pahvijäte kierrätetään huolellisesti”, Juha Valli kertoo.

Vastuullisuutta on myös tuotteiden turvallisuus ja laatu. Parkanosta lähtee joka vuosi yli 8 miljoonaa tuotetta puutarhaharrastajien käsiin ympäri Suomea. Tuotteiden tulee säilyä laadukkaina ja olla mahdollisimman toimivia. ”Kekkilän tuotteiden valmistus ja tuotekehitys on sertifioitu ISO 9001 -laatujärjestelmän mukaisesti. Laadun varmistus lähtee tehtaan työtapojen tuntemisesta raaka-aineille asetettuihin laatukriteereihin ja niiden valvontaan. Laatua tehtaalla valvotaan käytännössä ihan joka päivä noudattamalla tarkasti omavalvontasuunnitelmaa”, Juha Valli kertoo.

Loppu vuodesta 2022 uutena tehtaanjohtajana Parkanossa aloitti Salomon Käkelä, Juha Vallin siirtyessä konsernin sisällä uusiin tehtäviin. Salomon Käkelä on toiminut aikaisemmin mm. yrittäjänä sekä Venatorilla projekti- ja R&D-insinöörinä. Koulutukseltaan hän on kemiantekniikan insinööri. Käkelä ei hyppää aivan tuntemattomalle alalle, sillä aikaisemmin hän on myös työskennellyt Uudenkaupungin Yaralla NPK-lannoitteiden parissa.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.